Η παραδοσιακή σαλάτα της Φολεγάνδρου αποτελείται από φρέσκα υλικά όπως ντομάτες, αγγούρι, κόκκινο κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά και ελιές, συνδυασμένα με τοπική ξινομυζήθρα ή φέτα. Περιλαμβάνει επίσης κρίθινα παξιμάδια ή ντάκο, κάπαρη, ρίγανη και ελαιόλαδο, ενώ προαιρετικά μπορεί να προστεθεί κρίταμο τουρσί.
Αφού αναμιχθούν τα υλικά, η σαλάτα αφήνεται για λίγο ώστε να μαλακώσουν τα παξιμάδια και σερβίρεται χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου, συνοδευόμενη ιδανικά από ψωμί ή κρασί. Πρόκειται για ένα γεύμα που συχνά απολαμβάνεται ως κύριο πιάτο στη Φολέγανδρο.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, κομμένες σε κύβους
1 αγγούρι, σε κυβάκια
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
1/2 πράσινη πιπεριά, σε φέτες
100 γρ. ξινομυζήθρα ή ντόπια φολεγανδρίτικη μυζήθρα (ή φέτα σε τρίμματα)
2 παξιμάδια κρίθινα ή ντάκος σπασμένος
10-12 μαύρες ελιές
1 κ.σ. κάπαρη (φύλλα και καρποί)
1/2 κ.γ. ξερή ρίγανη
Λίγο κρίταμο τουρσί (προαιρετικά)
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξίδι ή χυμός λεμονιού
Αλάτι (με μέτρο, λόγω των αλμυρών υλικών)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλο μπολ βάζετε τις ντομάτες, το αγγούρι, το κρεμμύδι και την πιπεριά. Προσθέτετε τις ελιές, την κάπαρη και –αν έχετε– λίγο κρίταμο. Σπάτε τα παξιμάδια σε χοντρά κομμάτια και τα προσθέτετε. Αν είναι πολύ σκληρά, τα ραντίζετε ελαφρά με λίγο νερό ή χυμό ντομάτας. Από πάνω τρίβετε τη ξινομυζήθρα ή τη φέτα.
Πασπαλίζετε με ρίγανη και αλατίζετε ελαφρά. Περιχύνετε με ελαιόλαδο και ξίδι/λεμόνι.
Ανακατεύετε ελαφρά και αφήνετε 5 λεπτά να μαλακώσουν τα παξιμάδια.
Συμβουλή: Η σαλάτα σερβίρεται χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου, ιδανικά συνοδεία με ψωμί ή κρασί. Στη Φολέγανδρο τη φτιάχνουν συχνά με μυζήθρα πρόβεια και την απολαμβάνουν ως κύριο γεύμα.
Συνοπτικά
- Η παραδοσιακή σαλάτα της Φολεγάνδρου περιλαμβάνει φρέσκα λαχανικά, ελιές και τοπικό τυρί όπως ξινομυζήθρα ή φέτα.
- Συνδυάζεται με κρίθινα παξιμάδια ή ντάκο, κάπαρη, ρίγανη και ελαιόλαδο, ενώ προαιρετικά προστίθεται κρίταμο τουρσί.
- Η σαλάτα αφήνεται για λίγο για να μαλακώσουν τα παξιμάδια και σερβίρεται χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αποτελεί συχνά κύριο πιάτο στη Φολέγανδρο και συνοδεύεται ιδανικά από ψωμί ή κρασί.