Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό τοστ "Pain Perdu" με τσουρέκι και φράουλες, ιδανικό για brunch ή επιδόρπιο. Η συνταγή, που απαιτεί μόλις 20 λεπτά προετοιμασίας και είναι εύκολη στην εκτέλεση, αξιοποιεί το περισσευούμενο τσουρέκι, μετατρέποντάς το σε ένα πλούσιο και γευστικό πιάτο.
Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν φράουλες, αυγά, ζάχαρη, βανίλια, γάλα και βούτυρο. Οι φράουλες αναμειγνύονται με ζάχαρη και λεμόνι για να αναδείξουν τα αρώματά τους, ενώ το τσουρέκι βυθίζεται σε ένα μείγμα αυγών και γάλακτος πριν τηγανιστεί.
Το αποτέλεσμα είναι ένα γευστικό και αρωματικό πιάτο που σερβίρεται με φράουλες και τον χυμό τους.
Διαβάστε παρακάτω
Χρόνος: 20 λεπτά + ½ ώρα αναμονή
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά (για 4 άτομα):
Φράουλες:
350 γρ. (3/4 περίπου από ένα καλαθάκι των 500 γρ.) φράουλες
1/4 κουταλάκι ψιλό ξύσμα λεμονιού + 1 κουταλιά χυμός
1 κοφτή κουταλιά ζάχαρη
Τοστ με τσουρέκι (Pain perdu = «χαμένο ψωμί»)
2 μεγάλα αβγά
2 κοφτές κουταλιές ζάχαρη
1 ½ κουταλάκι εσάνς βανίλιας ή 1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας + ½ κοφτό κουταλάκι κανέλα
1 πρέζα αλάτι
3/4 φλ. γάλα
4 φέτες τσουρέκι πάχους 2 εκ. περίπου
2 κοφτές κουταλιές (30 γρ.) βούτυρο + 1 κοφτή κουταλιά επιπλέον αν χρειαστεί
Εκτέλεση:
Κόβετε τις φράουλες στα δυο, ή στα τέσσερα, ανάλογα με το μέγεθός τους. Βάζετε σε ένα μέτριο μπολ τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και τρίβετε το μίγμα με τα δάχτυλα (για να βγάλει το ξύσμα τα αρώματά του). Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και τις φράουλες και ανακατεύετε το μίγμα. Το κρατάτε στην άκρη ανακατεύοντάς το κάθε τόσο, μέχρι να βγάλουν οι φράουλες το χυμό τους, για ½ περίπου ώρα.
Στο μεταξύ, χτυπάτε σε ένα άλλο μπολ με το σύρμα ή το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, το τα αβγά με τη ζάχαρη, τη βανίλια (ή και την κανέλα) και το αλάτι και προσθέτετε σιγά-σιγά το γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα. Αδειάζετε το μίγμα σε ένα ταψάκι που να χωράει τις φέτες του τσουρεκιού σε μια στρώση (έστω και στρυμωχτά) και βάζετε μέσα τις φέτες του τσουρεκιού. Τις γυρίζετε και από την άλλη πλευρά και τις αφήνετε να μουλιάσουν για 10 λεπτά.
Λιώνετε τις 2 κοφτές κουταλιές βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζετε μέσα τις φέτες του τσουρεκιού (αν χωρούν όλες σε μια στρώση, ή βάζετε μόνο τις δυο) και τις ψήνετε για 3 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα από την κάτω πλευρά, τις γυρίζετε και τις ψήνετε για άλλα 3 λεπτά. Αν θα ψήσετε τις φέτες του τσουρεκιού σε δυο δόσεις, πιθανόν να χρειαστεί να προσθέσετε ακόμη μια κοφτή κουταλιά βούτυρο στο τηγάνι.
Βάζετε τα ψημένα τοστ σε πιατέλα ή 4 ατομικά πιάτα και μοιράζετε από πάνω τις φράουλες με το χυμό τους.
Σημείωση: Το περίφημο γαλλικό τοστ Pain perdu ( το «χαμένο ψωμί») με τσουρέκι και φράουλες, είναι ιδανικό για ανακύκλωση περισσεύματος τσουρεκιού και μετατροπής του σε ένα πλούσιο πιάτο για Brunch, ή ακόμα και επιδόρπιο.
Συνοπτικά
- Η συνταγή του Pain Perdu χρησιμοποιεί περισσευούμενο τσουρέκι και φρέσκες φράουλες για ένα γευστικό αποτέλεσμα.
- Η προετοιμασία διαρκεί 20 λεπτά και απαιτεί φράουλες, αυγά, ζάχαρη, βανίλια, γάλα και βούτυρο.
- Οι φέτες τσουρεκιού βυθίζονται σε μείγμα αυγών και γάλακτος και τηγανίζονται μέχρι να ροδίσουν.
- Σερβίρεται το Pain Perdu με τις φράουλες και τον χυμό τους για ένα πλούσιο brunch ή επιδόρπιο.