Νόστιμο πολύσπορο ψωμί και δροσερό ντιπ με τόνο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για νόστιμο πολύσπορο ψωμί και δροσερό ντιπ με τόνο. Για το ψωμί, αναφέρονται τα υλικά όπως αλεύρι, καρύδια και σπόροι, καθώς και τα βήματα παρασκευής που περιλαμβάνουν την προετοιμασία της ζύμης και το ψήσιμο.

Το ντιπ φτιάχνεται από τόνο, τυρί κρέμα και φρέσκα μυρωδικά, και σερβίρεται με μπακέτες ή κρακεράκια. Η διαδικασία είναι απλή και ιδανική για μια υγιεινή και γευστική επιλογή.

Διαβάστε παρακάτω

Υλικά για το ψωμί

½ φλ. καρύδια, μοιρασμένα

2 φλ. χωριάτικο (σκληρό) αλεύρι

3 φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως

2 κ.γ. ξηρή μαγιά

1 ½ κ.γ. αλάτι

2 κ.σ. λιναρόσπορο καφέ, αλεσμένο

2 κ.σ. ηλιόσπορους

2 κ.σ. κολοκυθόσπορους

2 κ.σ. σουσάμι

2 κ.σ. σπόρους chia

2 φλ. νερό χλιαρό

1 κ.σ. μέλι

2 κ.σ. χαρουπόμελο

1 κ.σ. ελαιόλαδο συν έξτρα για το μπολ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 °C. Ψήνετε τα καρύδια στο φούρνο για 6 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και να μυρίσουν. Τα χοντροκόβετε.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το σκληρό αλεύρι, το αλεύρι ολικής αλέσεως, τη μαγιά, όλους τους σπόρους και τα χοντροκομμένα καρύδια. Ανακατέψτε. Προσθέστε το αλάτι και ανακατέψτε ξανά. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύετε το νερό, το μέλι, το χαρουπόμελο και το ελαιόλαδο (το ελαιόλαδο δεν θα αναμειχθεί και αυτό είναι εντάξει).

Κάντε με ένα κουτάλι ένα βαθούλωμα στη μέση του μείγματος με το αλεύρι. Περιχύνετε με το μείγμα του νερού και ανακατεύετε με ένα ξύλινο κουτάλι. Συνεχίστε το ζύμωμα με τα χέρια σας μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη. Μπορείτε βέβαια να φτιάξετε τη ζύμη πολύ εύκολα σε μίξερ εφοδιασμένο με γάντζο για ζύμες.

Λαδώνετε ελαφρά ένα μπολ και βάζετε μέσα τη ζύμη. Σκεπάστε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το ζυμάρι να φουσκώσει για 2 ώρες. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να βάλετε τη ζύμη στο ψυγείο και να συνεχίσετε την άλλη μέρα. Σε αυτή την περίπτωση βεβαιωθείτε ότι η ζύμη θα έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν προχωρήσετε.

Σχηματίστε το ζυμάρι σε χοντρό κορμό ή σε όποιο σχήμα προτιμάτε. Μπορείτε επίσης να το ψήσετε σε μακρόστενη φόρμα. Βάζετε το ζυμάρι που σχηματίσατε σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί φούρνου. Το σκεπάζετε με μια πετσέτα. Το αφήνετε να φουσκώσει άλλα 45 λεπτά. Σε αυτό το σημείο προθερμαίνετε το φούρνε στους 220°C αέρα.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζετε το καρβέλι 3-4 διαγώνιες γραμμές κατά μήκος. Ψήνετε για 30 λεπτά. Αν δείτε ότι καίγατε σε τόπους η επιφάνειά του, μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 210.

Βγάζετε το καρβέλι προσεκτικά από το ταψί (χρησιμοποιήστε μια πετσέτα για να μην καείτε) και το αφήνετε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς. Μην το κόψετε ενώ είναι ζεστό καθώς το ψωμί θα συνεχίσει να ψήνετε ενώ κρυώνει.

Υλικά για το ντιπ

320 γρ τόνο σε ελαιόλαδο

100 γρ τυρί κρέμα

70 γρ κρέμα γάλακτος

1 κουταλιά άνηθο φρέσκο

1 κουταλιά μαιντανό φρέσκο

2 κρεμμυδάκια φρέσκα

Χυμό από ½ λεμόνι (60 ml)

½ κουταλάκι πιπέρι

½ κουταλάκι αλάτι

Μια πρέζα πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση

Στραγγίζετε τον τόνο και τον βάζετε στο μπολ ενός food processor. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αλέθετε καλά. Σερβίρετε με μπακέτ ή κρακεράκια.

Συνοπτικά

  • Παρουσιάζεται συνταγή για πολύσπορο ψωμί με υλικά όπως αλεύρι, καρύδια και σπόροι, με απλή διαδικασία παρασκευής.
  • Το ψωμί ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο και απαιτεί φούσκωμα της ζύμης για 2 ώρες.
  • Το ντιπ με τόνο περιλαμβάνει τυρί κρέμα, φρέσκα μυρωδικά και σερβίρεται με μπακέτες ή κρακεράκια.
  • Η συνταγή προσφέρει μια υγιεινή και γευστική επιλογή για σνακ ή ορεκτικό.
Διαβάστε επίσης

Χταπόδι με καμένο έψημα και αρωματικό πουργούρι πιλάφι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για χταπόδι με καμένο έψημα και αρωματικό πουργούρι πιλάφι. Τα υλικά περιλαμβάνουν χταπόδι, κόκκινο κρασί, ελαιόλαδο, έψημα, ξύδι, μπαχαρικά και πουργούρι. Η διαδικασία ξεκινάει με...

κέικ σοκολάτα αμαρέτο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα κέικ σοκολάτας με αμαρέτο, ιδανικό για γλυκιές απολαύσεις.Τα υλικά περιλαμβάνουν αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη, αβγά, μαύρη σοκολάτα, γάλα και λικέρ αμαρέτο, ενώ η...

Το σπάνιο όσπριο με διπλάσια θρεπτική αξία από τα άλλα

Το λούπινο, ένα σπάνιο όσπριο που συναντάται κυρίως στη Μεσόγειο και σε περιοχές της Αμερικής και της Ασίας, προσφέρει διπλάσια θρεπτική αξία σε σχέση με άλλα γνωστά όσπρια, όπως...

Εξωτικές γαρίδες με κρεμώδες φιστικοβούτυρο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για εξωτικές γαρίδες με κρεμώδες φιστικοβούτυρο. Οι γαρίδες μαρινάρονται σε μια γευστική σος που περιλαμβάνει ελαιόλαδο, κρεμμύδι, τζίντζερ, σκόρδο, καυτερές πιπερίτσες, φιστικοβούτυρο, γάλα καρύδας,...

Λαχταριστές τηγανίτες με χειροποίητη πραλίνα φουντουκιού

Αυτό το άρθρο προσφέρει μια αναλυτική συνταγή για να φτιάξετε αφράτες τηγανίτες συνοδευόμενες από σπιτική πραλίνα φουντουκιού. Οι τηγανίτες παρασκευάζονται με απλά υλικά όπως αλεύρι, αυγό, γάλα και βούτυρο, ενώ...

Ψητές τσιπούρες με αρωματικό κόλιανδρο και λαχταριστές πράσινες ελιές

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ψητές τσιπούρες με αρωματικό κόλιανδρο και πράσινες ελιές. Περιγράφει τα απαραίτητα υλικά για τη σάλτσα και το ψάρι, καθώς και τα βήματα εκτέλεσης. Αρχικά,...

Καλοκαιρινή γλύκα

Το άρθρο "Καλοκαιρινή γλύκα" παρουσιάζει μια ανανεωμένη εκδοχή της κλασικής αγγλικής τράιφλ, που συνδυάζει φρέσκα φραγκοστάφυλα και κουμανταρία για μια δροσερή γεύση. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως ζελέ βατόμουρου,...

Υπέροχη Τάρτα Σοκολάτας

Η συνταγή για την υπέροχη τάρτα σοκολάτας περιλαμβάνει μια νόστιμη βάση από θρυμματισμένα μπισκότα σοκολάτας, βούτυρο και λιωμένη σοκολάτα, που ψύχεται για να σταθεροποιηθεί. Η γέμιση, ή γκανάζ, φτιάχνεται από...

Φαγκρί με τραγανές πατάτες αντιναχτές στον φούρνο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για φαγκρί με τραγανές πατάτες αντιναχτές στον φούρνο. Τα υλικά περιλαμβάνουν πατάτες, ελαιόλαδο, λεμόνι, φρέσκο φαγκρί, μαϊντανό και λευκό κρασί. Η διαδικασία ξεκινά με το...

Κρεμώδες ριζότο με γαρίδες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κρεμώδες ριζότο με γαρίδες, ιδανικό για γεύμα. Περιγράφει τα απαραίτητα υλικά, όπως γαρίδες, ελαιόλαδο, σκόρδο και φρέσκα κρεμμυδάκια, και εξηγεί βήμα-βήμα τη διαδικασία...

Χαλβάς με χαλεπιανά (χωρίς καθόλου λάδι)

Ο χαλβάς με χαλεπιανά είναι μια εύκολη και υγιεινή συνταγή που παρασκευάζεται χωρίς λάδι. Απαιτεί απλά υλικά, όπως σιμιγδάλι, ζάχαρη, μαστίχα, νερό και άψητα χαλεπιανά. Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο...

Φιλέτο λαβράκι µε ψητά λαχανικά, αρωματικό πέστο και πικάντικη σάλτσα πιπεριάς

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για φιλέτο λαβράκι με συνοδευτικά ψητά λαχανικά, αρωματικό πέστο και πικάντικη σάλτσα πιπεριάς. Αρχικά, το ψάρι μαρινάρεται με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια, ετοιμάζονται...

Γαρίδες με κρεμώδη σάλτσα σκόρδου και βελούδινο πουρέ

Το άρθρο παρουσιάζει μια νόστιμη συνταγή για γαρίδες με κρεμώδη σάλτσα σκόρδου, συνοδευόμενες από βελούδινο πουρέ πατάτας. Τα υλικά περιλαμβάνουν καθαρισμένες γαρίδες, ελαιόλαδο, σκόρδο, λευκό κρασί, κρέμα γάλακτος και...

Εκλεκτό sashimi με τόνο, γαρίδες, σολομό και σφυρίδα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για εκλεκτό sashimi που περιλαμβάνει φιλέτα τόνου, σολομού, σφυρίδας και φρέσκες γαρίδες. Περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής, όπου τα ψάρια κόβονται σε λεπτές φέτες και...

Dumpling γεμιστά με χτένια και γαρίδες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για dumpling γεμιστά με χτένια και γαρίδες. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν χτένια, ψιλοκομμένες γαρίδες, σέλινο και κόκκινη πιπεριά, καθώς και σιτάλευρο και καλαμποκάλευρο για...

Εξωτική σαλάτα με μάνγκο και γαρίδες με άρωμα πορτοκάλι

Η εξωτική σαλάτα με μάνγκο και γαρίδες είναι μια δροσερή και γευστική πρόταση που συνδυάζει φρέσκιες γαρίδες μαριναρισμένες σε χυμό και λικέρ πορτοκαλιού, με ανάμικτα φύλλα σαλάτας και ώριμο...

RIVA Beach House: Νέα εποχή για το θρυλικό beach bar της Αγίας Νάπας

Το RIVA Beach House στην Αγία Νάπα εγκαινιάζει μια νέα εποχή για το θρυλικό beach bar, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει κομψότητα και μεσογειακή ατμόσφαιρα. Οι επισκέπτες μπορούν να...

Αυθεντικό κέικ πορτοκαλιού από την Ισπανία

Το άρθρο παρουσιάζει μια αυθεντική ισπανική συνταγή για κέικ πορτοκαλιού, το οποίο διαφοροποιείται από τα παραδοσιακά κέικ καθώς δεν περιέχει βούτυρο ή λάδι. Αντίθετα, χρησιμοποιεί ολόκληρα βρασμένα πορτοκάλια, αμύγδαλα...

Ατομικά τραγανά γαλακτομπουρεκάκια με χρυσαφένια κρούστα

Το άρθρο παρουσιάζει μια μοντέρνα εκδοχή του παραδοσιακού ελληνικού γλυκού γαλακτομπουρέκι, με ατομικές μερίδες που εντυπωσιάζουν τόσο με τη γεύση όσο και με την εμφάνιση τους. Η συνταγή περιλαμβάνει φύλλα...

Καλοκαιρινή μακαρονάδα με ζουμερό τόνο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για καλοκαιρινή μακαρονάδα με φρέσκο τόνο, ιδανική για δροσερές ημέρες. Απαιτεί υλικά όπως τόνο, ελαιόλαδο, σκόρδο, φρέσκα κρεμμυδάκια, ντομάτα, ελιές, καλαμπόκι και μαϊντανό, ενώ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ