Γλυκό κέικ καρύδας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για γλυκό κέικ καρύδας, περιλαμβάνοντας τα απαραίτητα υλικά και την εκτέλεση βήμα προς βήμα. Αρχικά, παρασκευάζεται ένα σιρόπι από ζάχαρη, νερό και χυμό λεμονιού, το οποίο σιγοβράζεται και αφήνεται να κρυώσει.

Στη συνέχεια, το κέικ παρασκευάζεται με ανάμειξη βουτύρου, ζάχαρης, αυγών, βανίλιας, αλευριού, γιαουρτιού και καρύδας. Το μείγμα ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο και, αφού αναποδογυριστεί, αλείφεται με το σιρόπι και πασπαλίζεται με επιπλέον καρύδα.

Το κέικ πρέπει να κρυώσει πλήρως πριν το σερβίρισμα.

Διαβάστε παρακάτω

Υλικά

250 γρ ανάλατο βούτυρο

1 κουταλιά ξίσμα λεμονιού

230 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική

4 μεγάλα αυγά

1 κουταλάκι απόσταγμα βανίλιας

300 γρ αλεύρι φαρίνα

1 κουταλάκι baking powder

½  κουταλάκι σόδα

½ κουταλάκι αλάτι

120 γρ ξινή κρέμα ή  Γιαούρτι στραγγιστό, ολόπαχο

75 γρ αποξηραμένη καρύδα συν έξτρα για πασπάλισμα

Για το σιρόπι:

180 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική

180 ml Νερό

1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 C. Φτιάξτε το σιρόπι αναμειγνύοντας την ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι σε μια μικρή ματσαρόλα. Όταν κοχλάσουν χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε να σιγοβράσουν 5 λεπτά. Κατεβάστε από την φωτιά και αφήστε το σιρόπι μια μεριά να κρυώσει.

Βουτυρώστε κα αλευρώστε μια φόρμα στρογγυλή για κέικ με τρύπα στην μέση. Κοσκινίστε το αλεύρι με το baking powder, την σόδα και το αλάτι σε ένα μπολ. Στον κάδο του μίξερ κτυπάτε τον βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψουν, περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε τα αυγά ένα ένα, κτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέστε την βανίλια κα αναμείξετε.

Βάλτε 3 κουταλιές από το αλέυρι στο μείγμα και κτυπήστε να αναμειχθεί. Προσθέστε το γιαούρτι και το υπόλοιπο αλεύρι. Κτυπήστε μέχρι να αναμειχθούν αλλά μην το παρακάνετε. Τέλος προσθέστε την καρύδα και ανακατέψτε με μια σπάτουλα.

Βάλτε το μείγμα στο ταψί και ψήστε το κέικ για 45 λεπτά.

Βγάλτε το κέικ από το φούρνο και αφήστε το να σταθεί 5 λεπτά. Μετά το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής απλώνετε το σιρόπι παντού στο κέικ. Μπορεί να σας φανεί πολύ αλλά δεν είναι. Το κέικ θα το απορροφήσει όλο. Πασπαλίστε με έξτρα καρύδα. Αφήστε το κεικ να κρυώσει εντελώς (τουλάχιστον 2 ώρες) πριν να το κόψετε.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιλαμβάνει την παρασκευή σιροπιού από ζάχαρη, νερό και χυμό λεμονιού.
  • Το κέικ παρασκευάζεται με βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, βανίλια, αλεύρι, γιαούρτι και καρύδα.
  • Αφού ψηθεί το κέικ, αναποδογυρίζεται και αλείφεται με το σιρόπι και επιπλέον καρύδα.
  • Το κέικ πρέπει να κρυώσει πλήρως πριν το σερβίρισμα για καλύτερη υφή και γεύση.
Διαβάστε επίσης

Φλαμπέ πουτίγκα για τα Χριστούγεννα

Η χριστουγεννιάτικη φλαμπέ πουτίγκα είναι ένα εύκολο γλυκό που απαιτεί 5½ ώρες για την προετοιμασία του και μπορεί να σερβιριστεί σε 10-12 άτομα. Περιλαμβάνει αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, κράνμπερι...

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ