Η συνταγή για πίτα με αυθεντικά λουκάνικα και σάλτσα ντομάτας chutney περιλαμβάνει την παρασκευή μιας ζύμης από χωριάτικο αλεύρι, μαγιά, αυγά, ελαιόλαδο και νερό, η οποία ζυμώνεται μέχρι να αποκτήσει ελαστικότητα.
Αφού ανοίξουμε τη ζύμη σε οβάλ φύλλο, προσθέτουμε παραδοσιακά λουκάνικα και σπιτικό chutney ντομάτας, τυλίγουμε και αφήνουμε να φουσκώσει.
Τέλος, αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε τη ζύμη σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει, δημιουργώντας μια γευστική πίτα με πλούσια γεύση και αρώματα.
Διαβάστε παρακάτω
Υλικά
500 γρ. χωριάτικο αλεύρι
1 κουταλάκι τσαγιού ζάχαρη
3 αυγά
11γρ. ξηρή μαγιά
50 γρ. ελαιόλαδο
135 γρ. νερό
175 γρ. παραδοσιακά λουκάνικα Πιτσιλιάς ή Παφίτικα
200 γρ. σπιτικό chutney ντομάτας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρούμε την εξωτερική μεμβράνη από τα λουκάνικα και τα ψιλοκόβουμε.
Ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Χτυπάμε σε ξεχωριστό μπολ τα αυγά. Ρίχνουμε 115 γρ. από τα χτυπημένα αυγά στο αλεύρι – το υπόλοιπο το κρατάμε στο ψυγείο για το τελικό άλειμμα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το νερό στο μείγμα με το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά, μέχρι η ζύμη μας να αποκτήσει ελαστικότητα κα γυαλάδα (10’ περίπου με μίξερ).
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο οβάλ μήκους 50 εκ. και πλάτους 30εκ. Βάζουμε το chutney ντομάτας κατά μήκος και στο κέντρο και πάνω από αυτό τα ψιλοκομμένα λουκάνικα. Φέρνουμε την κάτω ζύμη και καλύπτουμε τα λουκάνικα. Συνεχίζουμε τυλίγοντας και τοποθετούμε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα. Με ένα μαχαίρι κόβουμε το ρολό από το κέντρο προς τις άκρες κάθε 3 εκ περίπου.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει.
Αλείβουμε με το αυγό που έχουμε κρατήσει και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει (40’ περίπου).
Συνοπτικά
- Η ζύμη για την πίτα παρασκευάζεται από χωριάτικο αλεύρι, μαγιά, αυγά, ελαιόλαδο και νερό.
- Τα λουκάνικα ψιλοκόβονται και τοποθετούνται στη ζύμη με σπιτικό chutney ντομάτας.
- Η πίτα τυλίγεται και αφήνεται να φουσκώσει πριν το τελικό ψήσιμο.
- Ψήνεται σε μέτριο φούρνο, αλειμμένη με αυγό, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.