Αυθεντικές ταχινόπιτες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για αυθεντικές ταχινόπιτες, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής τους. Η ζύμη, που περιλαμβάνει αλεύρι, ζάχαρη, μαγιά, και ελαιόλαδο, αφήνεται να φουσκώσει πριν χρησιμοποιηθεί.

Η γέμιση αποτελείται από ταχίνι, κανέλα, ζάχαρη και χαρουπόμελο. Αφού η ζύμη φουσκώσει, χωρίζεται σε κομμάτια, ανοίγεται, γεμίζεται και τυλίγεται σε ρολά, τα οποία στη συνέχεια ψήνονται.

Μετά το ψήσιμο, οι ταχινόπιτες αλείβονται με σιρόπι από μέλι και πορτοκάλι, για να αποκτήσουν μια γλυκιά και αρωματική γεύση.

Διαβάστε παρακάτω

Υλικά
Για τη ζύμη:
400 γρ. αλεύρι χωριάτικο
40 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
7 γρ. ξηρή μαγιά
¼ κουταλάκι (2 γρ.) μαγειρική σόδα
¼ κουταλάκι (4 γρ.) αλάτι
50 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
110 γρ. νερό χλιαρό
Για το σιρόπι:
70 γρ. νερό
70 γρ. μέλι
Φλούδα από ½ πορτοκάλι
Για τη γέμιση:
200 γρ. ταχίνι ακατέργαστο
70 γρ. σκούρο ταχίνι
1 κουταλάκι κανέλα
55 γρ. μαλακή καστανή ζάχαρη
70 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουταλιά χαρουπόμελο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζετε πρώτα τη ζύμη. Βάζετε το αλεύρι στο μπολ του μίξερ. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τη μαγιά, τη σόδα και το αλάτι. Ανακατεύετε και προσθέτετε τον χυμό πορτοκάλι, το νερό και το ελαιόλαδο. Ζυμώνετε με τον γάντζο για 5 λεπτά. Βάζετε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ και αφήνετε να φουσκώσει για 2-3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για να φτιάξετε το σιρόπι, βάζετε το νερό, το μέλι και τη φλούδα πορτοκαλιού σε μια μικρή κατσαρόλα. Μόλις κοχλάσουν, αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήνετε κατά μέρος το σιρόπι να κρυώσει.
Για να φτιάξετε τη γέμιση ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά εκτός από το χαρουπόμελο σε ένα μπολ. Προσθέτετε το χαρουπόμελο και ανακατεύετε ελαφρά μέχρι να αναμειχθεί (το χαρουπόμελο πήζει το ταχίνι έτσι όσο ανακατεύετε τόσο πιο παχύρρευστη θα γίνει η γέμιση).

Όταν φουσκώσει το ζυμάρι το χωρίσετε σε κομμάτια 100 γρ. το κάθε ένα. Ανοίγετε με τον πλάστη ένα ορθογώνιο 15Χ30 εκ. περίπου. Απλώνετε παντού λίγη γέμιση και τυλίγετε σε ρολό. Μοιράζετε το ρολό στη μέση και αφήνετε κατά μέρος να ξεκουραστεί. Συνεχίζετε με την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση.
Παίρνετε ένα κομμάτι από τα ρολά που φτιάξατε και το ρολάρετε στον πάγκο να γίνει πιο μακρύ (αν τραβά και δεν ανοίγει, τότε η ζύμη πρέπει να ξεκουραστεί ακόμα κανένα 5λεπτο). Στριφογυρίζετε τη ζύμη και δημιουργείτε ένα «S». Διπλώνετε στη μέση και ανοίγετε με τον πλάστη την ταχινόπιτα να γίνει πιο επίπεδη.

Μεταφέρετε τις ταχινόπιτες σε ταψί φούρνου. Τις αφήνετε να σταθούν 15 λεπτά. Ψήνετε στους 175°C στον αέρα για 20 λεπτά. Όσο είναι ζεστές, με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, τις αλείβετε με το σιρόπι.

Συνοπτικά

  • Το άρθρο περιγράφει συνταγή για αυθεντικές ταχινόπιτες, με λεπτομέρειες για υλικά και διαδικασία παρασκευής.
  • Η ζύμη περιέχει αλεύρι, ζάχαρη, μαγιά, ελαιόλαδο και αφήνεται να φουσκώσει πριν τη χρήση.
  • Η γέμιση περιλαμβάνει ταχίνι, κανέλα, ζάχαρη και χαρουπόμελο, και οι ταχινόπιτες τυλίγονται σε ρολά πριν το ψήσιμο.
  • Μετά το ψήσιμο, αλείφονται με σιρόπι από μέλι και πορτοκάλι για γλυκιά και αρωματική γεύση.
Διαβάστε επίσης

Πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα αρωματικό πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι, αναλύοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και...

Τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν τορτελλόνι με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα κόκκινου πέστο, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο,...

Μανιταρότο με κριθάρι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γευστικό πιάτο με κριθαράκι ολικής άλεσης και μανιτάρια portobello. Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και των μανιταριών στο ελαιόλαδο,...

Saccottini με τυρί και ντοματίνια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για saccottini με τυρί και ντοματίνια, που αποτελείται από πουγκιά με τέσσερα τυριά, μαγειρεμένα μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντοματίνια, λευκό κρασί, τυρί κρέμα και...

Ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, τριμμένη μοτσαρέλα, κατεψυγμένο σπανάκι, φρέσκα...

Λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια, δίνοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται χοιρινός κιμάς, φρυγανιά Panko, αυγό, παρμεζάνα, μαϊντανός,...

7 τρόφιμα που ένας νευροχειρουργός αποφεύγει πάντα στο πιάτο του

Ο νευροχειρουργός Dr. Brett Osborn επισημαίνει επτά τρόφιμα και ποτά που μπορεί να επιταχύνουν τη γνωστική φθορά και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή...

Κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες, ιδανική για ένα γεύμα με πλούσια γεύση. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως αρνίσιο κότσι, baby πατάτες, δενδρολίβανο και μια μαρινάδα...

Παραδοσιακές Πίτες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας παραδοσιακών πιτών, ξεκινώντας από την παρασκευή του σιροπιού με νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, η ζύμη φτιάχνεται με δύο...

Kobe και Wagyu Beef: Κοινά στοιχεία και διαφορές

Το βοδινό Kobe και το Wagyu είναι δύο εξαιρετικά είδη μοσχαρίσιου κρέατος, γνωστά για την πλούσια γεύση και την τρυφερότητά τους, όμως διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Το Wagyu, που...

Πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας, ιδανικά για υγιεινό σνακ. Τα μπισκότα παρασκευάζονται με λιωμένη μπανάνα, ελαιόλαδο, αυγό, βρώμη, αμύγδαλα, καρύδα, αλεύρι ολικής αλέσεως, μέλι...

Μηλόπιτα στρούντελ

Η συνταγή για μηλόπιτα στρούντελ περιλαμβάνει απλά υλικά όπως φύλλο σφολιάτας, μήλα, σταφίδες, καρυδόψιχα και κανέλα. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία των μήλων και τη δημιουργία ενός μείγματος...

Παρίσι, Τόκιο, Χανόι: Οι γευστικές περιπέτειες του Bourdain

Ο Anthony Bourdain, ο διάσημος σεφ και παρουσιαστής, εξερεύνησε τις παγκόσμιες γαστρονομικές κουλτούρες μέσα από τις ταξιδιωτικές του περιπέτειες σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Τόκιο, η Χανόι, η...

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: Το απόλυτο γαστρονομικό γεγονός επανέρχεται!

Το ραντεβού των κορυφαίων της εστίασης ανανεώθηκε. Ο πιο αναγνωρισμένος και έγκυρος θεσμός γαστρονομικών βραβείων επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Κύπρο, με…

Η προσωπική μου συνταγή για μπανόφι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για το επιδόρπιο μπανόφι, ξεκινώντας με την παρασκευή καραμέλας από ζαχαρούχο γάλα που βράζεται για τρεις ώρες. Στη συνέχεια, δημιουργείται μια βάση από θρυμματισμένα...

Μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα λαχταριστό μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη, ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που περιλαμβάνει μια ποικιλία λαχανικών, όπως καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια και σπανάκι,...

Ψητός μπακαλιάρος με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, που αποτελεί ένα εύκολο και γευστικό πιάτο. Αρχικά, προετοιμάζονται και ψήνονται τα λαχανικά με ελαιόλαδο και...

Σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα

Η σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα είναι μια φρέσκια και υγιεινή επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Περιλαμβάνει ψιλοκομμένα φύλλα kale και ρόκα, σπόρους ροδιού, καβουρδισμένα αμύγδαλα και,...

Ρωσική Shchi με τραγανό λάχανο και sour cream

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή ρωσική συνταγή για σούπα Shchi, η οποία περιλαμβάνει μοσχάρι ή χοιρινό, φρέσκο λάχανο και λαχανικά όπως καρότο και πατάτες. Η συνταγή ξεκινά με το σοτάρισμα...

Αυθεντική σούπα με λάχανο

Η αυθεντική σούπα με λάχανο είναι μια θρεπτική και εύκολη συνταγή που συνδυάζει απλά υλικά όπως λάχανο, πατάτες, καρότα, κρεμμύδι και σέλινο. Η εκτέλεση περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών σε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ