Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα ελαφρύ και γρήγορο γλυκό με κανταΐφι, ιδανικό για τους λάτρεις του μινιμαλισμού στη μαγειρική. Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο σιροπιού με ζάχαρη, νερό και μαστίχα, το ψήσιμο του κανταϊφιού στο φούρνο και το σερβίρισμα με παγωτό βανίλια και ψίχα χαλεπιανών.
Η συνταγή απαιτεί προσεκτική προετοιμασία, με την ανάγκη τα υλικά και τα πιάτα να είναι ζεστά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σημαντική προσοχή δίνεται στο ξεπάγωμα του κανταϊφιού, το οποίο πρέπει να γίνει σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο, αποφεύγοντας τη χρήση μικροκυμάτων ή έκθεσης στον ήλιο.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
½ λίτρο (2 φλ.) νερό
½ κουταλάκι μαστίχα σε σκόνη
200 γρ. περίπου (4 γερές χούφτες) κανταΐφι ξασμένο
2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
1 λίτρο περίπου παγωτό βανίλια
1 φλ. ψίχα χαλεπιανών χονδροκομμένη
Το κανταΐφι μέσα στο φούρνο θα ροδίσει σε 10, το πολύ 15 λεπτά. Το παρακολουθείτε και όταν αρχίσει να ροδίζει, βάζετε τα πιάτα σας στο φούρνο να ζεσταθούν για 2-3 λεπτά.Βάζετε ζεστό σιρόπι σε κάθε πιάτο, ύστερα βάζετε από πάνω το ροδισμένο κανταΐφι, προσθέτετε 2-3 μπαλίτσες/κουταλιές παγωτό, το γαρνίρετε με τα χαλεπιανά και σερβίρετε αμέσως.
Σημείωση: Είναι απαραίτητο να ξεπαγώσετε εντελώς το κανταΐφι πριν το χρησιμοποιήσετε. Προς Θεού όμως, μη σκεφτείτε να το βάλετε στα μικροκύματα – θα γίνει μια άμορφη μάζα από ζυμάρι (εξάλλου, το κανταΐφι είναι φτιαγμένο βασικά από αλεύρι και νερό) – ούτε να το βάλετε στον ήλιο, γιατί θα ξεπαγώσει απ’ έξω, αλλά μέσα θα μείνει παγωμένο και θα δυσκολευτείτε να το ξάνετε. Το βγάζετε από την κατάψυξη και το αφήνετε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ξεπαγώσει καλά (2 ώρες περίπου). Ή μπορείτε να το αφήσετε μέσα στο ψυγείο για να ξεπαγώσει σε 4 περίπου ώρες.
Συνοπτικά
- Η συνταγή για το μινιμαλιστικό κανταΐφι περιλαμβάνει βράσιμο σιροπιού με ζάχαρη, νερό και μαστίχα, και ψήσιμο κανταϊφιού στο φούρνο.
- Η προετοιμασία απαιτεί τα υλικά και τα πιάτα να είναι ζεστά για άριστο αποτέλεσμα, με το παγωτό να μαλακώνει πριν το σερβίρισμα.
- Είναι κρίσιμη η σωστή απόψυξη του κανταϊφιού σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο, αποφεύγοντας μικροκύματα και έκθεση στον ήλιο.
- Το σερβίρισμα γίνεται με ζεστό σιρόπι, ροδισμένο κανταΐφι, παγωτό βανίλια και ψίχα χαλεπιανών.