Δροσερή τούρτα λεμόνι καλοκαιριού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια δροσερή καλοκαιρινή τούρτα λεμόνι, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής της. Αρχικά, ανακατεύονται βασικά υλικά όπως το βούτυρο, το αλεύρι και το ξύσμα λεμονιού για να δημιουργηθεί το μείγμα του κέικ, το οποίο ψήνεται σε δύο φόρμες.

Στη συνέχεια, παρασκευάζεται ένα σιρόπι με φέτες λεμονιού για να ενισχύσει τη γεύση του κέικ, ενώ το γλάσο από ασπράδια αβγών και χυμό λεμονιού ολοκληρώνει την τούρτα, προσδίδοντας μια αφράτη και γυαλιστερή υφή. Η τούρτα γαρνίρεται με καραμελωμένες ροδέλες λεμονιού και διατηρείται στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

1 φλ. (240 γρ.) ανάλατο βούτυρο + επιπλέον για άλειµµα

2 ½ φλ. αλεύρι + επιπλέον για πασπάλισµα

½ κουταλάκι µπέικιν πάουντερ

½ κοφτό κουταλάκι µαγειρική σόδα

1 κοφτό κουταλάκι αλάτι

1 κοφτή κουταλιά ξύσµα λεµονιού

2 φλ. ζάχαρη

2 µεγάλα αβγά + 3 κρόκοι µεγάλων αβγών (κρατάτε τα ασπράδια για το γλάσο)

6 κουταλιές χυµό λεµονιού

1 φλ. γιαούρτι (όχι στραγγιστό) χαµηλών λιπαρών

1 λεµόνι κοµµένο σε λεπτές ροδέλες

Για το γλάσο:

3 ασπράδια µεγάλων αβγών

¾ φλ. ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

1/3 φλ. νερό

2 κουταλιές χυµό λεµονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε 2 φόρµες/ταψάκια για κέικ, διαµέτρου 20 εκ. περίπου και βάθους 5 εκ. Βάζετε σε ένα µπολ το αλεύρι µε το µπέικιν πάουντερ, τη µαγειρική σόδα, το αλάτι και το ξύσµα λεµονιού και τα ανακατεύετε. 

Χτυπάτε µε το µίξερ σε ένα µεγάλο µπολ το βούτυρο µε 1½ φλ. από τη ζάχαρη µέχρι να γίνει σαν κρέµα. Χαµηλώνετε την ταχύτητα του µίξερ και χτυπάτε µέσα ένα-ένα τα αβγά και τους κρόκους και 2 κουταλιές από το χυµό λεµονιού. Ύστερα, χτυπάτε µέσα λίγο-λίγο, εναλλάξ το γιαούρτι µε το αλεύρι, µέχρι να οµογενοποιηθεί το µίγµα. Μοιράζετε το µίγµα στις δυο φόρµες ταψάκια, ισιώνετε την επιφάνειά του και ψήνετε τα κέικ στο φούρνο για 32 – 35 λεπτά, µέχρι να αποτραβηχτούν από τις πλευρές της φόρµας. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν για 10 λεπτά. Ύστερα, περνάτε ένα µαχαιράκι στον περίγυρό τους να ξεκολλήσουν και τα αναποδογυρίζετε πάνω σε σχάρα.

Στο µεταξύ, µέχρι να ψηθούν τα κέικ, ετοιµάζετε ένα σιρόπι: Βράζετε την υπόλοιπη (½ φλ.) ζάχαρη µε ½ φλ. νερό σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύοντάς τη µέχρι να λιώσει. Όταν κοχλάσει, χαµηλώνετε τη φωτιά, βάζετε µέσα τις ροδέλες του λεµονιού (διαλέγετε τις 6 καλύτερες) και τις αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 – 25 περίπου λεπτά. Τις βγάζετε πάνω σε ένα πιάτο ντυµένο µε αντικολλητική λαδόκολλα και ρίχνετε στο κατσαρολάκι τις υπόλοιπες 4 κουταλιές χυµό λεµονιού. Χρησιµοποιώντας µια οδοντογλυφίδα, τρυπάτε σε µπόλικα σηµεία τα κέικ και τα αλείφετε µε το σιρόπι από το κατσαρολάκι. Τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.

Στο µεταξύ, ετοιµάζετε το γλάσο: Ανακατεύετε σε ένα πυρίµαχο µπολ τα ασπράδια µε τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό. Βάζετε το µπολ σε µπεν µαρί (πάνω από ένα κατσαρολάκι µε νερό που σιγοβράζει, χωρίς ο πάτος του να αγγίζει στο νερό) και ανακατεύετε το µίγµα συνεχώς µε το σύρµα, µέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη και να γίνει χλιαρό/ζεστό για 2 – 3 λεπτά. Το αποσύρετε από το µπεν µαρί και το χτυπάτε µε το µίξερ µέχρι να γίνει ένα λείο και γυαλιστερό, αφράτο γλάσο για 3 περίπου λεπτά (µην το παραχτυπήσετε). Χαµηλώνετε την ταχύτητα του µίξερ και χτυπάτε µέσα το χυµό λεµονιού µέχρι να απορροφηθεί.

Απλώνετε αµέσως το ¼ περίπου του γλάσου πάνω σε ένα κέικ, βάζετε από πάνω το δεύτερο και καλύπτετε την επιφάνεια και τις πλευρές µε το υπόλοιπο. Γαρνίρετε την επιφάνεια µε τις καραµελωµένες ροδέλες λεµονιού και κρατάτε την τούρτα στο ψυγείο µέχρι να τη σερβίρετε.

Συνοπτικά

  • Η τούρτα λεμόνι παρασκευάζεται με βούτυρο, αλεύρι και ξύσμα λεμονιού για το κέικ.
  • Το σιρόπι από φέτες λεμονιού ενισχύει τη γεύση του κέικ.
  • Το γλάσο από ασπράδια αβγών και χυμό λεμονιού δίνει αφράτη και γυαλιστερή υφή.
  • Η τούρτα γαρνίρεται με καραμελωμένες ροδέλες λεμονιού και διατηρείται στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Διαβάστε επίσης

Ρολό κοτόπουλου με καυτερή σάλτσα ντομάτας

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ρολό κοτόπουλου με καυτερή σάλτσα ντομάτας, ιδανική για τέσσερα wraps. Η προετοιμασία περιλαμβάνει το σοτάρισμα κομματιών κοτόπουλου με μπαχαρικά, ενώ η πικάντικη σάλτσα...

Θρεπτικά μπιφτέκια κινόας με γλυκοπατάτες και ρόκα σαλάτα

Το άρθρο παρουσιάζει μια υγιεινή και νόστιμη συνταγή για μπιφτέκια κινόας με συνοδευτικά γλυκοπατάτες και σαλάτα ρόκας. Τα μπιφτέκια παρασκευάζονται με κινόα, καρότο, κολοκυθάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι και αυγά, ενώ...

Γαρίδες και λαχανικά σε σουβλάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για γαρίδες και λαχανικά σε σουβλάκι, ιδανική για 6 καλαμάκια. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν μεγάλες γαρίδες, διάφορες πιπεριές, κολοκυθάκι, ντοματίνια, κρεμμύδι, ελαιόλαδο, λεμόνι και...

Tuna Tartare με αβοκάντο και σουσάμι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για Tuna Tartare με αβοκάντο και σουσάμι, η οποία συνδυάζει φρέσκο τόνο κομμένο σε μικρά κυβάκια με αβοκάντο και μια μαρινάδα από σησαμέλαιο, σάλτσα...

Χορτοφαγικό σάντουιτς με χούμους και αβοκάντο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα χορτοφαγικό σάντουιτς με χούμους και αβοκάντο, ιδανικό για δύο άτομα. Περιλαμβάνει οδηγίες για την προετοιμασία του σάντουιτς με φέτες ψωμιού ολικής άλεσης, χούμους,...

Γεμιστά αβγά με τόνο, αβοκάντο και φρέσκια ντομάτα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για γεμιστά αβγά με τόνο, αβοκάντο και φρέσκια ντομάτα, ιδανική για brunch ή ως πρωτεϊνικό σνακ. Τα βρασμένα αβγά κόβονται στη μέση, οι κρόκοι αναμειγνύονται...

Σαλάτα με κοτόπουλο φιλέτο και φρέσκα πράσινα λαχανικά

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη και υγιεινή συνταγή για σαλάτα με κοτόπουλο φιλέτο και φρέσκα πράσινα λαχανικά. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν κοτόπουλο, ανάμεικτα πράσινα φύλλα σαλάτας, καρότο και φρέσκα...

Φασολάδα με τόνο και λαχανικά

Η φασολάδα με τόνο και λαχανικά είναι μια δροσερή και θρεπτική σαλάτα που συνδυάζει λευκά φασόλια, τόνο, ελιές, ντοματίνια και κρεμμύδι με μυρωδικά όπως μαϊντανό ή βασιλικό. Το πιάτο ολοκληρώνεται...

Φακές με ντοματίνια και ρόκα σε σαλάτα

Η συνταγή αυτή παρουσιάζει μια δροσερή και θρεπτική σαλάτα με φακές, ντοματίνια και ρόκα, ιδανική τόσο ως κύριο γεύμα όσο και ως συνοδευτικό. Τα υλικά περιλαμβάνουν ψιλές φακές, φρέσκα ντοματίνια,...

Σαλάτα με κόκκινο λάχανο και καρύδια για γεύση έκπληξη

Η σαλάτα με κόκκινο λάχανο και καρύδια αποτελεί μια δροσερή και γευστική επιλογή, ιδανική για συνοδευτικό ή κυρίως πιάτο. Το ψιλοκομμένο κόκκινο λάχανο συνδυάζεται με ελαφρώς καβουρδισμένα καρύδια και φρέσκο...

Γευστικό χοιρινό μπέικον σε Bao Buns

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για γευστικό χοιρινό μπέικον σε Bao Buns, συνδυάζοντας ασιατικές γεύσεις με το μείγμα μπαχαρικών ‘Chinese 5 Spice’ και σος τεριγιάκι. Το μπέικον σοτάρεται αρχικά...

Οι πιο αγαπημένες παραλλαγές του chutney

Το chutney είναι ένα παραδοσιακό ινδικό καρύκευμα που συνδυάζει γλυκές, ξινές, πικάντικες και αλμυρές γεύσεις, φτιαγμένο από φρούτα, λαχανικά, μπαχαρικά, ξύδι και ζάχαρη. Αρχικά παρασκευαζόταν με φρέσκα υλικά για άμεση...

Κρέμα καρύδας παγωτό

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη και ακαταμάχητη συνταγή για παγωτό με κρέμα καρύδας, ιδανικό για τους λάτρεις της καρύδας. Η συνταγή απαιτεί βασικά υλικά όπως τυρί Φιλαδέλφεια, κρέμα καρύδας,...

Μους κρέμα με μάνγκο και φρέσκες φράουλες

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για μους κρέμα με μάνγκο και φρέσκες φράουλες, ξεκινώντας με την παρασκευή μιας κρέμας από γάλα, ζάχαρη, κρόκους αυγών, κορν φλάουερ και βανίλια. Η...

Κεμπάπ με δροσερή σάλτσα γιαουρτιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για νόστιμο κεμπάπ με δροσερή σάλτσα γιαουρτιού. Για το κεμπάπ, συνδυάζονται κιμάς βοδινού και κοτόπουλου με αρωματικά όπως μαϊντανό, κρεμμύδι, σκόρδο, κύμινο και μοσχοκάρυδο. Τα...

Κατσικίσιο τυρί σε κρούστα σουσαμιού με γλυκό καρύδι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κατσικίσιο τυρί σε κρούστα σουσαμιού, συνοδευόμενο από γλυκό καρύδι. Η διαδικασία περιλαμβάνει το κόψιμο του τυριού σε κομμάτια, το πέρασμα από αλεύρι, χτυπημένο αβγό...

Burrata µε τρούφα, προσούτο και τομάτες

Το άρθρο περιγράφει μια απλή αλλά γευστική συνταγή για Burrata με τρούφα, προσούτο και τομάτες. Απαιτεί τρεις μπάλες τυρί Burrata, κομμάτια προσούτο, ντομάτες, φρέσκια ρόκα, λάδι και κομμάτια τρούφας,...

Καραμελένιο παγωμένο τσιζκέικ

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για καραμελένιο παγωμένο τσιζκέικ, που συνδυάζει καραμελωμένα καρύδια, τυρί κρέμα, και θρυμματισμένα μπισκότα. Η διαδικασία περιλαμβάνει το καραμέλωμα των καρυδιών και την ανάμειξη τους...

Σαλάτα μαρουλιού με γλυκό χαρουπόμελο

Η σαλάτα μαρουλιού με γλυκό χαρουπόμελο είναι μια φρέσκια και νόστιμη επιλογή που συνδυάζει απλά υλικά όπως πράσινο μαρούλι, φρέσκο κρεμμυδάκι, δυόσμο και αχλάδια, τα οποία αρωματίζονται με μια...

Το κορυφαίο φαγητό παγκοσμίως για το 2025

Το κορυφαίο φαγητό παγκοσμίως για το 2025, σύμφωνα με το TasteAtlas, είναι η Lechona, ένα παραδοσιακό κολομβιανό πιάτο με ψητό χοιρινό γεμιστό με ρύζι, αρακά και βότανα, που κέρδισε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ