Το άρθρο παρουσιάζει τη συνταγή για τις ισπανικές Patatas Bravas, ένα δημοφιλές πιάτο που συνδυάζει τραγανές πατάτες με πικάντικη σάλτσα. Οι πατάτες τηγανίζονται σε ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν χρυσαφένιες ή ψήνονται στο φούρνο.
Η σάλτσα brava παρασκευάζεται με βάση το κρεμμύδι, το σκόρδο, την καπνιστή και καυτερή πάπρικα, και την τριμμένη ντομάτα, ενώ δένεται με ξύδι και αρωματίζεται με αλάτι και πιπέρι. Οι πατάτες σερβίρονται ζεστές και περιχυμένες με τη σάλτσα, ενώ μπορούν να συνοδευτούν και από σάλτσα aioli για περισσότερη γεύση.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
800 γρ. πατάτες
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Αλάτι
Για τη σάλτσα brava:
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα (pimentón)
½ κ.γ. καυτερή πάπρικα (ή τσίλι σε σκόνη, ανάλογα με το πόσο πικάντικο το θέλουμε)
2 ντομάτες τριμμένες ή 200 γρ. ντομάτα κονκασέ
1 κ.σ. ξύδι (λευκό ή κρασιού)
Αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεσαία κομμάτια (κύβους περίπου 3 εκ.). Τις τηγανίζουμε σε άφθονο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο μέχρι να γίνουν τραγανές και χρυσαφένιες. Μπορούμε εναλλακτικά να τις ψήσουμε στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο στους 200°C για 35–40 λεπτά, γυρίζοντάς τες στη μέση.
Για τη σάλτσα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, την καπνιστή και την καυτερή πάπρικα, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα. Σιγοβράζουμε για περίπου 10–15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και στο τέλος προσθέτουμε το ξύδι, αλάτι και πιπέρι. Αν θέλουμε πιο λεία υφή, τη χτυπάμε με ραβδομπλέντερ.
Σερβίρουμε τις πατάτες ζεστές, περιχυμένες με τη σάλτσα brava και, προαιρετικά, συνοδεύουμε με λίγη σάλτσα aioli (σκόρδο-μαγιονέζα).
Συνοπτικά
- Οι Patatas Bravas είναι ισπανικό πιάτο με τραγανές πατάτες και πικάντικη σάλτσα.
- Η σάλτσα brava περιέχει κρεμμύδι, σκόρδο, καπνιστή και καυτερή πάπρικα, ντομάτα, ξύδι, αλάτι και πιπέρι.
- Οι πατάτες μπορούν να τηγανιστούν σε ελαιόλαδο ή να ψηθούν στο φούρνο για πιο ελαφριά εκδοχή.
- Σερβίρονται ζεστές με σάλτσα brava και προαιρετικά συνοδεύονται με σάλτσα aioli.