Το κορυφαίο φαγητό παγκοσμίως για το 2025

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το κορυφαίο φαγητό παγκοσμίως για το 2025, σύμφωνα με το TasteAtlas, είναι η Lechona, ένα παραδοσιακό κολομβιανό πιάτο με ψητό χοιρινό γεμιστό με ρύζι, αρακά και βότανα, που κέρδισε την πρώτη θέση με βαθμολογία 4,78/5. Η Lechona, γνωστή για την τραγανή πέτσα και το αρωματικό εσωτερικό της, είναι βαθιά ριζωμένη στην παράδοση της επαρχίας Tolima και σερβίρεται σε μεγάλες γιορτές και φεστιβάλ.

Η συνταγή περιλαμβάνει χοιρινή σπάλα μαριναρισμένη με μπαχαρικά και γεμιστή με ρύζι και λαχανικά, ψήνεται αργά για να αποκτήσει τη χαρακτηριστική της υφή. Το πιάτο αυτό ξεπέρασε την Pizza Napoletana και την Picanha σε διεθνή κατάταξη, ενώ στην κατηγορία των σάντουιτς πρωτοπορεί το shawarma.

Διαβάστε παρακάτω

Σύμφωνα με το TasteAtlas, το νούμερο 1 πιάτο στον κόσμο για το 2025 είναι η Lechona — ένα κλασικό κολομβιανό πιάτο με ψητό χοιρινό γεμιστό με ρύζι, αρακά, κρεμμύδι και βότανα, με εξαιρετική βαθμολογία 4,78/5.

Η Lechona προπορεύεται της διάσημης Pizza Napoletana (2η θέση, 4,75) και της Picanha από τη Βραζιλία (3η θέση, 4,69), σε σύνολο άνω των 11.000 πιάτων που αξιολογήθηκαν από τη διεθνή κοινότητα χρηστών. Αντίθετα, στην ξεχωριστή κατάταξη για sandwiches, πρώτη είναι το shawarma — ένα πλούσιο, μαριναρισμένο κρεατόπιτα, με κορυφαία δημοτικότητα από το κοινό .

Το Lechona είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που έχει τις ρίζες του κυρίως στην επαρχία Tolima, και θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά εθνικά φαγητά της χώρας. Πρόκειται για ολόκληρο χοιρινό γεμισμένο με ρύζι, αρακά, κρεμμύδι, σκόρδο, μπαχαρικά και μυρωδικά, που ψήνεται αργά στον φούρνο για πολλές ώρες μέχρι να αποκτήσει τραγανή πέτσα και τρυφερό, αρωματικό εσωτερικό. Η παραδοσιακή παρασκευή του Lechona γίνεται σε μεγάλες γιορτές, γάμους και θρησκευτικά φεστιβάλ, καθώς είναι ένα εντυπωσιακό και πλούσιο πιάτο που μπορεί να θρέψει δεκάδες άτομα.

Παραδοσιακή συνταγή Lechona (απλοποιημένη εκδοχή για οικιακή χρήση)

ΥΛΙΚΑ

2,5 κιλά χοιρινή σπάλα χωρίς κόκαλο, με το λίπος

2 φλ. ρύζι μακρύκοκκο

1 φλ. αρακάς (βρασμένος ή κονσέρβα)

2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1 κ.γ. κύμινο

1/2 κ.γ. πάπρικα

2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό

Αλάτι και μαύρο πιπέρι

3 κ.σ. φυτικό λάδι ή λίπος από το χοιρινό

Προαιρετικά: κύβοι χοιρινού συκωτιού ή λεπτοκομμένο δέρμα για τραγανό topping

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μαρινάρισμα: Κόψτε τη σπάλα σε μεγάλα κομμάτια και τρίψτε με αλάτι, πιπέρι, κύμινο και πάπρικα. Αφήστε στο ψυγείο για 2-3 ώρες (ή ιδανικά όλη τη νύχτα).

Γέμιση: Σοτάρετε σε τηγάνι το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε για 1-2 λεπτά. Ρίξτε τον αρακά, τον κόλιανδρο και 3 φλ. ζεστό νερό. Μαγειρέψτε το ρύζι στο μισό χρόνο (να παραμείνει al dente). Αφήστε να κρυώσει.

Συναρμολόγηση: Σε ένα μεγάλο ταψί, απλώστε το χοιρινό (με το λίπος προς τα πάνω) και γεμίστε το κέντρο με το μείγμα ρυζιού. Αν περισσέψει, το τοποθετείτε γύρω από το κρέας.

Ψήσιμο: Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε στους 160°C για περίπου 4-5 ώρες. Στη συνέχεια αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε στους 200°C για 20-30 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή η επιφάνεια.

Σερβίρισμα: Κόβετε σε χοντρές φέτες με γέμιση και συνοδεύετε με arepas (παραδοσιακά καλαμποκόψωμα), φέτες λεμονιού ή πικάντικο ají colombiano (σάλτσα με τσίλι και κόλιανδρο).

Tip: Η αυθεντική Lechona ψήνεται μέσα στο ίδιο το δέρμα του γουρουνιού, ραμμένο με βελόνα, αλλά αυτή η απλοποιημένη εκδοχή φέρνει τη γεύση του πιάτου στο σπίτι σας χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό.

Συνοπτικά

  • Η Lechona ανακηρύχθηκε κορυφαίο πιάτο παγκοσμίως για το 2025 από το TasteAtlas με βαθμολογία 4,78/5.
  • Πρόκειται για παραδοσιακό κολομβιανό πιάτο με χοιρινό γεμιστό με ρύζι, αρακά και βότανα, γνωστό για την τραγανή του πέτσα.
  • Ξεπέρασε την Pizza Napoletana και την Picanha σε διεθνή κατάταξη, ενώ στην κατηγορία των σάντουιτς, το shawarma βρέθηκε στην κορυφή.
  • Η Lechona είναι εμβληματικό φαγητό της επαρχίας Tolima και σερβίρεται σε μεγάλες γιορτές και φεστιβάλ.
Διαβάστε επίσης

Φλαμπέ πουτίγκα για τα Χριστούγεννα

Η χριστουγεννιάτικη φλαμπέ πουτίγκα είναι ένα εύκολο γλυκό που απαιτεί 5½ ώρες για την προετοιμασία του και μπορεί να σερβιριστεί σε 10-12 άτομα. Περιλαμβάνει αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, κράνμπερι...

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ