Myrtos by Asimakis: Πολυτελής ελληνική γαστρονομία στο κέντρο του Λονδίνου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Έλληνας σεφ Ασημάκης Χανιώτης άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο, Myrtos, στο South Kensington του Λονδίνου, προσφέροντας μια ανανεωμένη προσέγγιση στην ελληνική κουζίνα. Το εστιατόριο εστιάζει σε κλασικές ελληνικές γεύσεις με σύγχρονες τεχνικές, χρησιμοποιώντας ελληνικά υλικά και δίνοντας έμφαση στην καθαρότητα της γεύσης.

Βρίσκεται σε μια περιοχή με υψηλή αισθητική και αναγνωρίσιμους γαστρονομικούς προορισμούς, ενώ το μενού περιλαμβάνει παρασκευές όπως Lamb moussaka και Lobster Giouvetsi. Το Myrtos έχει ήδη κερδίσει την προσοχή βρετανικών μέσων, με κριτικούς να επαινούν την ισορροπία μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας.

Ο Χανιώτης, ο νεότερος Έλληνας σεφ με αστέρι Michelin στο Λονδίνο, συνεχίζει να προωθεί την ελληνική γαστρονομική κουλτούρα με επιμονή και προσοχή στη λεπτομέρεια.

Διαβάστε παρακάτω

Ο Έλληνας σεφ Ασημάκης Χανιώτης εγκαινίασε το πρώτο δικό του εστιατόριο στο South Kensington, προσθέτοντας μια ελληνική πρόταση στο χάρτη της λονδρέζικης εστίασης.

Το Myrtos βρίσκεται στην Brompton Road και λειτουργεί με σαφή προσανατολισμό στις ανανεωμένες κλασικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας. Κλασικά πιάτα προσεγγίζονται εκ νέου, με σεβασμό στην παράδοση αλλά και σύγχρονες τεχνικές που στοχεύουν στην καθαρότητα της γεύσης. Η αφήγηση εστιάζει στην έμπνευση από το Ιόνιο Πέλαγος, όπως προδίδει και το όνομά του που παραπέμπει στη διάσημη παραλία της Κεφαλονιάς, ως φόρος τιμής στις ρίζες και τα παιδικά καλοκαίρια του σεφ στο νησί.

Η επιλογή της τοποθεσίας, στη δυτική πλευρά του κεντρικού Λονδίνου, δεν είναι τυχαία: Το South Kensington συγκεντρώνει κοινό που αναζητά μεσογειακές επιρροές με προσεγμένη αισθητική, ενώ η συγκεκριμένη διεύθυνση τοποθετεί το εστιατόριο δίπλα σε καταστήματα υψηλού προφίλ και αναγνωρίσιμους γαστρονομικούς προορισμούς.

Στο μενού, η ομάδα του Χανιώτη παρουσιάζει γνώριμες ελληνικές γεύσεις μέσα από σύγχρονες τεχνικές και εκλεπτυσμένη παρουσίαση. Παρασκευές με βάση το αρνί, θαλασσινά, πίτες και ορεκτικά που παραπέμπουν σε παραδοσιακούς μεζέδες, καθώς και γλυκά με ελληνικό αποτύπωμα. Ανάμεσά τους το Lamb moussaka, το Pink Bream fricassee, το Lobster Giouvetsi, με ιδιαίτερη έμφαση στα ελληνικής προέλευσης υλικά, καθώς και σε τυριά όπως το μετσοβόνε, η μυζήθρα και το κρασοτύρι από την Κω. Η οινική λίστα επικεντρώνεται σε ελληνικές ποικιλίες, όπως το Ασύρτικο και το Ξινόμαυρο, καθώς και γλυκά κρασιά από Σάμο και Σαντορίνη, με σεβασμό στην ηθική και βιώσιμη παραγωγή.

Την προσέγγιση αυτή έχουν ήδη σχολιάσει βρετανικά μέσα και κριτικοί, σημειώνοντας ότι το Myrtos υπηρετεί την «ηλιόλουστη» μεσογειακή κουζίνα. Σε πρόσφατη κριτική στους Financial Times, ο Jay Rayner επαινεί πιάτα όπως τα ντολμαδάκια, την ταραμοσαλάτα και τον μουσακά, με αναφορά στη «θεατρική» εκδοχή της χωριάτικης σαλάτας – ένδειξη ότι το εστιατόριο δοκιμάζει τα όρια ανάμεσα στην παράδοση και τη δημιουργική ανασύνθεση.

Η έναρξη του Myrtos σηματοδοτεί και το επόμενο βήμα στη συνεχώς ανοδική πορεία του Ασημάκη Χανιώτη. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, καταξιώθηκε στο Λονδίνο από νεαρή ηλικία. Κατέκτησε αστέρι Michelin ως επικεφαλής στο Pied à Terre σε ηλικία 28 ετών (διάκριση που τον κατέστησε τον νεαρότερο Έλληνα σεφ με αστέρι στο Λονδίνο). Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Omikron, τόνισε πως η διαδρομή του συνδέεται με συστηματική εργασία, επιμονή και προσήλωση στη λεπτομέρεια, ενώ οι γευστικές του επιρροές παντρεύουν την κλασική γαλλική τεχνική με ελληνικά προϊόντα. Όπως ανέφερε στη δημοσιογράφο Νταϊάνα Αζά, «Κάθε πιάτο που φτιάχνω θέλω να είναι τέλειο, για τα δικά μου δεδομένα. Όταν κάτι δεν με καλύπτει απόλυτα, δεν το βάζω στο μενού, αφού θέλω να έχω αυτοπεποίθηση για το τι θα πάει στον πελάτη».

Myrtos by Asimakis, 260–262 Brompton Road, South Kensington, London SW3 2AS.

Συνοπτικά

  • Ο Έλληνας σεφ Ασημάκης Χανιώτης άνοιξε το εστιατόριο Myrtos στο South Kensington, προσφέροντας ανανεωμένη ελληνική κουζίνα με σύγχρονες τεχνικές.
  • Το μενού περιλαμβάνει κλασικά ελληνικά πιάτα όπως Lamb moussaka και Lobster Giouvetsi, χρησιμοποιώντας ελληνικά υλικά και δίνοντας έμφαση στην καθαρότητα της γεύσης.
  • Το εστιατόριο βρίσκεται σε μια περιοχή με υψηλή αισθητική, προσελκύοντας κοινό που αναζητά μεσογειακές επιρροές και προσεγμένη αισθητική.
  • Η προσπάθεια του Χανιώτη έχει κερδίσει επαίνους από βρετανικά μέσα, με κριτικούς να σημειώνουν την ισορροπία μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας.
Διαβάστε επίσης

Πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα αρωματικό πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι, αναλύοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και...

Τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν τορτελλόνι με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα κόκκινου πέστο, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο,...

Μανιταρότο με κριθάρι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γευστικό πιάτο με κριθαράκι ολικής άλεσης και μανιτάρια portobello. Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και των μανιταριών στο ελαιόλαδο,...

Saccottini με τυρί και ντοματίνια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για saccottini με τυρί και ντοματίνια, που αποτελείται από πουγκιά με τέσσερα τυριά, μαγειρεμένα μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντοματίνια, λευκό κρασί, τυρί κρέμα και...

Ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, τριμμένη μοτσαρέλα, κατεψυγμένο σπανάκι, φρέσκα...

Λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια, δίνοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται χοιρινός κιμάς, φρυγανιά Panko, αυγό, παρμεζάνα, μαϊντανός,...

7 τρόφιμα που ένας νευροχειρουργός αποφεύγει πάντα στο πιάτο του

Ο νευροχειρουργός Dr. Brett Osborn επισημαίνει επτά τρόφιμα και ποτά που μπορεί να επιταχύνουν τη γνωστική φθορά και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή...

Κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες, ιδανική για ένα γεύμα με πλούσια γεύση. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως αρνίσιο κότσι, baby πατάτες, δενδρολίβανο και μια μαρινάδα...

Παραδοσιακές Πίτες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας παραδοσιακών πιτών, ξεκινώντας από την παρασκευή του σιροπιού με νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, η ζύμη φτιάχνεται με δύο...

Kobe και Wagyu Beef: Κοινά στοιχεία και διαφορές

Το βοδινό Kobe και το Wagyu είναι δύο εξαιρετικά είδη μοσχαρίσιου κρέατος, γνωστά για την πλούσια γεύση και την τρυφερότητά τους, όμως διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Το Wagyu, που...

Πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας, ιδανικά για υγιεινό σνακ. Τα μπισκότα παρασκευάζονται με λιωμένη μπανάνα, ελαιόλαδο, αυγό, βρώμη, αμύγδαλα, καρύδα, αλεύρι ολικής αλέσεως, μέλι...

Μηλόπιτα στρούντελ

Η συνταγή για μηλόπιτα στρούντελ περιλαμβάνει απλά υλικά όπως φύλλο σφολιάτας, μήλα, σταφίδες, καρυδόψιχα και κανέλα. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία των μήλων και τη δημιουργία ενός μείγματος...

Παρίσι, Τόκιο, Χανόι: Οι γευστικές περιπέτειες του Bourdain

Ο Anthony Bourdain, ο διάσημος σεφ και παρουσιαστής, εξερεύνησε τις παγκόσμιες γαστρονομικές κουλτούρες μέσα από τις ταξιδιωτικές του περιπέτειες σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Τόκιο, η Χανόι, η...

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: Το απόλυτο γαστρονομικό γεγονός επανέρχεται!

Το ραντεβού των κορυφαίων της εστίασης ανανεώθηκε. Ο πιο αναγνωρισμένος και έγκυρος θεσμός γαστρονομικών βραβείων επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Κύπρο, με…

Η προσωπική μου συνταγή για μπανόφι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για το επιδόρπιο μπανόφι, ξεκινώντας με την παρασκευή καραμέλας από ζαχαρούχο γάλα που βράζεται για τρεις ώρες. Στη συνέχεια, δημιουργείται μια βάση από θρυμματισμένα...

Μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα λαχταριστό μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη, ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που περιλαμβάνει μια ποικιλία λαχανικών, όπως καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια και σπανάκι,...

Ψητός μπακαλιάρος με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, που αποτελεί ένα εύκολο και γευστικό πιάτο. Αρχικά, προετοιμάζονται και ψήνονται τα λαχανικά με ελαιόλαδο και...

Σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα

Η σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα είναι μια φρέσκια και υγιεινή επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Περιλαμβάνει ψιλοκομμένα φύλλα kale και ρόκα, σπόρους ροδιού, καβουρδισμένα αμύγδαλα και,...

Ρωσική Shchi με τραγανό λάχανο και sour cream

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή ρωσική συνταγή για σούπα Shchi, η οποία περιλαμβάνει μοσχάρι ή χοιρινό, φρέσκο λάχανο και λαχανικά όπως καρότο και πατάτες. Η συνταγή ξεκινά με το σοτάρισμα...

Αυθεντική σούπα με λάχανο

Η αυθεντική σούπα με λάχανο είναι μια θρεπτική και εύκολη συνταγή που συνδυάζει απλά υλικά όπως λάχανο, πατάτες, καρότα, κρεμμύδι και σέλινο. Η εκτέλεση περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών σε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ