Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για τηγανητό τυρί με μέλι και σουσάμι θυμαριού, χρησιμοποιώντας τοπικά ημίσκληρα τυριά, όπως της Νάξου ή μαστέλο. Το τυρί κόβεται σε φέτες, πανάρεται με αλεύρι και σουσάμι, και τηγανίζεται σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρεται με θυμαρίσιο μέλι και θυμάρι. Παρουσιάζει επίσης παραλλαγές από διάφορα ελληνικά νησιά, όπως η Αμοργός, η Πάρος, και η Σέριφος/Σίφνος, όπου χρησιμοποιούνται διαφορετικά τυριά και μέθοδοι μαγειρέματος, προσθέτοντας τοπικό χαρακτήρα στο πιάτο.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
1 κομμάτι ημίσκληρο τοπικό τυρί (π.χ. Νάξου, αρσενικό, μαστέλο, ή ξινομυζήθρα σφιχτή)
Αλεύρι για πανάρισμα
1 αυγό (προαιρετικά για πιο τραγανή κρούστα)
Σουσάμι (λευκό ή και μαύρο για πιο έντονο άρωμα)
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Θυμαρίσιο μέλι Κυκλάδων
Θυμάρι φρέσκο ή ξερό (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το τυρί σε παχιά φέτες (1-1,5 εκ.). Το περνάμε πρώτα από αυγό (αν το χρησιμοποιούμε), μετά από αλεύρι και τέλος από σουσάμι. Το τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Περιχύνουμε με ζεστό ή χλιαρό θυμαρίσιο μέλι. Πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι.
Παραλλαγές ανά νησί
Αμοργός: χρησιμοποιούν ξερό ανθότυρο ή μαλακό κατσικίσιο, χωρίς πανάρισμα αλλά ψημένο στη σχάρα και περιχυμένο με μέλι.
Πάρος: προτιμούν ξινομυζήθρα σφιχτή ή “τυρί της στάμνας”, που τηγανίζεται σε ροδέλες.
Σέριφος / Σίφνος: η γλυκιά εκδοχή με μέλι και σουσάμι συχνά σερβίρεται σαν ορεκτικό πριν το κυρίως φαγητό, ειδικά σε πανηγύρια.
Συνοπτικά
- Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για τηγανητό τυρί με μέλι και σουσάμι θυμαριού, χρησιμοποιώντας τοπικά ημίσκληρα τυριά.
- Το τυρί κόβεται σε φέτες, πανάρεται με αλεύρι και σουσάμι, και τηγανίζεται σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει.
- Παρουσιάζονται παραλλαγές από ελληνικά νησιά, όπως η Αμοργός, η Πάρος, και η Σέριφος/Σίφνος, με διαφορετικά τυριά και μεθόδους.
- Σερβίρεται με θυμαρίσιο μέλι και θυμάρι, προσδίδοντας τοπικό χαρακτήρα και ιδιαίτερη γεύση στο πιάτο.