Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα ληγμένα τρόφιμα που κρύβονται στο ψυγείο σας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο άρθρο αυτό, εξετάζονται τα πιο επικίνδυνα ληγμένα τρόφιμα και καρυκεύματα που μπορεί να βρίσκονται στο ψυγείο σας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατανάλωση προϊόντων όπως η μαγιονέζα, τα dressings σαλάτας και οι σάλτσες μπορεί να οδηγήσει σε τροφιμογενείς ασθένειες. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τις ημερομηνίες λήξης και να απορρίπτετε ό,τι έχει ξεπεράσει την προθεσμία του, προκειμένου να διασφαλίσετε την ασφάλεια της διατροφής σας.

Ήρθε η ώρα να ρίξετε μια ματιά στο ψυγείο σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ορισμένα κοινά τρόφιμα και καρυκεύματα μπορεί να είναι επικίνδυνα μόλις περάσει η ημερομηνία λήξης τους. Εκτός από την περίεργη γεύση και τη δυνητικά δυσάρεστη οσμή, τα καρυκεύματα που έχουν ανοιχτεί και παραμένουν στο ψυγείο σας για πολύ καιρό μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.

Αυτά είναι τα πιο απειλητικά προϊόντα που πρέπει να πετάξετε από την κουζίνα σας, πριν τα χρησιμοποιήσετε κατά λάθος για την παρασκευή κάποιου φαγητού.

Γυναίκα μπροστά σε ψυγείο
Credit: 123RF

Μαγιονέζα

Το USDA αναφέρει ότι μετά το άνοιγμα της μαγιονέζας, αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δύο μήνες. Ωστόσο, αν ένα ήδη ανοιχτό δοχείο παραμείνει όλη μέρα εκτός ψυγείου, είναι σίγουρα μια καλή ιδέα να το πετάξετε.

Λόγω της βαριάς βάσης από ωμά αυγά, το να αφήνετε τη μαγιονέζα ή οποιοδήποτε προϊόν με βάση τη μαγιονέζα να παραμένει σε περιβάλλον θερμοκρασίας δωματίου ή να παραμείνει στο ψυγείο σας περισσότερο από τη δεδομένη ημερομηνία λήξης, αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από τροφιμογενείς ασθένειες, όπως η σαλμονέλα. Πιθανότατα θα παρατηρήσετε επίσης μια διαφορετική γεύση και μυρωδιά.

Οτιδήποτε περιέχει μαγιονέζα θα πρέπει να πεταχτεί μόλις φτάσει στη λήξη του. Οι επιλογές για ντιπ, όπως οι σάλτσες ταρτάρ, έχουν ως βάση τη μαγιονέζα και αποτελούν επίσης τρόφιμα με σύντομη λήξη. Η κλειστή μαγιονέζα έχει διάρκεια ζωής περίπου τρεις έως τέσσερις μήνες.

Dressings σαλάτας

Τα κρεμώδη dressings, όταν δεν αντικαθίστανται συχνά, αποτελούν επίσης πρόσφορο έδαφος για τροφιμογενείς ασθένειες. Πολλές τέτοιου είδους σάλτσες περιέχουν ποικιλίες με βάση το αυγό ή το τυρί, τα οποία μπορούν να χαλάσουν γρήγορα και να αυξήσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης βακτηρίων, εάν δεν πεταχτούν μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.

Credit: 123RF

Όπως και η μαγιονέζα, έτσι και τα dressings έχουν διάρκεια ζωής έως και δύο μήνες μετά το άνοιγμα. Επιπλέον, προσέξτε τις λιπαρές σάλτσες σαλάτας που έχουν πιο πικρή γεύση από το συνηθισμένο. Αυτό προκαλείται από την οξείδωση και είναι πιθανότατα ένα σημάδι ότι ήρθε η ώρα να ανανεώσετε το απόθεμά σας.

Σάλτσες με βάση τη ζάχαρη

Πολλές σάλτσες που αγοράζονται στο κατάστημα, όπως η κέτσαπ, η σάλτσα μπάρμπεκιου και η σάλτσα κοκτέιλ, παρασκευάζονται με ζαχαρούχα συντηρητικά που βοηθούν στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε την ημερομηνία λήξης.

Credit: 123RF

Τα κλειστά προϊόντα με ζαχαρούχες σάλτσες μπορούν να διαρκέσουν έως και 12 μήνες στο ντουλάπι σας. Μόλις ανοιχτούν, έχετε περίπου έξι μήνες χρήσης πριν η σάλτσα σας αρχίσει να μουχλιάζει. Προσέξτε για αποχρωματισμό, περίεργες μυρωδιές και μια ανάπτυξη μούχλας που μοιάζει με χνούδι, για να αποφύγετε την κατανάλωση μιας σάλτσας που έχει χαλάσει.

Καρυκεύματα πλούσια σε ξύδι

Μια ποικιλία από καρυκεύματα στο ψυγείο σας είναι πιθανότατα φτιαγμένα με κάποια παραλλαγή ξυδιού. Οι σάλτσες με υψηλή περιεκτικότητα σε ξύδι, όπως η μουστάρδα και η σάλτσα Worcestershire, μπορούν να διαρκέσουν έως και τρία χρόνια στο ντουλάπι, αλλά μόνο 12 μήνες από τη στιγμή που θα ανοίξετε το καπάκι.

Ξύδι από σταφύλι
Credit: 123RF

Φροντίστε να παρακολουθείτε τις περίεργες μυρωδιές και να δοκιμάζετε, όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε άλλο προϊόν, πριν το χρησιμοποιήσετε.

Σάλτσα σόγιας

Όπως και με τα καρυκεύματα με βάση το ξύδι, η σάλτσα σόγιας έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με άλλες κοινές σάλτσες. Χωρίς άνοιγμα, η σάλτσα σόγιας μπορεί να διατηρηθεί με ασφάλεια έως και τρία χρόνια. Ωστόσο, όπως όλα τα άλλα, η σάλτσα σόγιας έχει μια συνιστώμενη ημερομηνία λήξης μετά το άνοιγμα και τη χρήση.

Credit: 123RF

Χρησιμοποιήστε τη σάλτσα σόγιας εντός ενός έτους από το άνοιγμα. Προσέξτε τις περίεργες μυρωδιές, καθώς υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθούν βακτήρια, ανεξάρτητα από την αλμυρή βάση της.

Διαβάστε επίσης

Πώς οι μυρωδιές μας συνδέουν στενά με τις αναμνήσεις μας;

Το άρθρο αναλύει τη στενή σχέση μεταξύ μυρωδιών και αναμνήσεων, εξηγώντας πώς οι οσμές μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα και αναμνήσεις λόγω της άμεσης σύνδεσής τους με το μεταιχμιακό...

«Αγκαλιάζοντας τη στιγμή και τον ρόλο»: Η Ειρήνη Μάκιου αποκαλύπτει την τέχνη του μακιγιάζ στην Parallaxi

Η Ειρήνη Μάκιου, μια επιτυχημένη make up artist, μοιράζεται το πάθος της για το μακιγιάζ, μια τέχνη που πιστεύει ότι αξίζει μεγαλύτερη αναγνώριση. Με συνεργασίες που περιλαμβάνουν διάσημους καλλιτέχνες...

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Γιατί πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους, με τους επιστήμονες να εξετάζουν την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ως πιθανό παράγοντα. Παρά τη μείωση των κρουσμάτων σε ηλικίες...

ΜΕΛΕΤΗ: Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Νοσοκομεία με σοβαρές ελλείψεις

Το άρθρο αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καταδεικνύοντας την αντίθεση μεταξύ της εικόνας που παρουσιάζει το υπουργείο Υγείας και της πραγματικότητας...

Υπνική παράλυση: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται;

Η υπνική παράλυση είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από προσωρινή απώλεια ελέγχου των μυών, συνοδευόμενη συχνά από ανησυχητικές ψευδαισθήσεις και αίσθημα ασφυξίας. Τα επεισόδια διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα...

Καινοτόμα μέσα διάγνωσης και θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη

Το άρθρο εξετάζει τις τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στους άνδρες. Παρουσιάζονται νέες διαγνωστικές τεχνικές, όπως η...

ΙΣΘ: Στους… δρόμους οι γιατροί της Ελλάδας

Οι εργαστηριακοί γιατροί στην Ελλάδα κινητοποιούνται ενάντια στο μέτρο του "clawback", το οποίο θεωρούν άδικο και καταστροφικό για τη βιωσιμότητα των ιατρείων τους. Το μέτρο αυτό επιβάλλει την επιστροφή...

“Τα 7 σφάλματα που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο”

Το άρθρο επισημαίνει τα επτά κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο για να εξασφαλίσουν ασφαλείς και αποτελεσματικές προπονήσεις. Η σωστή άσκηση είναι ζωτικής...

“Η μούχλα στα τρόφιμα προκαλεί καρκίνο και νευρικές βλάβες”

Το άρθρο επισημαίνει τους κινδύνους που προκύπτουν από την κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων, τα οποία μπορεί να περιέχουν τοξίνες που προκαλούν σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο και νευρικές βλάβες. Οι μύκητες και...

Ερευνητές ανακάλυψαν μέθοδο για καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο

Ερευνητές από το King's College του Λονδίνου έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για επεμβατικές...

Κρυολόγημα, γρίπη ή κορονοϊός: Πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα

Το άρθρο εξετάζει πώς να ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορονοϊού, καθώς αυτά συχνά αλληλεπικαλύπτονται. Η γρίπη χαρακτηρίζεται από ξαφνική εμφάνιση, εξάντληση, πυρετό και ξηρό...

Πώς η πνευμονική εμβολή κόστισε τη ζωή της 16χρονης στο Γκάζι

Η 16χρονη στο Γκάζι έχασε τη ζωή της από πνευμονική εμβολή, μια σοβαρή κατάσταση όπου ένας θρόμβος αίματος μεταφέρεται στους πνεύμονες, προκαλώντας απόφραξη της πνευμονικής αρτηρίας. Η πάθηση αυτή...

Μελέτη: 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν παχυσαρκία και καπνίζουν

Μια νέα μελέτη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αποκαλύπτει ότι 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας και καπνίζουν, ποσοστά που είναι σημαντικά υψηλότερα από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η έρευνα,...

Μελέτη: Η κατανάλωση ζάχαρης στην παιδική ηλικία επηρεάζει την καρδιακή υγεία ως ενήλικες

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The BMJ» υπογραμμίζει ότι η περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών...

Πώς το ιαπωνικό περπάτημα κατέκτησε τη σκηνή του fitness;

Το ιαπωνικό περπάτημα, μια μέθοδος διαλειμματικής άσκησης που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία πριν από είκοσι χρόνια, έχει κατακτήσει τη σκηνή του fitness λόγω της απλότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Απαιτεί...

Αιτίες των συνεχόμενων ιατρικών σφαλμάτων στα κρατικά νοσοκομεία

Το άρθρο αναλύει τα συνεχόμενα ιατρικά λάθη στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, επισημαίνοντας σοβαρά περιστατικά όπως η χορήγηση λάθος φαρμάκων και οι λάθος μεταγγίσεις αίματος. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτά τα...

Δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods που προστατεύουν τον οργανισμό σαν «ασπίδα»

Το άρθρο παρουσιάζει δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods, την κολοκύθα και τις γλυκοπατάτες, που λειτουργούν ως «ασπίδα» για τον οργανισμό. Η κολοκύθα, πλούσια σε νερό, βιταμίνη Α και β-καροτίνη, ενυδατώνει,...

Αιματολογική εξέταση εντοπίζει πάνω από 50 είδη καρκίνου

Μια νέα ελπιδοφόρα αιματολογική εξέταση, γνωστή ως Galleri, έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει πάνω από 50 τύπους καρκίνου, επιταχύνοντας τη διάγνωσή τους, σύμφωνα με μελέτη στη Βόρεια Αμερική. Η...

Πιπίλες: Ανακαλύφθηκε χημική ουσία που σχετίζεται με καρκίνο και υπογονιμότητα

Χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA), η οποία συνδέεται με διαταραχές υγείας όπως καρκίνος και υπογονιμότητα, βρέθηκε σε πιπίλες από τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι διαφημίζονταν ως...

Επιστήμη: Η ιδανική στιγμή για το βραδινό σου γεύμα

Η ιδανική στιγμή για το βραδινό γεύμα παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, επηρεάζοντας την πέψη, τον ύπνο και το βάρος. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε το δείπνο μεταξύ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ