Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για τα παραδοσιακά κυπριακά κουλουράκια, γνωστά ως τερτζιελλούθκια, τα οποία παρασκευάζονται με χωριάτικο αλεύρι, ελαιόλαδο, αλάτι και χλιαρό νερό, ενώ ολοκληρώνονται με χαρουπόμελο.
Η διαδικασία περιλαμβάνει το ζύμωμα μιας μαλακής ζύμης, τη διαμόρφωση της σε στρογγυλά κουλουράκια, το βράσιμο τους σε νερό και το ψήσιμο μέσα στο χαρουπόμελο για να απορροφήσουν καλά τη γεύση.
Αυτά τα κουλουράκια σερβίρονται ζεστά και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή κατά τις περιόδους νηστείας και την Καθαρά Δευτέρα.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ (για 4 – 6 µερίδες)
300 γρ. αλεύρι χωριάτικο
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 πρέζες αλάτι
Νερό χλιαρό
Χαρουπόµελο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοσκινίζετε το αλεύρι από λεπτή σίτα (τατσιά). Βάζετε το αλάτι και ανακατεύετε. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, και βάζετε λίγο – λίγο το χλιαρό νερό ζυμώνοντας ταυτόχρονα. Ετοιμάζετε μια ζύμη μαλακή. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί περίπου 15-20 λεπτά.
Πλάθετε το ζυμάρι μικρές στενόμακρες λωρίδες πάχος περίπου στο ½ εκατοστό και φτιάχνετε κουλουράκια στρογγυλά.
Ζεσταίνετε σε μια μεγάλη σε διάμετρο κατσαρόλα νερό και ρίχνετε προσεχτικά τα κουλουράκια μέσα να κοχλάσουν για περίπου 10 -15 λεπτά.
Τα βγάζετε από το νερό και τα τοποθετείτε σε μια άλλη κατσαρόλα όπου τα καλύπτετε με το χαρουπόμελο.
Τα ψήνετε μέσα στο χαρουπόμελο για ακόμα 5 λεπτά για να ενσωματωθούν και να απορροφήσουν καλά.
Σερβίρονται ζεστά.
Τα κουλουράκια, τερτζιελλούθκια / ή τζιερτζιελλούθκια είναι από τα πλέον παραδοσιακά επιδόρπια, φτιάχνονται ιδιαίτερα τις μέρες των νηστειών και την Καθαρή Δευτέρα!
Συνοπτικά
- Τα τερτζιελλούθκια είναι παραδοσιακά κυπριακά κουλουράκια με χωριάτικο αλεύρι, ελαιόλαδο και χαρουπόμελο.
- Η ζύμη διαμορφώνεται σε στρογγυλά κουλουράκια, βράζεται και ψήνεται σε χαρουπόμελο.
- Σερβίρονται ζεστά και είναι δημοφιλή κατά τις περιόδους νηστείας και την Καθαρά Δευτέρα.
- Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, ελαιόλαδο, αλάτι και χλιαρό νερό.