Μπακαλιάρος µε καραµελωµένο λάχανο και πικάντικη σος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μπακαλιάρο με καραμελωμένο λάχανο και πικάντικη σος, προσφέροντας όλα τα απαραίτητα υλικά και βήματα εκτέλεσης. Ο μπακαλιάρος τηγανίζεται σε χυλό από αλεύρι, κορν φλάουερ και μπίρα, ενώ το κόκκινο λάχανο καραμελώνεται με ζάχαρη και χυμό ανανά.

Η γλυκόξινη σος παρασκευάζεται από κέτσαπ, ξίδι και ζάχαρη, προσφέροντας μια ισορροπημένη γεύση. Η συνταγή ολοκληρώνεται με την παρουσίαση του πιάτου, όπου το καραμελωμένο λάχανο σερβίρεται ως βάση για τον μπακαλιάρο, περιχυμένο με τη σος.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

Για τον µπακαλιάρο:

1 κιλό µπακαλιάρο από τις Ψαραγορές BLUE ISLAND

1 ποτήρι αλεύρι

½ ποτήρι κορν φλάουερ

1 αβγό

1 τενεκεδάκι µπίρα (330 ml)

Αλάτι

Λάδι για το τηγάνισµα

Για το καραµελωµένο κόκκινο λάχανο:

500 γρ. κόκκινο λάχανο

5 κουταλιές ζάχαρη

2 κουταλιές βούτυρο ή φυτική µαργαρίνη

½ λίτρο χυµό ανανά

Για τη γλυκόξινη σος:

½ ποτήρι κέτσαπ

5 κουταλιές ζάχαρη

5 κουταλιές ξίδι

1 ποτήρι νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιµάζετε το χυλό (κουρκούτι): Βάζετε όλα τα υλικά µαζί και τη µισή µπίρα και ανακατεύετε µέχρι να γίνει ένα οµοιογενές µίγµα. Προσθέτετε τµηµατικά την υπόλοιπη µπίρα, µέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο µίγµα.

Ετοιµάζετε τον µπακαλιάρο: Κόβετε το ψάρι σε λωρίδες, το περνάτε από το χυλό και το τηγανίζετε σε βαθύ τηγάνι µε µπόλικο λάδι, σε µέτρια φωτιά µέχρι να πάρει χρυσό χρώµα. Τηγανίστε το σε 4-5 δόσεις για να µην κολλήσουν τα κοµµάτια µεταξύ τους.

Ετοιµάζετε το καραµελωµένο λάχανο: Κόβετε το λάχανο σε λεπτές λωρίδες. Βάζετε σ’ ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και το βάζετε σε δυνατή φωτιά µέχρι να λιώσει. Προσθέτετε το λάχανο και το ανακατεύετε µέχρι να µαραθεί και να ελαττωθεί ο όγκος του στα 2/3. Προσθέτετε και τη ζάχαρη και συνεχίζετε το ανακάτεµα. Όταν αρχίσει να καραµελώνει, προσθέτετε και το χυµό και το αφήνετε σε χαµηλή φωτιά µέχρι να τελειώσουν όλα τα υγρά του, προσέχοντας όµως, να µην σας κολλήσει.

Ετοιµάζετε τη γλυκόξινη σος: Βάζετε σ’ ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά µαζί και 3 από τις 5 κουταλιές του ξιδιού και τα ανακατεύετε σε δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει να κοχλάζει χαµηλώνετε τη φωτιά και δοκιµάζετε την οξύτητα της σος κι αν χρειάζεται προσθέτετε κι άλλο ξίδι. Το αφήνετε σε χαµηλή φωτιά µέχρι να γίνει παχύρρευστη.

Αν θέλετε, όταν την κατεβάσετε από τη φωτιά προσθέτετε µέσα λίγη ψιλοκοµµένη κόκκινη πιπεριά, καρότο και ανανά. Βάζετε στη µέση του πιάτου µια γενναία στρώση από καραµελωµένο λάχανο, από πάνω βάζετε τα κοµµάτια του ψαριού και τα ραντίζετε µε τη γλυκόξινη σος.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιγράφει την παρασκευή μπακαλιάρου τηγανισμένου σε χυλό από αλεύρι, κορν φλάουερ και μπίρα.
  • Το κόκκινο λάχανο καραμελώνεται με ζάχαρη και χυμό ανανά, προσφέροντας γλυκόξινη γεύση.
  • Η γλυκόξινη σος παρασκευάζεται από κέτσαπ, ξίδι και ζάχαρη, προσθέτοντας ισορροπία στο πιάτο.
  • Το πιάτο σερβίρεται με καραμελωμένο λάχανο ως βάση και μπακαλιάρο από πάνω, περιχυμένο με τη σος.
Διαβάστε επίσης

Πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα αρωματικό πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι, αναλύοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και...

Τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν τορτελλόνι με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα κόκκινου πέστο, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο,...

Μανιταρότο με κριθάρι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γευστικό πιάτο με κριθαράκι ολικής άλεσης και μανιτάρια portobello. Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και των μανιταριών στο ελαιόλαδο,...

Saccottini με τυρί και ντοματίνια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για saccottini με τυρί και ντοματίνια, που αποτελείται από πουγκιά με τέσσερα τυριά, μαγειρεμένα μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντοματίνια, λευκό κρασί, τυρί κρέμα και...

Ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, τριμμένη μοτσαρέλα, κατεψυγμένο σπανάκι, φρέσκα...

Λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια, δίνοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται χοιρινός κιμάς, φρυγανιά Panko, αυγό, παρμεζάνα, μαϊντανός,...

7 τρόφιμα που ένας νευροχειρουργός αποφεύγει πάντα στο πιάτο του

Ο νευροχειρουργός Dr. Brett Osborn επισημαίνει επτά τρόφιμα και ποτά που μπορεί να επιταχύνουν τη γνωστική φθορά και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή...

Κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες, ιδανική για ένα γεύμα με πλούσια γεύση. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως αρνίσιο κότσι, baby πατάτες, δενδρολίβανο και μια μαρινάδα...

Παραδοσιακές Πίτες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας παραδοσιακών πιτών, ξεκινώντας από την παρασκευή του σιροπιού με νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, η ζύμη φτιάχνεται με δύο...

Kobe και Wagyu Beef: Κοινά στοιχεία και διαφορές

Το βοδινό Kobe και το Wagyu είναι δύο εξαιρετικά είδη μοσχαρίσιου κρέατος, γνωστά για την πλούσια γεύση και την τρυφερότητά τους, όμως διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Το Wagyu, που...

Πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας, ιδανικά για υγιεινό σνακ. Τα μπισκότα παρασκευάζονται με λιωμένη μπανάνα, ελαιόλαδο, αυγό, βρώμη, αμύγδαλα, καρύδα, αλεύρι ολικής αλέσεως, μέλι...

Μηλόπιτα στρούντελ

Η συνταγή για μηλόπιτα στρούντελ περιλαμβάνει απλά υλικά όπως φύλλο σφολιάτας, μήλα, σταφίδες, καρυδόψιχα και κανέλα. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία των μήλων και τη δημιουργία ενός μείγματος...

Παρίσι, Τόκιο, Χανόι: Οι γευστικές περιπέτειες του Bourdain

Ο Anthony Bourdain, ο διάσημος σεφ και παρουσιαστής, εξερεύνησε τις παγκόσμιες γαστρονομικές κουλτούρες μέσα από τις ταξιδιωτικές του περιπέτειες σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Τόκιο, η Χανόι, η...

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: Το απόλυτο γαστρονομικό γεγονός επανέρχεται!

Το ραντεβού των κορυφαίων της εστίασης ανανεώθηκε. Ο πιο αναγνωρισμένος και έγκυρος θεσμός γαστρονομικών βραβείων επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Κύπρο, με…

Η προσωπική μου συνταγή για μπανόφι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για το επιδόρπιο μπανόφι, ξεκινώντας με την παρασκευή καραμέλας από ζαχαρούχο γάλα που βράζεται για τρεις ώρες. Στη συνέχεια, δημιουργείται μια βάση από θρυμματισμένα...

Μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα λαχταριστό μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη, ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που περιλαμβάνει μια ποικιλία λαχανικών, όπως καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια και σπανάκι,...

Ψητός μπακαλιάρος με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, που αποτελεί ένα εύκολο και γευστικό πιάτο. Αρχικά, προετοιμάζονται και ψήνονται τα λαχανικά με ελαιόλαδο και...

Σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα

Η σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα είναι μια φρέσκια και υγιεινή επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Περιλαμβάνει ψιλοκομμένα φύλλα kale και ρόκα, σπόρους ροδιού, καβουρδισμένα αμύγδαλα και,...

Ρωσική Shchi με τραγανό λάχανο και sour cream

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή ρωσική συνταγή για σούπα Shchi, η οποία περιλαμβάνει μοσχάρι ή χοιρινό, φρέσκο λάχανο και λαχανικά όπως καρότο και πατάτες. Η συνταγή ξεκινά με το σοτάρισμα...

Αυθεντική σούπα με λάχανο

Η αυθεντική σούπα με λάχανο είναι μια θρεπτική και εύκολη συνταγή που συνδυάζει απλά υλικά όπως λάχανο, πατάτες, καρότα, κρεμμύδι και σέλινο. Η εκτέλεση περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών σε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ