Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή του παραδοσιακού γλυκού κιουνεφέ. Τα υλικά περιλαμβάνουν κανταΐφι, βούτυρο, κρέμα γάλακτος και ζαχαρούχο γάλα, ενώ για το σιρόπι χρησιμοποιούνται ζάχαρη, νερό, μαστίχα και λεμόνι.
Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο του σιροπιού, την προετοιμασία του κανταϊφιού και την παρασκευή της κρέμας, η οποία στη συνέχεια τοποθετείται στο ταψί με το κανταΐφι. Το γλυκό ψήνεται και σερβίρεται με σιρόπι και αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης, προσφέροντας μια πλούσια και γλυκιά εμπειρία.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
450 γρ. κανταΐφι (1 πακέτο)
250 γρ. βούτυρο ανάλατο
1 λίτρο κρέμα γάλακτος
400 γρ. γάλα ζαχαρούχο
2 κουταλάκια απόσταγμα βανίλιας
50 γρ. κορν φλάουαρ
Για το σιρόπι:
230 γρ. ζάχαρη
250 ml νερό
2-3 κόκκους μαστίχας
Φλούδα από ½ λεμόνι
1 κουταλάκι χυμό λεμόνι
Αλεσμένα φιστίκια Aιγίνης για γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζετε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα. Μόλις το μείγμα κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 2 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Κόβετε το κανταΐφι με ένα κοφτερό μαχαίρι. Λιώνετε το βούτυρο και αλείβετε με λίγο από αυτό, τη βάση και τα τοιχώματα ενός ταψιού 26 εκατοστών με αποσπώμενα τοιχώματα. Περιχύνετε το κανταΐφι με το υπόλοιπο βούτυρο και τρίβετε καλά με τα χέρια σας να υγρανθεί το κανταΐφι.
Απλώνετε τα 2/3 από το κανταΐφι στη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Φτιάχνετε την κρέμα. Βάζετε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Βράζετε ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να κοχλάσει και να αρχίσει να πήζει. Βράζετε ανακατεύοντας για 2 λεπτά.
Περιχύνετε τη κρέμα στο κανταΐφι στο ταψί. Καλύπτετε με το υπόλοιπο κανταΐφι. Ψήνετε το γλυκό για μια ώρα στους 180 βαθμούς στον αέρα. Το βγάζετε σε πιατέλα και το περιχύνετε με λίγο από το σιρόπι. Σερβίρετε μαζί με επιπλέον σιρόπι στο πλάι.
Συνοπτικά
- Η συνταγή του κιουνεφέ περιλαμβάνει κανταΐφι, βούτυρο, κρέμα γάλακτος και ζαχαρούχο γάλα, ενώ το σιρόπι φτιάχνεται με ζάχαρη, νερό, μαστίχα και λεμόνι.
- Η διαδικασία περιλαμβάνει την προετοιμασία του κανταϊφιού και της κρέμας, η οποία τοποθετείται στο ταψί με το κανταΐφι.
- Το γλυκό ψήνεται για μία ώρα και σερβίρεται με σιρόπι και αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης.
- Η συνταγή προσφέρει μια πλούσια και γλυκιά εμπειρία γεύσης, ιδανική για παραδοσιακά τραπέζια.