Το άρθρο αναφέρεται στην καλλιέργεια λεμονιάς σε γλάστρα, προσφέροντας πολύτιμες συμβουλές για την επιτυχία της. Ξεκινά με την παρουσίαση της λεμονιάς ως αγαπημένου καρποφόρου δέντρου, τονίζοντας το άρωμα των λεμονανθών και τη γεύση των λεμονιών.
Στη συνέχεια, παρέχει οδηγίες για την επιλογή ποικιλίας, γλάστρας, χώματος, θέσης, ποτίσματος, λιπάσματος και κλαδέματος, τονίζοντας τη σημασία του ηλιακού φωτός και της αποστράγγισης. Τέλος, αναφέρει τις χρήσιμες ιδιότητες των λεμονιών και προτείνει ιδέες για τη διακόσμηση του μπαλκονιού.
Διαβάστε παρακάτω
Η λεμονιά είναι χωρίς αμφιβολία το πιο αγαπημένο καρποφόρο δέντρο. Τη συναντάμε σχεδόν σε κάθε κήπο ή αυλή στη χώρα μας και εκτός από τα φρέσκα λεμονάκια της μας δίνει και το πλούσιο άρωμα των λεμονανθών της.
Οι λεμονανθοί είναι τα μικρά και πανέμορφα λευκά άνθη της λεμονιάς τα οποία αναδύουν ένα πολύ γλυκό και χαρακτηριστικό άρωμα. Ακόμη και τα φύλλα της λεμονιάς, όταν τα τρίψουμε γεμίζει ο χώρος μυρωδιές που σε ταξιδεύουν.
Αν δεν έχετε κήπο ή αυλή για να φυτέψετε τη δική σας λεμονιά, μην απογοητεύεστε! Μπορείτε να έχετε τη λεμονιά σας σε γλάστρα και μάλιστα εκτός από τα αρώματά της να σας δίνει και ζουμερά φρέσκα λεμόνια.
Βήμα-βήμα πώς να καλλιεργήσετε λεμονιά σε γλάστρα;
- Επιλογή ποικιλίας της αρεσκείας σας: Κατά την επίσκεψή σας στο φυτώριο, επιλέξτε την ποικιλία της αρεσκείας σας καθώς υπάρχουν πολλές. Οι πιο διαδεδομένες ελληνικές είναι η Μαγληνή και η Καρυστινή. Οι ποικιλίες Αδαμοπούλου και Ζαμπετάκη φυτεύονται επίσης εκτεταμένα τα τελευταία χρόνια. Η Lisbon, η Eureka και η Interdonato καλλιεργούνται επίσης συχνά στη χώρα μας.
2. Επιλογή γλάστρας: Η γλάστρα που θα επιλέξετε πρέπει να είναι μεγάλη, τουλάχιστον 50 εκατοστά σε βάθος και διάμετρο προκειμένου να αναπτύξει το δέντρο ριζικό σύστημα. Αν προτιμήσετε πήλινη, δώστε έμφαση στο να έχει καλή αποστράγγιση. Στρώστε επίσης στο κάτω μέρος της γλάστρας ένα στρώμα από χαλίκια για να μη λιμνάζει το νερό.
3. Χώμα: Επιλέξτε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή ειδικό χώμα για καρποφόρα δέντρα, ενισχυμένο με θρεπτικά συστατικά για να βοηθήσει τη λεμονιά σας να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει.
4. Θέση: Η θέση που θα την τοποθετήσετε θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του δέντρου. Η Η λεμονιά χρειάζεται τουλάχιστον 6-8 ώρες ήλιο την ημέρα. Επίσης πρέπει να είναι σχετικά προστατευμένη από δυνατούς ανέμους και από παγετό τον χειμώνα.
5. Πότισμα: Χρειάζεται τακτικό πότισμα, ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν στεγνώνει γρήγορα η επιφάνεια του χώματος. Ωστόσο καθώς πρόκειται για γλάστρα χρειάζεται έξτρα προσοχή γιατί η υπερβολική υγρασία σαπίζει τις ρίζες.
6. Λίπασμα: Από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, ρίξτε λίπασμα για εσπεριδοειδή μία φορά τον μήνα.
7. Κλάδεμα: Αφαιρείτε τακτικά τα ξερά φύλλα και κλαδιά ενώ την άνοιξη κάνετε ένα ελαφρύ συνολικό κλάδεμα για να της δώσετε σχήμα.
Και μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τα λεμόνια
- Ο χυμός και το ξύσμα του λεμονιού χρησιμοποιούνται σε φαγητά, γλυκά και ποτά.
- Έχει αντισηπτικές και καθαριστικές ιδιότητες.
- Το αιθέριο έλαιο του λεμονιού αξιοποιείται στην αρωματοθεραπεία και τη φαρμακολογία.
Εάν αυτή την περίοδο ανανεώνετε το μπαλκόνι σας και αναζητάτε ιδέες για φυτά ή tips διακόσμησης, αξίζει επίσης να δείτε:
To πιο έξυπνο hack για να «κρύψετε» το λάστιχο ποτίσματος στο μπαλκόνι σας
Το παραδεισένιο φυτό με τα μεγάλα κίτρινα κρεμαστά λουλούδια – Στολίδι για το μπαλκόνι ή την αυλή σας
Το φυτό με τα κρεμαστά μωβ άνθη που είναι ιδανικό και για φράχτη ή πέργκολα
Μυστικά για το γιασεμί – Πώς να μυρίσουν οι νύχτες σας… καλοκαίρι