Το λούπινο, ένα σπάνιο όσπριο που συναντάται κυρίως στη Μεσόγειο και σε περιοχές της Αμερικής και της Ασίας, προσφέρει διπλάσια θρεπτική αξία σε σχέση με άλλα γνωστά όσπρια, όπως τα φασόλια και οι φακές. Πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, το λούπινο είναι ιδανικό για διαβητικούς και άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, ενώ βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερόλης.
Παρά την θρεπτική του αξία, απαιτεί προσεκτική προετοιμασία για κατανάλωση λόγω τοξικών αλκαλοειδών. Η κατανάλωσή του μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως αλεύρι ή ολόκληρο, και είναι σημαντικό να συμβουλευτούν ειδικό όσοι έχουν αλλεργίες.
Διαβάστε παρακάτω
Από τη Μάνη, την Κρήτη, το Άγιο Όρος και τα Δωδεκάνησα αλλά και την Βόρεια Αμερική και Ασία, το λούπινο σύμφωνα με τον Λουκιανό, ήταν απαραίτητο κομμάτι των δείπνων της Εκάτης. Ερχόμενοι στο σήμερα, ο ξηρός αυτός σπόρος ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών, μαζί με όλα τα γνωστά όσπρια που παραδοσιακά καταναλώνουμε, όπως τα φασόλια, τα ρεβύθια, τις φακές και τη φάβα. Αδίκως, όμως, δεν έχει την ίδια φήμη με αυτά, διότι δε στερείται σε θρεπτική αξία.
Διατροφικός θησαυρός
Πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών, το λούπινο περιέχει σε αφθονία ανόργανα στοιχεία όπως το ασβέστιο, ο φωσφόρος, ο σίδηρος, το κάλιο, ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ αλλά και βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, η θειαμίνη και η ριβοφλαβίνη. Έχει μάλιστα τη διπλάσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα υπόλοιπα όσπρια, και, παράλληλα, μόλις ένα φλιτζάνι περιέχει φυτικές ίνες που καλύπτουν το 1/5 των ημερήσιων αναγκών μας.
Το λούπινο θεωρείται επίσης μια πολύ καλή πηγή μαγνησίου. Κάθε φλιτζάνι προσφέρει 90mg, το οποίο αποτελεί περίπου το 22% της πρόσληψης μαγνησίου που συνιστάται καθημερινά για τους άνδρες και για τις γυναίκες. Ακόμα, είναι πηγή των αντιοξειδωτικών καροτενοειδών, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, αλλά και πολύ καλή πηγή φυτοστερολών με υπολιπιδαιμικές ιδιότητες.
Το πασίγνωστο και φθηνό όσπριο που θωρακίζει τα οστά και ρίχνει τη χοληστερόλη
Επιπλέον, αποτελεί μια από τις πλέον κατάλληλες τροφές για διαβητικούς, για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, αλλά και για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και δεν περιέχουν γλουτένη. Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης τα κατατάσσει στις ιδανικές τροφές για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης αλλά και του μικροβιώματος του εντέρου.
Πώς θα τα καταναλώσετε
Στην Ελλάδα συναντάμε κυρίως το λευκό λούπινο, ενώ μπορούμε να τα καταναλώσουμε δαγκώνοντας ένα μικρό σημείο του φλοιού με τα δόντια και πιέζοντας το σπόρο από την αντίθετη πλευρά, έτσι ώστε να αφαιρεθεί από τον φλοιό. Πολλοί βέβαια προτιμούν να τα καταναλώνουν με τον φλοιό.
Τα λούπινα μπορούν να μετατραπούν σε αλεύρι και να το χρησιμοποιήσετε στην παρασκευή ψωμίου. Όσον αφορά το μαγείρεμα, χρειάζεται προσοχή στην παρασκευή τους, καθώς χρειάζονται ξεπίκρισμα με αρκετό μούλιασμα και βράσιμο, ώστε να καταναλωθούν αφού φύγει η πικράδα τους. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και απαιτούνται συχνές αλλαγές στο νερό. Ωστόσο, μην παραλείψετε αυτά τα βήματα, καθώς περιέχουν αλκαλοειδείς ουσίες, οι οποίες είναι τοξικές για τον άνθρωπο και τα ζώα.
Τέλος, εάν είστε αλλεργικοί σε ορισμένα τρόφιμα, πριν τα καταναλώσετε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.
Συνοπτικά
- Το λούπινο είναι ένα σπάνιο όσπριο με διπλάσια θρεπτική αξία από άλλα, πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.
- Είναι ιδανικό για διαβητικούς και άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερόλης.
- Η προετοιμασία του απαιτεί προσοχή λόγω τοξικών αλκαλοειδών, με διαδικασία ξεπικρίσματος και βρασμού.
- Μπορεί να καταναλωθεί ολόκληρο ή ως αλεύρι, αλλά είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε ειδικό αν έχετε αλλεργίες.