Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μπακαλιάρο με καραμελωμένο λάχανο και πικάντικη σος, προσφέροντας όλα τα απαραίτητα υλικά και βήματα εκτέλεσης. Ο μπακαλιάρος τηγανίζεται σε χυλό από αλεύρι, κορν φλάουερ και μπίρα, ενώ το κόκκινο λάχανο καραμελώνεται με ζάχαρη και χυμό ανανά.
Η γλυκόξινη σος παρασκευάζεται από κέτσαπ, ξίδι και ζάχαρη, προσφέροντας μια ισορροπημένη γεύση. Η συνταγή ολοκληρώνεται με την παρουσίαση του πιάτου, όπου το καραμελωμένο λάχανο σερβίρεται ως βάση για τον μπακαλιάρο, περιχυμένο με τη σος.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
Για τον µπακαλιάρο:
1 κιλό µπακαλιάρο από τις Ψαραγορές BLUE ISLAND
1 ποτήρι αλεύρι
½ ποτήρι κορν φλάουερ
1 αβγό
1 τενεκεδάκι µπίρα (330 ml)
Αλάτι
Λάδι για το τηγάνισµα
Για το καραµελωµένο κόκκινο λάχανο:
500 γρ. κόκκινο λάχανο
5 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές βούτυρο ή φυτική µαργαρίνη
½ λίτρο χυµό ανανά
Για τη γλυκόξινη σος:
½ ποτήρι κέτσαπ
5 κουταλιές ζάχαρη
5 κουταλιές ξίδι
1 ποτήρι νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιµάζετε το χυλό (κουρκούτι): Βάζετε όλα τα υλικά µαζί και τη µισή µπίρα και ανακατεύετε µέχρι να γίνει ένα οµοιογενές µίγµα. Προσθέτετε τµηµατικά την υπόλοιπη µπίρα, µέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο µίγµα.
Ετοιµάζετε τον µπακαλιάρο: Κόβετε το ψάρι σε λωρίδες, το περνάτε από το χυλό και το τηγανίζετε σε βαθύ τηγάνι µε µπόλικο λάδι, σε µέτρια φωτιά µέχρι να πάρει χρυσό χρώµα. Τηγανίστε το σε 4-5 δόσεις για να µην κολλήσουν τα κοµµάτια µεταξύ τους.
Ετοιµάζετε το καραµελωµένο λάχανο: Κόβετε το λάχανο σε λεπτές λωρίδες. Βάζετε σ’ ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και το βάζετε σε δυνατή φωτιά µέχρι να λιώσει. Προσθέτετε το λάχανο και το ανακατεύετε µέχρι να µαραθεί και να ελαττωθεί ο όγκος του στα 2/3. Προσθέτετε και τη ζάχαρη και συνεχίζετε το ανακάτεµα. Όταν αρχίσει να καραµελώνει, προσθέτετε και το χυµό και το αφήνετε σε χαµηλή φωτιά µέχρι να τελειώσουν όλα τα υγρά του, προσέχοντας όµως, να µην σας κολλήσει.
Ετοιµάζετε τη γλυκόξινη σος: Βάζετε σ’ ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά µαζί και 3 από τις 5 κουταλιές του ξιδιού και τα ανακατεύετε σε δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει να κοχλάζει χαµηλώνετε τη φωτιά και δοκιµάζετε την οξύτητα της σος κι αν χρειάζεται προσθέτετε κι άλλο ξίδι. Το αφήνετε σε χαµηλή φωτιά µέχρι να γίνει παχύρρευστη.
Αν θέλετε, όταν την κατεβάσετε από τη φωτιά προσθέτετε µέσα λίγη ψιλοκοµµένη κόκκινη πιπεριά, καρότο και ανανά. Βάζετε στη µέση του πιάτου µια γενναία στρώση από καραµελωµένο λάχανο, από πάνω βάζετε τα κοµµάτια του ψαριού και τα ραντίζετε µε τη γλυκόξινη σος.
Συνοπτικά
- Η συνταγή περιγράφει την παρασκευή μπακαλιάρου τηγανισμένου σε χυλό από αλεύρι, κορν φλάουερ και μπίρα.
- Το κόκκινο λάχανο καραμελώνεται με ζάχαρη και χυμό ανανά, προσφέροντας γλυκόξινη γεύση.
- Η γλυκόξινη σος παρασκευάζεται από κέτσαπ, ξίδι και ζάχαρη, προσθέτοντας ισορροπία στο πιάτο.
- Το πιάτο σερβίρεται με καραμελωμένο λάχανο ως βάση και μπακαλιάρο από πάνω, περιχυμένο με τη σος.