Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα εξωτικό ταϊλανδέζικο επιδόρπιο, συνδυάζοντας κολοκάσι και κριθάρι με κρέμα καρύδας και χαρουπόμελο. Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο του κριθαριού και του κολοκασιού ξεχωριστά, και στη συνέχεια το ζέσταμα του γάλακτος καρύδας με χαρουπόμελο και αλάτι.
Το επιδόρπιο σερβίρεται με στρώσεις από κριθάρι και κολοκάσι, περιχυμένο με την κρέμα καρύδας και διακοσμημένο με καβουρδισμένο σουσάμι ή καρύδια. Προαιρετικά, μπορεί να προστεθεί ξύσμα λεμονιού για φρεσκάδα.
Σερβίρεται χλιαρό ή κρύο, με μια σταγόνα χαρουπόμελο για ένταση στη γεύση και την εμφάνιση.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
200 γρ. κολοκάσι, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
100 γρ. κριθάρι (αποφλοιωμένο) ή Job’s tears (μπορείτε να τα βρείτε σε ασιατικά μπακάλικα)
600 ml νερό για το βράσιμο
200 ml γάλα καρύδας
3 κ.σ. χαρουπόμελο ή μέλι (προσθέστε περισσότερο αν θέλετε πιο γλυκό)
1/4 κ.γ. αλάτι
Ξύσμα από 1/2 λεμόνι ή λάιμ (προαιρετικά, για φρεσκάδα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπλένουμε καλά το κριθάρι και το βράζουμε με 500 ml νερό για 30–35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε το κολοκάσι για 15–20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι κύβοι. Στραγγίζουμε.
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα καρύδας με το αλάτι. Μόλις γίνει χλιαρό, προσθέτουμε το χαρουπόμελο (ή το μέλι) και ανακατεύουμε απαλά, χωρίς να βράσει δυνατά, για να διατηρηθεί το άρωμα. Προσθέτουμε αν θέλουμε το ξύσμα λεμονιού/λάιμ.
Σε μπολ ή ποτήρια βάζουμε στρώσεις από κριθάρι και κολοκάσι. Περιχύνουμε με την κρέμα καρύδας με χαρουπόμελο.
Σερβίρουμε χλιαρό ή κρύο.
Διακοσμήστε με καβουρδισμένο σουσάμι ή ψιλοκομμένα καρύδια. Μια σταγόνα χαρουπόμελο στην κορυφή δίνει ένταση και ωραία εμφάνιση.
Συνοπτικά
- Το άρθρο παρουσιάζει μια εξωτική ταϊλανδέζικη συνταγή επιδορπίου με κολοκάσι, κριθάρι, κρέμα καρύδας και χαρουπόμελο.
- Η διαδικασία περιλαμβάνει ξεχωριστό βράσιμο κριθαριού και κολοκασιού και ζέσταμα γάλακτος καρύδας με χαρουπόμελο και αλάτι.
- Το επιδόρπιο σερβίρεται με στρώσεις από κριθάρι και κολοκάσι, περιχυμένο με κρέμα καρύδας και διακοσμημένο με καβουρδισμένο σουσάμι ή καρύδια.
- Προαιρετικά, προστίθεται ξύσμα λεμονιού για φρεσκάδα και μια σταγόνα χαρουπόμελο για ένταση στη γεύση.