Φουρνιστά μακαρόνια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για φουρνιστά μακαρόνια, ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν κιμά, χοντρά μακαρόνια, κεφαλογραβιέρα και μια σάλτσα μπεσαμέλ.

Η διαδικασία παρασκευής περιλαμβάνει το βράσιμο των μακαρονιών, το σοτάρισμα του κιμά με κρεμμύδι και σκόρδο, και την ετοιμασία της μπεσαμέλ με βούτυρο, αλεύρι, γάλα και αυγά. Τα μακαρόνια τοποθετούνται σε στρώσεις με τον κιμά και την μπεσαμέλ, και το πιάτο ψήνεται μέχρι να ροδίσει.

Αφήνεται να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρισμα.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

750 γρ. κιµά (χοιρινό ή βοδινό ή µικτός)

2 φλ. τριµµένη κεφαλογραβιέρα

500 γρ. (1 πακέτο) χοντρά µακαρόνια σπασµένα

2 κουταλιές ελαιόλαδο

3 κουταλιές λιωµένο βούτυρο

1 µέτριο κρεµµύδι ψιλοκοµµένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκοµµένη

1 φλ. ψιλοκοµµένο µαϊντανό

1 κονσέρβα (400 γρ.) ψιλοκοµµένες ντοµάτες

Αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Για την μπεσαµέλ:

8 κοφτές κουταλιές (120 γρ.) βούτυρο

4 γεµάτες κουταλιές αλεύρι

1 λίτρο Χαραλαμπίδης Κρίστης φρέσκο γάλα πλήρες, 3% λιπαρά

3 γεµάτες κουταλιές τριµµένη κεφαλογραβιέρα

2 αβγά χτυπηµένα

αλάτι, πιπέρι άσπρο, µοσχοκάρυδο τριµµένο (1/4 κοφτό κουταλάκι περίπου)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερµαίνετε το φούρνο στους 200°C και αλείφετε µε 1- 1 ½ κουταλιά από το λιωµένο βούτυρο ένα ταψί του φούρνου.

Βράζετε σε άφθονο αλατισµένο νερό τα µακαρόνια µέχρι να µαλακώσουν, τα σουρώνετε, τα επιστρέφετε στην κατσαρόλα και τα ανακατεύετε µε το υπόλοιπο βούτυρο και το µισό τυρί.

 Στο µεταξύ, ζεσταίνετε το λάδι σε σε µια πλατιά κατσαρόλα, σε χαµηλή φωτιά και σοτάρετε µέσα το κρεµµύδι και το σκόρδο µέχρι να µαλακώσουν.

Προσθέτετε τον κιµά, δυναµώνετε τη φωτιά και τον κοκκινίζετε για 4-5 λεπτά, σπάζοντας του σβώλους µε ξύλινο κουτάλι.

Αδειάζετε µέσα τις ψιλοκοµµένες ντοµάτες, τα αλατοπιπερώνετε, χαµηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το µίγµα για 20 περίπου λεπτά, µέχρι να φύγουν τα υγρά του.

Προς το τέλος του ψησίµατος, ανακατεύετε µέσα το µαϊντανό.

Ετοιµάζετε την µπεσαµέλ: Λιώνετε το βούτυρο σε χαµηλή φωτιά σε µια µικρή κατσαρόλα, ρίχνετε µέσα το αλεύρι και το ανακατεύετε µε δύναµη µε ξύλινη κουτάλα ή µε το σύρµα, µέχρι να αφρίσει το βούτυρο και να απορροφηθεί το αλεύρι.

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε µέσα αργά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Επιστρέφετε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύετε τη σάλτσα µέχρι να πήξει και να γίνει λεία σαν κρέµα.

Την αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε µέσα το τυρί, αλάτι και πιπέρι. Όταν κρυώσει λίγο, ρίχνετε µέσα τα χτυπηµένα αβγά και το µοσχοκάρυδο και τα ανακατεύετε να ενωθούν.

Απλώνετε τα µισά µακαρόνια στον πάτο του ταψιού και στρώνετε επάνω τον κιµά. Σκεπάζετε µε τα υπόλοιπα µακαρόνια, τα περιχύνετε µε την µπεσαµέλ και τα πασπαλίζετε µε το υπόλοιπο τυρί.

Ψήνετε το παστίτσιο για 45 λεπτά περίπου, µέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του και το αφήνετε να µείνει για 15 λεπτά έξω από το φούρνο πριν το σερβίρετε.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιλαμβάνει κιμά, χοντρά μακαρόνια, κεφαλογραβιέρα και σάλτσα μπεσαμέλ.
  • Τα μακαρόνια βράζονται, ο κιμάς σοτάρεται με κρεμμύδι και σκόρδο, και η μπεσαμέλ ετοιμάζεται με βούτυρο, αλεύρι, γάλα και αυγά.
  • Τα συστατικά τοποθετούνται σε στρώσεις σε ταψί και ψήνονται μέχρι να ροδίσουν.
  • Αφήνεται να κρυώσει για λίγο πριν το σερβίρισμα.
Διαβάστε επίσης

Παρίσι, Τόκιο, Χανόι: Οι γαστρονομικές περιπέτειες του Bourdain

Ο Anthony Bourdain, διάσημος σεφ και παρουσιαστής, ταξίδεψε σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Τόκιο, η Χανόι, η Βαρκελώνη και η Πόλη του Μεξικού, αφήνοντας ανεξίτηλο...

Γαλακτερό μαχαλεπί με κόκκινη σάλτσα φορμόζας

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός γλυκού πιάτου που συνδυάζει μαχαλεπί γάλακτος με κόκκινη σάλτσα από φορμόζες. Για την παρασκευή του μαχαλεπιού, χρειάζεται γάλα, ζάχαρη, νησιαστό και μαστίχα,...

“Ιμάμ Μπαϊλντί: Η Γεύση που Μαγεύει”

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής του παραδοσιακού πιάτου "Ιμάμ Μπαϊλντί", που χαρακτηρίζεται από τις γεύσεις της μελιτζάνας, της ντομάτας και των κρεμμυδιών. Η συνταγή περιλαμβάνει την προετοιμασία και το...

Η γοητεία του κυπριακού αμπελώνα στο Kamara Hall

Το Kamara Hall στη Λευκωσία φιλοξενεί μια σειρά από Wine Masterclasses, που αναδεικνύουν την πλούσια οινική κληρονομιά της Κύπρου. Σε ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτήριο, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία...

Baguette; Όχι, banh mi: Το Βιετνάμ τιμά την απελευθέρωση από τη γαλλική κυριαρχία

Το Βιετνάμ γιορτάζει την 80ή επέτειο της Ανεξαρτησίας του από τη γαλλική αποικιοκρατία, με το banh mi, ένα διάσημο βιετναμέζικο σάντουιτς, να αναδεικνύεται ως το πιο αναγνωρίσιμο γαστρονομικό αποτύπωμα...

Γλυκιά τάρτα με καϊσιά

Η συνταγή για τη γλυκιά τάρτα με καϊσιά περιλαμβάνει παρασκευή μιας ζύμης με αλεύρι, αμυγδαλόψιχα, βούτυρο και άλλα βασικά υλικά, η οποία ψήνεται για λίγο πριν γεμίσει με μια...

Είναι δυνατόν να τηγανίσω το κοτόπουλο χωρίς λάδι;

Μπορείς να τηγανίσεις κοτόπουλο χωρίς λάδι, αρκεί να προσέξεις ορισμένα σημεία για να πετύχεις καλό αποτέλεσμα. Χρησιμοποίησε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ζέστανέ το καλά πριν βάλεις το κοτόπουλο, ώστε...

Αυθεντικές ταχινόπιτες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για αυθεντικές ταχινόπιτες, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής τους. Η ζύμη, που περιλαμβάνει αλεύρι, ζάχαρη, μαγιά, και ελαιόλαδο, αφήνεται να φουσκώσει...

Παραδοσιακό Γιουβέτσι

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή συνταγή για γιουβέτσι με μοσχάρι, ιδανική για έξι άτομα. Η συνταγή περιλαμβάνει κριθαράκι, μοσχαρίσιο κρέας, λαχανικά και αρωματικά όπως θυμάρι και μπαχάρι. Το κρέας σοτάρεται...

Bittor Arginzoniz: Ο μάγος της φωτιάς στην αιχμή της ευρωπαϊκής γαστρονομίας

Ο Bittor Arginzoniz, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Asador Etxebarri στη χώρα των Βάσκων, αναγνωρίζεται ως κορυφαίος Ευρωπαίος σεφ για την απλότητα και την αυθεντικότητα στη χρήση της φωτιάς. Χωρίς επίσημη...

Μπιφτεκάκια με ζυμαρικά φιογκάκια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για μπιφτεκάκια με ζυμαρικά φιογκάκια, συνοδευόμενα από σάλτσα ντομάτας και φέτα. Τα μπιφτεκάκια παρασκευάζονται από βοδινό κιμά, τριμμένο κρεμμύδι και φρυγανιά, ενώ η σάλτσα φτιάχνεται...

Μινιμαλιστικό κανταΐφι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα ελαφρύ και γρήγορο γλυκό με κανταΐφι, ιδανικό για τους λάτρεις του μινιμαλισμού στη μαγειρική. Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο σιροπιού με ζάχαρη,...

“Μάφιν με γεύση ελιάς”

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μάφιν με γεύση ελιάς, χρησιμοποιώντας υλικά όπως μαύρες ελιές, αλεύρι Φαρίνα, κόλιανδρο, φρέσκα κρεμμυδάκια και δυόσμο. Η διαδικασία περιλαμβάνει το κοσκίνισμα των ξηρών υλικών...

Rocas Experience: Γαστρονομική απόλαυση δίπλα στο κύμα

Το Rocas Experience είναι ένα κομψό παραλιακό εστιατόριο στον Πρωταρά, προσφέροντας γαστρονομική απόλαυση από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα με θέα τη θάλασσα σε bohemian-chic ατμόσφαιρα. Το μενού δείπνου,...

Μπακλαβάς με αιγινήτικο φιστίκι

Το άρθρο παρέχει μια λεπτομερή συνταγή για την παρασκευή μπακλαβά με αιγινήτικο φιστίκι, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τα βήματα προετοιμασίας. Η διαδικασία περιλαμβάνει την προετοιμασία σιροπιού με νερό,...

Είναι το κρασί από «παλιούς αμπελώνες» ανώτερης ποιότητας;

Το άρθρο εξετάζει τον όρο "παλαιά αμπέλια" που εμφανίζεται στις ετικέτες κρασιών, υποδηλώνοντας ότι το κρασί παράγεται από σταφύλια καλλιεργημένα σε παλαιούς αμπελώνες. Ωστόσο, δεν υπάρχει κοινά αποδεκτός ορισμός...

Κεφτέδες κοτόπουλου με πουρέ ρόκας και διπλό τυρί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κεφτέδες κοτόπουλου με συνοδευτικό πουρέ ρόκας, εμπλουτισμένο με διπλό τυρί. Ο σεφ Πανίκος Χατζηττοφή αναλύει τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής, από το...

Καραμελένιο παγωμένο τσιζκέικ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για καραμελένιο παγωμένο τσιζκέικ, τονίζοντας τη χρήση καρυδιών, καραμελωμένου γάλακτος, τυριού κρέμας και θρυμματισμένων μπισκότων Digestive. Η διαδικασία περιλαμβάνει την καραμελοποίηση των καρυδιών, την ανάμειξη...

Ποιος καφές είναι πιο ωφέλιμος: ελληνικός, στιγμιαίος ή εσπρέσο;

Το άρθρο εξετάζει τις διαφορές μεταξύ στιγμιαίου καφέ, κυπριακού καφέ και εσπρέσο, εστιάζοντας στην επίδρασή τους στην υγεία. Ο στιγμιαίος καφές είναι πρακτικός και περιέχει χαμηλότερη καφεΐνη, αλλά μπορεί...

Γεμιστά κουπέπια με κιμά

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη και απολαυστική συνταγή για γεμιστά κουπέπια με κιμά, χρησιμοποιώντας φρέσκα αμπελόφυλλα και αρωματικό κιμά. Η διαδικασία περιλαμβάνει την προετοιμασία των αμπελόφυλλων και τη δημιουργία της...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ