Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για γαρίδες με τηγανητό ρύζι, περιγράφοντας τα υλικά και την εκτέλεση της διαδικασίας μαγειρέματος. Χρησιμοποιείται ρύζι parboiled, το οποίο βράζεται και στη συνέχεια αφήνεται να κρυώσει.
Οι γαρίδες μαγειρεύονται με ελαιόλαδο και αλατοπίπερο, ενώ το τζίντζερ, το σκόρδο και η καυτερή πιπεριά σοτάρονται για να δώσουν άρωμα. Προστίθενται λαχανικά, καλαμπόκι και το ρύζι, το οποίο τηγανίζεται μέχρι να ζεσταθεί.
Στη συνέχεια, προστίθενται τα αυγά, το σησαμέλαιο, η σόγια σος και η γλυκιά σάλτσα τσίλι, και όλα αναμειγνύονται καλά. Το πιάτο σερβίρεται με φρέσκα κρεμμυδάκια ως γαρνιτούρα.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. ρύζι parboiled «Μιτσίδη»
750 ml νερό
½ κουταλάκι αλάτι
60 ml ελαιόλαδο
3 αυγά, ελαφρά κτυπημένα
800 γρ. γαρίδες καθαρισμένες μέγεθους 21/25
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 κουταλιά τζίτζερ, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομένο
1 καυτερή κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 γλυκιά κόκκινη πιπεριά, σε καρεδάκια
350 γρ. ανάμικτα λαχανικά, για γοκ
½ φλ. καλαμπόκι, κατεψυγμένο
1 κ.σ. λάδι σουσαμιού
2 κ.σ. σόγια σος
3 κ.σ. γλυκιά σάλτσα τσίλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το ρύζι στο νερό με ½ κουταλάκι αλάτι. Αφήνουμε να κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε για 15 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και απλώνουμε το ρύζι σε ένα ταψί μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Αλατοπιπερώνουμε τις γαρίδες. Μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσουν και μόλις να ψηθούν. Τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε λίγο ακόμη λάδι στο τηγάνι αν φαίνεται πολύ στεγνό και σοτάρουμε το τζίντζερ, τα σκόρδα και την καυτερή πιπεριά μέχρι να μυρίσουν. Προσθέτουμε το μείγμα λαχανικών για γουόκ και το καλαμπόκι. Τηγανίζουμε για δύο λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί και να αφρατέψει. Σπρώχνουμε τα πάντα στο τηγάνι στη μία πλευρά και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο. Χτυπάμε ελαφριά τα αυγά και τα αδειάζουμε στον κενό χώρο του τηγανιού. Αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε τα αυγά ανενόχλητα για 1 λεπτό μέχρι σχεδόν να ψηθούν. Ενώνουμε όλα τα υλικά μαζί, τεμαχίζοντας το αυγό όσο τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη σόγια σος και τη γλυκιά σάλτσα τσίλι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και δοκιμάζουμε για αλάτι. Σερβίρουμε γαρνίροντας με φρέσκα κρεμμυδάκια.
Συνοπτικά
- Η συνταγή περιλαμβάνει ρύζι parboiled, το οποίο βράζεται και κρυώνει πριν τηγανιστεί με λαχανικά και καλαμπόκι.
- Οι γαρίδες μαγειρεύονται με ελαιόλαδο και αλατοπίπερο, ενώ τζίντζερ, σκόρδο και καυτερή πιπεριά προσθέτουν άρωμα.
- Τα αυγά, το σησαμέλαιο, η σόγια σος και η γλυκιά σάλτσα τσίλι αναμειγνύονται στο τηγάνι για να δώσουν γεύση.
- Το πιάτο ολοκληρώνεται με φρέσκα κρεμμυδάκια ως γαρνιτούρα για επιπλέον φρεσκάδα.