κέικ σοκολάτα αμαρέτο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα κέικ σοκολάτας με αμαρέτο, ιδανικό για γλυκιές απολαύσεις.

Τα υλικά περιλαμβάνουν αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη, αβγά, μαύρη σοκολάτα, γάλα και λικέρ αμαρέτο, ενώ η διαδικασία περιλαμβάνει λιώσιμο της σοκολάτας, χτύπημα των υλικών και ψήσιμο για 45-50 λεπτά.

Το κέικ συνοδεύεται από σος σοκολάτας με αμαρέτο, προσφέροντας έναν πλούσιο και γευστικό συνδυασμό.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ 

2 φλ. αλεύρι + λίγο για τη φόρµα

1 κουταλάκι (όχι πολύ γεµάτο) µαγειρική σόδα

1 κουταλάκι βανίλια

240 γρ. (1 φλ.) ξεπαγωµένο ανάλατο βούτυρο + λίγο για τη φόρµα

1 φλ. ζάχαρη

1 φλ. (πατικωµένη) ξανθή ζάχαρη (light brown sugar)

4 µεγάλα αβγά σε θερµοκρασία δωµατίου

200 γρ. µαύρη σοκολάτα (70% κακάο) σε κοµµατάκια

1 φλ. γάλα

3 κουταλάκια εσάνς αµυγδάλου

4 κουταλιές λικέρ αµαρέτο (Amaretto)

Σος σοκολάτα-αµαρέτο:

½ φλ. κρέµα γάλακτος

200 γρ. µαύρη σοκολάτα ψιλοκοµµένη

1 κουταλιά λικέρ αµαρέτο (Amaretto)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζετε σε ένα µπολ το αλεύρι µε τη µαγειρική σόδα και τη βανίλια και το κρατάτε στην άκρη. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε µια όµορφη φόρµα µε τρύπα στη µέση, διαµέτρου 23 εκ. περίπου και προθερµαίνετε το φούρνο στους 180°C. Λιώνετε τη σοκολάτα σε µπεν µαρί (σε ένα πυρίµαχο µπολ πάνω από κατσαρολάκι, χωρίς ο πάτος του να αγγίζει στο νερό) και την κρατάτε στην άκρη για να κρυώσει.

Χτυπάτε µε το µίξερ το βούτυρο µε τη ζάχαρη και την ξανθή ζάχαρη µέχρι να αφρατέψει και να γίνει σαν κρέµα. Προσθέτετε µέσα ένα-ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπηµα και περιµένοντας να απορροφηθεί το ένα πριν βάλετε το άλλο και ύστερα τη λιωµένη σοκολάτα. Προσθέτετε τµηµατικά το κοσκινισµένο αλεύρι εναλλάξ µε λίγο γάλα κάθε φορά και το εσάνς αµυγδάλου και τέλος ανακατεύετε µέσα το λικέρ.

Αδειάζετε το µίγµα στη φόρµα και ψήνετε το κέικ για 45-50 περίπου λεπτά, µέχρι που ένα σουβλάκι που θα µπήξετε στο κέντρο του να βγαίνει στεγνό. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε στη φόρµα για 20 λεπτά. Ύστερα, το ξεφορµάρετε αναποδογυρίζοντάς το σε σχάρα, το αφήνετε να κρυώσει και το περιχύνετε µε τη σος σοκολάτα-αµαρέτο.

Σος σοκολάτα αµαρέτο: Βάζετε την ψιλοκοµµένη σοκολάτα σε ένα µπολ. Ζεσταίνετε την κρέµα γάλακτος σε ένα µπρικάκι σε σιγανή φωτιά, µέχρι να φανούν οι πρώτες φουσκάλες βρασµού, αποσύρετε το µπρικάκι από τη φωτιά και περιχύνετε τη σοκολάτα. Την ανακατεύετε να λιώσει και να γίνει ένα λείο µίγµα και προσθέτετε το λικέρ.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιγράφει την παρασκευή ενός πλουσιόπουλου κέικ σοκολάτας με αμαρέτο, ιδανικού για γλυκές απολαύσεις.
  • Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη, αβγά, μαύρη σοκολάτα, γάλα και λικέρ αμαρέτο.
  • Η διαδικασία περιλαμβάνει λιώσιμο της σοκολάτας, χτύπημα των υλικών και ψήσιμο για 45-50 λεπτά.
  • Το κέικ σερβίρεται με σος σοκολάτας αμαρέτο, προσφέροντας έναν πλούσιο γευστικό συνδυασμό.
Διαβάστε επίσης

Πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα αρωματικό πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι, αναλύοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και...

Τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν τορτελλόνι με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα κόκκινου πέστο, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο,...

Μανιταρότο με κριθάρι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γευστικό πιάτο με κριθαράκι ολικής άλεσης και μανιτάρια portobello. Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και των μανιταριών στο ελαιόλαδο,...

Saccottini με τυρί και ντοματίνια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για saccottini με τυρί και ντοματίνια, που αποτελείται από πουγκιά με τέσσερα τυριά, μαγειρεμένα μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντοματίνια, λευκό κρασί, τυρί κρέμα και...

Ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, τριμμένη μοτσαρέλα, κατεψυγμένο σπανάκι, φρέσκα...

Λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια, δίνοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται χοιρινός κιμάς, φρυγανιά Panko, αυγό, παρμεζάνα, μαϊντανός,...

7 τρόφιμα που ένας νευροχειρουργός αποφεύγει πάντα στο πιάτο του

Ο νευροχειρουργός Dr. Brett Osborn επισημαίνει επτά τρόφιμα και ποτά που μπορεί να επιταχύνουν τη γνωστική φθορά και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή...

Κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες, ιδανική για ένα γεύμα με πλούσια γεύση. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως αρνίσιο κότσι, baby πατάτες, δενδρολίβανο και μια μαρινάδα...

Παραδοσιακές Πίτες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας παραδοσιακών πιτών, ξεκινώντας από την παρασκευή του σιροπιού με νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, η ζύμη φτιάχνεται με δύο...

Kobe και Wagyu Beef: Κοινά στοιχεία και διαφορές

Το βοδινό Kobe και το Wagyu είναι δύο εξαιρετικά είδη μοσχαρίσιου κρέατος, γνωστά για την πλούσια γεύση και την τρυφερότητά τους, όμως διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Το Wagyu, που...

Πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας, ιδανικά για υγιεινό σνακ. Τα μπισκότα παρασκευάζονται με λιωμένη μπανάνα, ελαιόλαδο, αυγό, βρώμη, αμύγδαλα, καρύδα, αλεύρι ολικής αλέσεως, μέλι...

Μηλόπιτα στρούντελ

Η συνταγή για μηλόπιτα στρούντελ περιλαμβάνει απλά υλικά όπως φύλλο σφολιάτας, μήλα, σταφίδες, καρυδόψιχα και κανέλα. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία των μήλων και τη δημιουργία ενός μείγματος...

Παρίσι, Τόκιο, Χανόι: Οι γευστικές περιπέτειες του Bourdain

Ο Anthony Bourdain, ο διάσημος σεφ και παρουσιαστής, εξερεύνησε τις παγκόσμιες γαστρονομικές κουλτούρες μέσα από τις ταξιδιωτικές του περιπέτειες σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Τόκιο, η Χανόι, η...

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: Το απόλυτο γαστρονομικό γεγονός επανέρχεται!

Το ραντεβού των κορυφαίων της εστίασης ανανεώθηκε. Ο πιο αναγνωρισμένος και έγκυρος θεσμός γαστρονομικών βραβείων επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Κύπρο, με…

Η προσωπική μου συνταγή για μπανόφι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για το επιδόρπιο μπανόφι, ξεκινώντας με την παρασκευή καραμέλας από ζαχαρούχο γάλα που βράζεται για τρεις ώρες. Στη συνέχεια, δημιουργείται μια βάση από θρυμματισμένα...

Μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα λαχταριστό μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη, ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που περιλαμβάνει μια ποικιλία λαχανικών, όπως καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια και σπανάκι,...

Ψητός μπακαλιάρος με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, που αποτελεί ένα εύκολο και γευστικό πιάτο. Αρχικά, προετοιμάζονται και ψήνονται τα λαχανικά με ελαιόλαδο και...

Σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα

Η σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα είναι μια φρέσκια και υγιεινή επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Περιλαμβάνει ψιλοκομμένα φύλλα kale και ρόκα, σπόρους ροδιού, καβουρδισμένα αμύγδαλα και,...

Ρωσική Shchi με τραγανό λάχανο και sour cream

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή ρωσική συνταγή για σούπα Shchi, η οποία περιλαμβάνει μοσχάρι ή χοιρινό, φρέσκο λάχανο και λαχανικά όπως καρότο και πατάτες. Η συνταγή ξεκινά με το σοτάρισμα...

Αυθεντική σούπα με λάχανο

Η αυθεντική σούπα με λάχανο είναι μια θρεπτική και εύκολη συνταγή που συνδυάζει απλά υλικά όπως λάχανο, πατάτες, καρότα, κρεμμύδι και σέλινο. Η εκτέλεση περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών σε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ