Λεµονάτο τιραµισού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα δροσερό και καλοκαιρινό λεμονάτο τιραμισού, ιδανικό για να σερβιριστεί μετά από θαλασσινά. Η διαδικασία περιλαμβάνει την προετοιμασία ενός σιροπιού με λεμόνι, καβουρδισμένα χαλεπιανά και μια κρέμα από μασκαρπόνε και σαντιγί.

Τα σαβουαγιάρ βουτιούνται στο σιρόπι και τοποθετούνται σε στρώσεις με την κρέμα και τα χαλεπιανά. Το γλυκό αφήνεται να κρυώσει στο ψυγείο για τουλάχιστον τρεις ώρες, ώστε να αναδειχθούν οι γεύσεις του.

Το αποτέλεσμα είναι ένα ελαφρύ επιδόρπιο που προσφέρει μια φρέσκια εναλλακτική στο παραδοσιακό τιραμισού με καφέ και σοκολάτα.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

1 ¼ φλ. κρέµα γάλακτος

1 κουταλιά ψιλό ξύσµα λεµονιού (προσοχή,      το κίτρινο µέρος της φλούδας µόνο)

3 ½ κουταλιές ζάχαρη άχνη

500 γρ. τυρί µασκαρπόνε (Mascarpone)

30-36 (περίπου)  µπισκότα σαβουαγιάρ

1 ½ φλ. (περίπου 150 γρ.) ψίχα χαλεπιανών

Για το σιρόπι

4 κουταλιές νερό (ή ½ φλ.)

4 κουταλιές χυµό λεµονιού (ή ½ φλ.)

1/3 φλ. ζάχαρη (ή 2/3 φλ.)

½ φλ. Limoncello (λικέρ λεµόνι), προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι, τα ανακατεύετε σε µέτρια φωτιά µέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το αφήνετε να κοχλάσει 1-2 λεπτά. Αν δεν θα βάλετε λικέρ, διπλασιάζετε τη δόση των υλικών για το σιρόπι (αυτά που αναγράφονται στις παρενθέσεις). Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει και ανακατεύετε µέσα το λικέρ. 

Καβουρδίζετε ελαφρά τα χαλεπιανά ανακατεύοντάς τα σε χαµηλή φωτιά σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι µέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα αδειάζετε αµέσως σε ένα πιάτο γιατί αν µείνουν στο τηγάνι θα µαυρίσουν. Ύστερα, τα αλέθετε µε διακεκοµµένες κινήσεις στο µοτέρ στο πολυµίξερ, απλά για να τα χοντροκόψετε, όχι να γίνουν σκόνη. Τα κρατάτε στην άκρη.

Χτυπάτε µε το µίξερ την κρέµα γάλακτος µέχρι να φουσκώσει, προσθέτετε 1 κουταλιά από τη ζάχαρη και το ξύσµα και συνεχίζετε το χτύπηµα µέχρι να πήξει σε σαντιγί. Σε ένα άλλο µεγάλο µπολ χτυπάτε µε καθαρό µίξερ το µασκαρπόνε µε την υπόλοιπη ζάχαρη για ½ λεπτό. Ανακατεύετε µέσα 1 γερή κουταλιά σαντιγί για να αραιώσει λίγο και ύστερα ενσωµατώνετε µέσα την υπόλοιπη, παίρνοντας υλικό από τον πάτο και φέρνοντάς το στην επιφάνεια, µέχρι να οµογενοποιηθεί το µίγµα. 

Βουτάτε στα γρήγορα ένα-ένα τα σαβουαγιάρ στο σιρόπι και τα απλώνετε στον πάτο ενός ταψιού (33 Χ 22 εκ. περίπου) σπάζοντας µερικά αν χρειαστεί για να καλύψετε τον πάτο του. Απλώνετε το 1/3 του µίγµατος πάνω από τα µπισκότα και ύστερα τα µισά χαλεπιανά. Τοποθετείτε ακόµη µια στρώση µε µπισκότα βουτηγµένα στο σιρόπι και απλώνετε απάνω την υπόλοιπη κρέµα. Πασπαλίζετε την επιφάνεια του τιραµισού µε το ξύσµα λεµονιού και σκορπάτε από πάνω τα υπόλοιπα χαλεπιανά. Το κρατάτε σκεπασµένο στο ψυγείο για µίνιµουµ 3 ώρες ή καλύτερα για 1 βράδυ. 

Σημείωση: Το συνηθισµένο τιραµισού µε καφέ και σοκολάτα είναι κάπως βαρύ για το καλοκαίρι. Το δροσερό τιραµισού µε λεµόνι είναι καλοκαιρινό και πάει τέλεια για να το σερβίρετε µετά από θαλασσινά

Συνοπτικά

  • Το λεμονάτο τιραμισού συνδυάζει σιρόπι λεμονιού, καβουρδισμένα χαλεπιανά και κρέμα μασκαρπόνε-σαντιγί.
  • Τα σαβουαγιάρ βουτιούνται στο σιρόπι και τοποθετούνται σε στρώσεις με την κρέμα και τα χαλεπιανά.
  • Το γλυκό πρέπει να κρυώσει στο ψυγείο για τουλάχιστον τρεις ώρες για να αναδειχθούν οι γεύσεις.
  • Προσφέρει μια φρέσκια εναλλακτική στο παραδοσιακό τιραμισού, ιδανικό για καλοκαιρινά γεύματα.
Διαβάστε επίσης

“Πόσο έγκυρα είναι τα τεστ για τροφική δυσανεξία;”

Τα τεστ τροφικής δυσανεξίας έχουν κερδίσει δημοτικότητα μεταξύ ατόμων με ανεξήγητα συμπτώματα, όμως η επιστημονική κοινότητα αμφισβητεί την αξιοπιστία τους. Σε αντίθεση με τις τροφικές αλλεργίες, οι δυσανεξίες προκαλούν...

Η διαδρομή του μουσακά: Από την Ανατολή στην ελληνική κληρονομιά

Ο μουσακάς, αν και σήμερα αποτελεί σύμβολο της ελληνικής κουζίνας, έχει τις ρίζες του στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Αρχικά ήταν μια σαλάτα με μελιτζάνες και ντομάτα,...

Γλυκοκαραμελωμένα παϊδάκια χοιρινού

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για γλυκοκαραμελωμένα χοιρινά παϊδάκια. Χρειάζονται χοιρινά παϊδάκια, αλάτι και πιπέρι, καθώς και μια σος από σος τεριγιάκι με μέλι, σόγια σος, γλυκιά σάλτσα τσίλι...

Μπισκότα με χαρουπόμελο (Τερτζιελλούθκια)

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για τα παραδοσιακά κυπριακά κουλουράκια, γνωστά ως τερτζιελλούθκια, τα οποία παρασκευάζονται με χωριάτικο αλεύρι, ελαιόλαδο, αλάτι και χλιαρό νερό, ενώ ολοκληρώνονται με χαρουπόμελο. Η διαδικασία...

Αυτό είναι το πιο αγαπημένο ελληνικό τυρί

Η γραβιέρα Νάξου αναδείχθηκε ως το πιο αγαπημένο ελληνικό τυρί από την πλατφόρμα TasteAtlas, ξεπερνώντας διάσημα πιάτα όπως ο μουσακάς και τα σουβλάκια. Η κατάταξη βασίστηκε σε περισσότερες από 26.000...

Ομελέτα με ντοματίνια και λάντσιον μιτ

Η συνταγή αυτή περιγράφει πώς να φτιάξετε μια γευστική ομελέτα με ντοματίνια και λάντσιον μιτ. Χρησιμοποιώντας υλικά όπως ελαιόλαδο, κόκκινο κρεμμύδι, χαλλούμι, λάντσιον μιτ Ma Ling, ντοματίνια, τυρί ένταμ, αυγά...

Μήλο κέικ με τραγανή επικάλυψη

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για κέικ μήλου με τραγανή επικάλυψη, ιδανικό για επιδόρπιο. Αρχικά, τα μήλα καθαρίζονται, κόβονται και ραντίζονται με χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, ένα μείγμα από αυγά,...

Γαλακτομπούρεκο με άρωμα καρύδας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για γαλακτομπούρεκο με άρωμα καρύδας, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση της παρασκευής του. Χρησιμοποιώντας φρέσκο γάλα, ζάχαρη, κορν φλάουρ και βανίλια, το μείγμα...

Χοιρινό φλαμπέ με ζιβανία

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για χοιρινό φλαμπέ με ζιβανία, ξεκινώντας με τη μαρινάδα του κρέατος σε ζιβανία, αλάτι και κρύο νερό, την οποία αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον...

Ναπολέον αναρρόφησης

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός γλυκού που ονομάζεται "Ναπολέων αναρρόφησης", το οποίο συνδυάζει φύλλα κρούστας με κρέμα αναρής και γαρνιτούρες από γλυκό καρυδάκι, κηρήθρα, φρέσκα σύκα και...

Ποια ελληνικά πιάτα έχουν οθωμανικές ρίζες;

Το άρθρο εξετάζει τις οθωμανικές ρίζες πολλών ελληνικών πιάτων, τονίζοντας τη μακραίωνη σχέση μεταξύ ελληνικής και τουρκικής κουζίνας λόγω ιστορικών και πολιτισμικών επιρροών. Πολλά φαγητά που θεωρούνται παραδοσιακά ελληνικά,...

Καουμπόικος «χαβιάρι» σαλάτας από την Αμερική

Η καουμπόικη σαλάτα από το Τέξας είναι μια εύκολη και γευστική επιλογή που συνδυάζει πρωτεΐνες και βιταμίνες, συνοδευόμενη από τσιπς τορτίγια. Προετοιμάζεται με ντοματίνια, φρέσκο κρεμμύδι, κονσέρβα φασόλια και...

Γλυκές πίτες με μέλι, χαλούμι λουκουμά, αναρή, κυδώνι γλυκό, καρύδια και αμύγδαλα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για γλυκές πίτες με συστατικά όπως μέλι, χαλούμι, αναρή, κυδώνι γλυκό, καρύδια και αμύγδαλα. Η διαδικασία ξεκινά με την παρασκευή της ζύμης, η οποία...

Ποια καρυκεύματα περιλαμβάνει το taco seasoning;

Το παραδοσιακό μεξικανικό μείγμα μπαχαρικών, γνωστό ως taco seasoning, αποτελείται από έναν αρωματικό συνδυασμό που προσφέρει θερμότητα, βάθος και καπνιστό χαρακτήρα, ιδανικό για πιάτα όπως τάκο, φαχίτας και μαριναρισμένα...

Οι πιο γνωστές σάλτσες στον κόσμο

Το άρθρο αναλύει τη σημασία των ντρέσινγκ, τονίζοντας ότι δεν είναι απλά σάλτσες για σαλάτες, αλλά προσδίδουν χαρακτήρα, ένταση και ισορροπία σε ένα πιάτο. Εξετάζει διάφορα διάσημα ντρέσινγκ από όλο...

Πουρέκια αναρής µε μαστιχωτό παγωτό και γλυκό καρύδι

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών πουρεκιών με αναρή, συνοδευόμενα από μαστιχωτό παγωτό και γλυκό καρύδι. Τα πουρέκια γίνονται με μια αφράτη ζύμη από αλεύρι, λάδι και αλάτι, και...

Λιγκουίνι µε γαρίδες και πικάντικο τσορίθο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λιγκουίνι με γαρίδες και πικάντικο τσορίθο. Τα υλικά περιλαμβάνουν λουκάνικο τσορίθο, κόκκινο κρεμμύδι, σκόρδο, βότκα, ντομάτες, πελτέ ντομάτας, πάπρικα, κρέμα γάλακτος, μαϊντανό, γαρίδες...

Μπιφτέκια με ψήσιμο

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για νόστιμα μπιφτέκια, χρησιμοποιώντας χοιρινό κιμά και μια μοναδική σύνθεση υλικών όπως τριμμένο κρεμμύδι, ελαιόλαδο, ξύδι, έψημα (πετιμέζι), φρυγανιά, αυγό και κόλιαντρο. Η διαδικασία...

Νόστιμες κροκέτες με τόνο

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη και αγαπημένη συνταγή για κροκέτες με τόνο, ιδανική για μικρούς και μεγάλους. Οι κροκέτες φτιάχνονται με τόνο, πατάτες, φρέσκα κρεμμυδάκια και μαϊντανό, ενώ μπορούν...

Φουρνιστά μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για φουρνιστά μακαρόνια με κιμά και σάλτσα μπεσαμέλ. Αρχικά, σοτάρουμε τον κιμά με κρεμμύδι και μπαχαρικά, προσθέτοντας κρασί και ντοματοχυμό για γεύση. Τα μακαρόνια μαγειρεύονται...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ