Γλυκό κέικ με φιστίκια Αιγίνης και άρωμα ανθόνερου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα γλυκό κέικ με φιστίκια Αιγίνης και άρωμα ανθόνερου, ιδανικό για κάθε εποχή. Το κέικ συνδυάζει τις γεύσεις του πορτοκαλιού και των φιστικιών, ενώ το σιρόπι με ανθόνερο προσφέρει μια διακριτική αρωματική νότα που εκπλήσσει ευχάριστα.

Η διαδικασία περιλαμβάνει την παρασκευή του κέικ και του σιροπιού, με τη χρήση απλών υλικών όπως αλεύρι, ζάχαρη, αβγά και βούτυρο, και ολοκληρώνεται με το ψήσιμο και το σιρόπιασμα του κέικ. Το αποτέλεσμα είναι ένα αφράτο και αρωματικό επιδόρπιο που μπορεί να συνοδεύσει τέλεια το καφέ ή το τσάι σας.

Διαβάστε παρακάτω

Το άρωμα του ανθόνερου με παίρνει αμέσως στο καλοκαίρι. Ονειρεύομαι ένα κρεμώδες παγωμένο γλυκό, αρωματισμένο με μαστίχα και ανθόνερο. Επειδή όμως, δεν είναι πάντα καλοκαίρι, ένα αφράτο κέικ με φιστίκια Αιγίνης ποτισμένο με αρωματικό σιρόπι μια χαρά ταιριάζει και στις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Η μυρωδιά πορτοκαλιού σε συνδυασμό με τα φιστίκια Αιγίνης, είναι φανταστική. Το ανθόνερο στο σιρόπι δεν είναι πολύ, ίσα-ίσα που να σου αφήνει μια αίσθηση. Έτσι, για να ρωτούν όλοι «Τι έβαλες στο σιρόπι»;

ΥΛΙΚΑ
2 φλ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής που φουσκώνει μόνο του (εναλλακτικά βάλτε 2 φλ. Φαρίνα “00”, 1 ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ, ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα)
½ κουταλάκι αλάτι
250 γρ. βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλ. ζάχαρη
3 μεγάλα αβγά
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
½ φλ. γάλα
2/3 φλ. φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
Για το σιρόπι:
1/3 φλ. ζάχαρη
1 κουταλιά ανθόνερο
¼ φλ. χυμό πορτοκαλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψί, με διάμετρο 20 εκ., με τοιχώματα που αφαιρούνται και καλύπτετε τη βάση με αντικολλητικό χαρτί.Σε ένα μπολ, κοσκινίζετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.

Φτιάχνετε το σιρόπι αναμιγνύοντας το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα. Αφήνετε να κοχλάσουν και αμέσως κατεβάζετε από τη φωτιά. Προσθέτετε το ανθόνερο και το αφήνετε σε μια μεριά να κρυώσει.

Βάζετε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάτε για 2 λεπτά μέχρι να αφρρατέψουν. Προσθέτετε τα αβγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια.

Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και βάζετε στο μίγμα 3 κουταλιές από το αλεύρι που κοσκινίσατε. Προσθέτετε το γάλα και ακολούθως το υπόλοιπο αλεύρι. Χτυπάτε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αναμιχθεί το αλεύρι. Μην το παρακάνετε. Προσθέτετε τα φιστίκια Αιγίνης και χτυπάτε λίγο να αναμιχθούν.

Βάζετε το μίγμα στο ταψί και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 60-70 λεπτά μέχρι το κέικ να είναι ψημένο στο κέντρο. Βγάζετε το κέικ από το φούρνο και με ένα ξύλινο σουβλάκι το τρυπάτε σε όλη την επιφάνειά του. Μετά, με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής απλώνετε από πάνω όλο το σιρόπι. Αφήνετε το κέικ στο ταψί του για μισή ώρα.

Αφαιρείτε τα τοιχώματα του ταψιού και το μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης. Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς πριν να το σερβίρετε.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιλαμβάνει κέικ με φιστίκια Αιγίνης και άρωμα ανθόνερου, ιδανικό για οποιαδήποτε εποχή.
  • Το κέικ συνδυάζει γεύσεις πορτοκαλιού και φιστικιών, ενώ το σιρόπι με ανθόνερο προσθέτει διακριτικό άρωμα.
  • Η παρασκευή του κέικ περιλαμβάνει απλά υλικά και ολοκληρώνεται με ψήσιμο και σιρόπιασμα.
  • Το αποτέλεσμα είναι ένα αφράτο και αρωματικό επιδόρπιο, ιδανικό για συνοδεία καφέ ή τσαγιού.
Διαβάστε επίσης

Φλαμπέ πουτίγκα για τα Χριστούγεννα

Η χριστουγεννιάτικη φλαμπέ πουτίγκα είναι ένα εύκολο γλυκό που απαιτεί 5½ ώρες για την προετοιμασία του και μπορεί να σερβιριστεί σε 10-12 άτομα. Περιλαμβάνει αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, κράνμπερι...

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ