Η Vichyssoise είναι μια κρεμώδης σούπα πατάτας και πράσου που παρασκευάζεται με απλά υλικά όπως πατάτες, πράσα, κρεμμύδι, βούτυρο, ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών, κρέμα γάλακτος και καρυκεύματα.
Η διαδικασία περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών, το σιγοβράσιμο με τις πατάτες και τον ζωμό, και την πολτοποίηση για να αποκτήσει η σούπα βελούδινη υφή.
Η προσθήκη κρέμας γάλακτος ολοκληρώνει τη γεύση, ενώ παραδοσιακά σερβίρεται παγωμένη, γαρνιρισμένη με σχοινόπρασο.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
3 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε κύβους
3 πράσα (μόνο το λευκό μέρος), κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. βούτυρο
750 ml ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
250 ml κρέμα γάλακτος
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα πράσα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τις πατάτες και τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει λεία βελουτέ. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε καλά και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Αν θέλουμε να την απολαύσουμε παραδοσιακά, την αφήνουμε να κρυώσει, τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2–3 ώρες και τη σερβίρουμε παγωμένη, γαρνίροντας με σχοινόπρασο.
Συνοπτικά
- Η Vichyssoise είναι μια κρεμώδης σούπα από πατάτες και πράσα με απλά υλικά όπως πατάτες, πράσα, κρεμμύδι, βούτυρο και κρέμα γάλακτος.
- Η παρασκευή της περιλαμβάνει σοτάρισμα λαχανικών, σιγοβράσιμο με πατάτες και ζωμό, και πολτοποίηση για βελούδινη υφή.
- Η κρέμα γάλακτος προστίθεται στο τέλος για να ολοκληρώσει τη γεύση της σούπας.
- Παραδοσιακά σερβίρεται παγωμένη με γαρνιτούρα από σχοινόπρασο.