Αυθεντικές ταχινόπιτες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για αυθεντικές ταχινόπιτες, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής τους. Η ζύμη, που περιλαμβάνει αλεύρι, ζάχαρη, μαγιά, και ελαιόλαδο, αφήνεται να φουσκώσει πριν χρησιμοποιηθεί.

Η γέμιση αποτελείται από ταχίνι, κανέλα, ζάχαρη και χαρουπόμελο. Αφού η ζύμη φουσκώσει, χωρίζεται σε κομμάτια, ανοίγεται, γεμίζεται και τυλίγεται σε ρολά, τα οποία στη συνέχεια ψήνονται.

Μετά το ψήσιμο, οι ταχινόπιτες αλείβονται με σιρόπι από μέλι και πορτοκάλι, για να αποκτήσουν μια γλυκιά και αρωματική γεύση.

Διαβάστε παρακάτω

Υλικά
Για τη ζύμη:
400 γρ. αλεύρι χωριάτικο
40 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
7 γρ. ξηρή μαγιά
¼ κουταλάκι (2 γρ.) μαγειρική σόδα
¼ κουταλάκι (4 γρ.) αλάτι
50 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
110 γρ. νερό χλιαρό
Για το σιρόπι:
70 γρ. νερό
70 γρ. μέλι
Φλούδα από ½ πορτοκάλι
Για τη γέμιση:
200 γρ. ταχίνι ακατέργαστο
70 γρ. σκούρο ταχίνι
1 κουταλάκι κανέλα
55 γρ. μαλακή καστανή ζάχαρη
70 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουταλιά χαρουπόμελο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζετε πρώτα τη ζύμη. Βάζετε το αλεύρι στο μπολ του μίξερ. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τη μαγιά, τη σόδα και το αλάτι. Ανακατεύετε και προσθέτετε τον χυμό πορτοκάλι, το νερό και το ελαιόλαδο. Ζυμώνετε με τον γάντζο για 5 λεπτά. Βάζετε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ και αφήνετε να φουσκώσει για 2-3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για να φτιάξετε το σιρόπι, βάζετε το νερό, το μέλι και τη φλούδα πορτοκαλιού σε μια μικρή κατσαρόλα. Μόλις κοχλάσουν, αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήνετε κατά μέρος το σιρόπι να κρυώσει.
Για να φτιάξετε τη γέμιση ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά εκτός από το χαρουπόμελο σε ένα μπολ. Προσθέτετε το χαρουπόμελο και ανακατεύετε ελαφρά μέχρι να αναμειχθεί (το χαρουπόμελο πήζει το ταχίνι έτσι όσο ανακατεύετε τόσο πιο παχύρρευστη θα γίνει η γέμιση).

Όταν φουσκώσει το ζυμάρι το χωρίσετε σε κομμάτια 100 γρ. το κάθε ένα. Ανοίγετε με τον πλάστη ένα ορθογώνιο 15Χ30 εκ. περίπου. Απλώνετε παντού λίγη γέμιση και τυλίγετε σε ρολό. Μοιράζετε το ρολό στη μέση και αφήνετε κατά μέρος να ξεκουραστεί. Συνεχίζετε με την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση.
Παίρνετε ένα κομμάτι από τα ρολά που φτιάξατε και το ρολάρετε στον πάγκο να γίνει πιο μακρύ (αν τραβά και δεν ανοίγει, τότε η ζύμη πρέπει να ξεκουραστεί ακόμα κανένα 5λεπτο). Στριφογυρίζετε τη ζύμη και δημιουργείτε ένα «S». Διπλώνετε στη μέση και ανοίγετε με τον πλάστη την ταχινόπιτα να γίνει πιο επίπεδη.

Μεταφέρετε τις ταχινόπιτες σε ταψί φούρνου. Τις αφήνετε να σταθούν 15 λεπτά. Ψήνετε στους 175°C στον αέρα για 20 λεπτά. Όσο είναι ζεστές, με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, τις αλείβετε με το σιρόπι.

Συνοπτικά

  • Το άρθρο περιγράφει συνταγή για αυθεντικές ταχινόπιτες, με λεπτομέρειες για υλικά και διαδικασία παρασκευής.
  • Η ζύμη περιέχει αλεύρι, ζάχαρη, μαγιά, ελαιόλαδο και αφήνεται να φουσκώσει πριν τη χρήση.
  • Η γέμιση περιλαμβάνει ταχίνι, κανέλα, ζάχαρη και χαρουπόμελο, και οι ταχινόπιτες τυλίγονται σε ρολά πριν το ψήσιμο.
  • Μετά το ψήσιμο, αλείφονται με σιρόπι από μέλι και πορτοκάλι για γλυκιά και αρωματική γεύση.
Διαβάστε επίσης

“Μάφιν με γεύση ελιάς”

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μάφιν με γεύση ελιάς, χρησιμοποιώντας υλικά όπως μαύρες ελιές, αλεύρι Φαρίνα, κόλιανδρο, φρέσκα κρεμμυδάκια και δυόσμο. Η διαδικασία περιλαμβάνει το κοσκίνισμα των ξηρών υλικών...

Rocas Experience: Γαστρονομική απόλαυση δίπλα στο κύμα

Το Rocas Experience είναι ένα κομψό παραλιακό εστιατόριο στον Πρωταρά, προσφέροντας γαστρονομική απόλαυση από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα με θέα τη θάλασσα σε bohemian-chic ατμόσφαιρα. Το μενού δείπνου,...

Μπακλαβάς με αιγινήτικο φιστίκι

Το άρθρο παρέχει μια λεπτομερή συνταγή για την παρασκευή μπακλαβά με αιγινήτικο φιστίκι, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τα βήματα προετοιμασίας. Η διαδικασία περιλαμβάνει την προετοιμασία σιροπιού με νερό,...

Είναι το κρασί από «παλιούς αμπελώνες» ανώτερης ποιότητας;

Το άρθρο εξετάζει τον όρο "παλαιά αμπέλια" που εμφανίζεται στις ετικέτες κρασιών, υποδηλώνοντας ότι το κρασί παράγεται από σταφύλια καλλιεργημένα σε παλαιούς αμπελώνες. Ωστόσο, δεν υπάρχει κοινά αποδεκτός ορισμός...

Κεφτέδες κοτόπουλου με πουρέ ρόκας και διπλό τυρί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κεφτέδες κοτόπουλου με συνοδευτικό πουρέ ρόκας, εμπλουτισμένο με διπλό τυρί. Ο σεφ Πανίκος Χατζηττοφή αναλύει τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής, από το...

Καραμελένιο παγωμένο τσιζκέικ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για καραμελένιο παγωμένο τσιζκέικ, τονίζοντας τη χρήση καρυδιών, καραμελωμένου γάλακτος, τυριού κρέμας και θρυμματισμένων μπισκότων Digestive. Η διαδικασία περιλαμβάνει την καραμελοποίηση των καρυδιών, την ανάμειξη...

Ποιος καφές είναι πιο ωφέλιμος: ελληνικός, στιγμιαίος ή εσπρέσο;

Το άρθρο εξετάζει τις διαφορές μεταξύ στιγμιαίου καφέ, κυπριακού καφέ και εσπρέσο, εστιάζοντας στην επίδρασή τους στην υγεία. Ο στιγμιαίος καφές είναι πρακτικός και περιέχει χαμηλότερη καφεΐνη, αλλά μπορεί...

Γεμιστά κουπέπια με κιμά

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη και απολαυστική συνταγή για γεμιστά κουπέπια με κιμά, χρησιμοποιώντας φρέσκα αμπελόφυλλα και αρωματικό κιμά. Η διαδικασία περιλαμβάνει την προετοιμασία των αμπελόφυλλων και τη δημιουργία της...

Παραδοσιακά πουρέκια σάτζιης

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής των παραδοσιακών πουρεκιών σάτζιης, ξεκινώντας από την προετοιμασία της ζύμης με δύο είδη αλευριού, αλάτι, ξύδι και λάδι, μέχρι τη δημιουργία της γέμισης...

Νόστιμες Quesadillas

Οι Quesadillas είναι ένα εύκολο και νόστιμο μεξικάνικο πιάτο, ιδανικό για βραδινό ή γρήγορο σνακ. Η συνταγή περιλαμβάνει τορτίγιες γεμισμένες με τυρί, κοτόπουλο και μείγμα γλυκών πιπεριών, οι οποίες ψήνονται...

Καίσαρα Σαλάτα

Η Καίσαρα Σαλάτα είναι μια κλασική επιλογή που συνδυάζει νοστιμιά και ευκολία, αποτελώντας ιδανική λύση για ορεκτικό, συνοδευτικό ή ελαφρύ κυρίως πιάτο. Η συνταγή περιλαμβάνει τραγανό τυρί, κρουτόν και...

Bagel με τσένταρ τυρί

Το άρθρο παρουσιάζει μια απλή συνταγή για σπιτικά bagel γεμισμένα με τυρί τσένταρ, ιδανικά για πρωινό ή σνακ. Η διαδικασία περιλαμβάνει την παρασκευή ζύμης που φουσκώνει, γέμιση με τριμμένο τσένταρ...

Σάντουιτς Arla Havarti με ντομάτα και τουρσί κόκκινου κρεμμυδιού

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός γευστικού σάντουιτς με τυρί Arla Havarti, ντομάτα και τουρσί κόκκινου κρεμμυδιού. Τα υλικά περιλαμβάνουν ξίδι από λευκό κρασί, ζάχαρη, αλάτι, κόκκους μαύρου πιπεριού,...

Φραουλένια σαρλότα

Το άρθρο παρουσιάζει τη συνταγή για τη φραουλένια σαρλότα, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για το παντεσπάνι, απαιτούνται αυγά, ζάχαρη, βανίλια, αλεύρι και corn flour, ενώ...

Kombucha: Από την Ανατολή στο μοντέρνο τραπέζι

Η kombucha, γνωστή ως το «τσάι των αθανάτων», είναι ένα ζυμωμένο ρόφημα με βάση το τσάι που έχει γίνει παγκόσμια τάση στην υγιεινή διατροφή. Αρχικά από την Κίνα, το...

Λινγκουίνι με φρέσκες αχιβάδες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λινγκουίνι με φρέσκες αχιβάδες, αναδεικνύοντας τα βήματα και τα υλικά που απαιτούνται για την παρασκευή του πιάτου. Οι αχιβάδες συνδυάζονται με σκόρδο, καυτερές...

Σολομός με Grand Marnier και βερίκοκα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σολομό με σάλτσα από Grand Marnier και βερίκοκα. Τα υλικά περιλαμβάνουν καϊσιά, νερό, ζάχαρη, λικέρ Grand Marnier, φιλέτα σολομού, λιωμένο βούτυρο, αλάτι και...

Ρολό Ελβετίας με γλυκιά μαρμελάδα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα ελβετικό ρολό γεμιστό με γλυκιά μαρμελάδα. Αρχικά, προετοιμάζεται η ζύμη με αυγά, ζάχαρη και αλεύρι και ψήνεται στον φούρνο για λίγα λεπτά. Στη...

“Πόσο χρόνο χρειάζονται τα κατεψυγμένα φασόλια για τέλειο βράσιμο;”

Τα κατεψυγμένα φασόλια, λόγω της προεπεξεργασίας τους, χρειάζονται λιγότερο χρόνο βρασίματος από τα ξερά. Σε κατσαρόλα με βραστό νερό, απαιτούνται 20-30 λεπτά για να μαλακώσουν, ενώ αν τα θέλετε πολύ...

Από το μπισκότο στη ζαχαρωτή, η καινούργια μόδα στην αρωματοποιία

Η αρωματοποιία γνωρίζει μια σημαντική στροφή προς τα γλυκά και γκουρμέ αρώματα, με συνθέσεις που θυμίζουν φαγητό, όπως μπισκότο, βανίλια και καραμέλα, να κερδίζουν έδαφος στην αγορά. Αυτή η...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ