Μήλο κέικ με τραγανή επικάλυψη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για κέικ μήλου με τραγανή επικάλυψη, ιδανικό για επιδόρπιο. Αρχικά, τα μήλα καθαρίζονται, κόβονται και ραντίζονται με χυμό λεμονιού.

Στη συνέχεια, ένα μείγμα από αυγά, ζάχαρη, βούτυρο και αλεύρι συνδυάζεται με τα μήλα και ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο. Η επικάλυψη δημιουργείται με αμύγδαλα, ζάχαρη και αλεύρι, προσδίδοντας μια τραγανή υφή.

Το κέικ ψήνεται για μία ώρα και σερβίρεται είτε σκέτο είτε με παγωτό βανίλιας.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

6 μήλα

Χυμό από 1 λεμόνι

185 γρ. βούτυρο, λιωμένο

3 μεγάλα αυγά

220 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

45 γρ. ζάχαρη καστανή

1 βανίλια

60 ml γάλα πλήρες

150 γρ. αλεύρι φαρίνα

50 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα

½ κουταλάκι αλάτι

1 κουταλάκι μπέικινγκ πάουντερ

¼ κουταλάκι μαγειρική σόδα

½ κουταλάκι κανέλα

Για την κρούστα:

75 γρ. αμύγδαλα, χοντροαλεσμένα

55 γρ. αλεύρι φαρίνα

45 γρ. μαλακή καστανή ζάχαρη

1 κουταλιά (15 γρ.) ζάχαρη κρυσταλλική

60 γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο

Μια πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς στον αέρα. Καλύπτετε τη βάση ενός ταψιού 26 εκ. με αφαιρούμενα τοιχώματα με αντικολλητικό χαρτί. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε τη βάση και τα τοιχώματα.

Λιώνετε το βούτυρο και το αφήνετε κατά μέρος να κρυώσει λίγο.

Καθαρίζετε και κόβετε τα μήλα σε φέτες 3 χιλιοστών περίπου. Τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ και ραντίζετε με τον χυμό λεμονιού.

Σε ένα μικρό μπλεντεράκι, αλέθετε τα αμύγδαλα με 2 κουταλιές περίπου από το αλεύρι.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάτε τα αυγά με τα δύο είδη ζάχαρης και τη βανίλια να αφρατέψουν. Προσθέτετε το γάλα και το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάτε να αναμειχθούν.

Κοσκινίζετε κατευθείαν στο μίγμα το αλεύρι, το μπείκινγκ πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και την κανέλα. Προσθέτετε τα αλεσμένα αμύγδαλα και αναμειγνύετε απαλά με μια σπάτουλα. Προσθέτετε τα μήλα στο μπολ και ανακατεύετε καλά.Μεταφέρετε το μίγμα στο ταψί.

Για να φτιάξετε την κρούστα, αναμειγνύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Πασπαλίζετε το κέικ με την κρούστα θρυμματιμένη. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Καλύπτετε το κέικ χαλαρά με ασημόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο άλλα 30 λεπτά.

Περνάτε ένα μαχαιράκι γύρω-γύρω στα τοιχώματα του ταψιού. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει στο ταψί για 30 λεπτά. Αφαιρείτε τα τοιχώματα του ταψιού και κρυώστε το κέικ εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου.

Μεταφέρετε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος. Σερβίρετε σκέτο ή με παγωτό βανίλιας.

Συνοπτικά

  • Το κέικ μήλου παρασκευάζεται με συνδυασμό μήλων, λεμονιού και βασικών υλικών κέικ.
  • Η επικάλυψη από αμύγδαλα, ζάχαρη και αλεύρι προσθέτει τραγανή υφή στο κέικ.
  • Το κέικ ψήνεται για συνολικά μία ώρα, με την επικάλυψη να προστίθεται στο μέσο της διαδικασίας.
  • Μπορεί να σερβιριστεί σκέτο ή με συνοδευτικό παγωτό βανίλιας.
Διαβάστε επίσης

Καουμπόικος «χαβιάρι» σαλάτας από την Αμερική

Η καουμπόικη σαλάτα από το Τέξας είναι μια εύκολη και γευστική επιλογή που συνδυάζει πρωτεΐνες και βιταμίνες, συνοδευόμενη από τσιπς τορτίγια. Προετοιμάζεται με ντοματίνια, φρέσκο κρεμμύδι, κονσέρβα φασόλια και...

Γλυκές πίτες με μέλι, χαλούμι λουκουμά, αναρή, κυδώνι γλυκό, καρύδια και αμύγδαλα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για γλυκές πίτες με συστατικά όπως μέλι, χαλούμι, αναρή, κυδώνι γλυκό, καρύδια και αμύγδαλα. Η διαδικασία ξεκινά με την παρασκευή της ζύμης, η οποία...

Ποια καρυκεύματα περιλαμβάνει το taco seasoning;

Το παραδοσιακό μεξικανικό μείγμα μπαχαρικών, γνωστό ως taco seasoning, αποτελείται από έναν αρωματικό συνδυασμό που προσφέρει θερμότητα, βάθος και καπνιστό χαρακτήρα, ιδανικό για πιάτα όπως τάκο, φαχίτας και μαριναρισμένα...

Οι πιο γνωστές σάλτσες στον κόσμο

Το άρθρο αναλύει τη σημασία των ντρέσινγκ, τονίζοντας ότι δεν είναι απλά σάλτσες για σαλάτες, αλλά προσδίδουν χαρακτήρα, ένταση και ισορροπία σε ένα πιάτο. Εξετάζει διάφορα διάσημα ντρέσινγκ από όλο...

Πουρέκια αναρής µε μαστιχωτό παγωτό και γλυκό καρύδι

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών πουρεκιών με αναρή, συνοδευόμενα από μαστιχωτό παγωτό και γλυκό καρύδι. Τα πουρέκια γίνονται με μια αφράτη ζύμη από αλεύρι, λάδι και αλάτι, και...

Λιγκουίνι µε γαρίδες και πικάντικο τσορίθο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λιγκουίνι με γαρίδες και πικάντικο τσορίθο. Τα υλικά περιλαμβάνουν λουκάνικο τσορίθο, κόκκινο κρεμμύδι, σκόρδο, βότκα, ντομάτες, πελτέ ντομάτας, πάπρικα, κρέμα γάλακτος, μαϊντανό, γαρίδες...

Μπιφτέκια με ψήσιμο

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για νόστιμα μπιφτέκια, χρησιμοποιώντας χοιρινό κιμά και μια μοναδική σύνθεση υλικών όπως τριμμένο κρεμμύδι, ελαιόλαδο, ξύδι, έψημα (πετιμέζι), φρυγανιά, αυγό και κόλιαντρο. Η διαδικασία...

Νόστιμες κροκέτες με τόνο

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη και αγαπημένη συνταγή για κροκέτες με τόνο, ιδανική για μικρούς και μεγάλους. Οι κροκέτες φτιάχνονται με τόνο, πατάτες, φρέσκα κρεμμυδάκια και μαϊντανό, ενώ μπορούν...

Φουρνιστά μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για φουρνιστά μακαρόνια με κιμά και σάλτσα μπεσαμέλ. Αρχικά, σοτάρουμε τον κιμά με κρεμμύδι και μπαχαρικά, προσθέτοντας κρασί και ντοματοχυμό για γεύση. Τα μακαρόνια μαγειρεύονται...

Γλυκιά δούκισσα τούρτα

Η "Γλυκιά δούκισσα τούρτα" είναι μια απολαυστική συνταγή που συνδυάζει πραλίνα φουντουκιού, μπισκότα και σοκολάτα. Η παρασκευή της ξεκινά με το κόψιμο των μπισκότων σε μικρά κομμάτια και τη...

Notios at Almyra: Γαστρονομική απόλαυση πλάι στο κύμα

Το εστιατόριο Notios στο ξενοδοχείο Almyra στην Πάφο προσφέρει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία πλάι στη θάλασσα, συνδυάζοντας την ιαπωνική κουζίνα με τη μεσογειακή φιλοσοφία. Το μενού περιλαμβάνει μια σειρά...

Πολύχρωμες πιπεριές γεμιστές με γεύση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πολύχρωμες γεμιστές πιπεριές, συνδυάζοντας τη γλυκύτητα της πιπεριάς με έναν αρωματικό κιμά, προσφέροντας ένα πιάτο γεμάτο γεύσεις και αρώματα. Η γέμιση περιλαμβάνει αρνίσιο κιμά,...

Cheesecake με καραμελωμένο συμπυκνωμένο γάλα

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα λαχταριστό cheesecake με καραμελωμένο συμπυκνωμένο γάλα, ξεκινώντας από τη βάση με μπισκότα Digestive και biscoff, καρυδόψιχα και λιωμένο βούτυρο. Η γέμιση περιλαμβάνει...

Ποια εδέσματα της κυπριακής γαστρονομίας έχουν μεσανατολικές καταβολές;

Η κυπριακή κουζίνα αποτελεί μια πολυπολιτισμική σύνθεση με έντονες επιρροές από τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα από τη λιβανέζικη, συριακή και παλαιστινιακή γαστρονομία. Πιάτα όπως η ταχινόπιτα, το χούμους, το...

“Τα κύρια είδη πιπεριού και οι εφαρμογές τους”

Το άρθρο αναλύει τα κύρια είδη πιπεριού και τις χρήσεις τους στη μαγειρική, αναδεικνύοντας τη σημασία του πιπεριού ως ένα από τα πιο διαδεδομένα και πολύτιμα μπαχαρικά. Το μαύρο...

“Γλυκό κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι και σιμιγδάλι”

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για γλυκό κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι και σιμιγδάλι, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ετοιμάζεται το σιρόπι με χυμό και...

Amyth of Nicosia: Ιδανικό για κάθε ώρα της ημέρας

Το εστιατόριο Amyth of Nicosia, στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, προσφέρει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, με έμφαση στις βραδινές εξόδους. Με την καθοδήγηση...

Τραγανά φασολάκια τηγανιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τραγανά φασολάκια τηγανιού, χρησιμοποιώντας απλά υλικά όπως φασολάκια, σκόρδο, τζίντζερ, νιφάδες τσίλι και σος σόγιας. Η διαδικασία περιλαμβάνει το βαθύ τηγάνισμα των φασολακιών μέχρι...

Κοτόπουλο με λεμονάτη σάλτσα και πέστο ρόκας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κοτόπουλο με λεμονάτη σάλτσα και πέστο ρόκας, περιλαμβάνοντας τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής. Για το κοτόπουλο, χρησιμοποιούνται στήθη μαριναρισμένα σε ελαιόλαδο,...

Σπιτικό ζελέ με ρόδι

Το άρθρο παρέχει μια απλή συνταγή για την παρασκευή σπιτικού ζελέ με ρόδι. Χρησιμοποιώντας ζελατίνη σε σκόνη, χυμό ροδιού και ζάχαρη, το μείγμα ζεσταίνεται και κατόπιν μοιράζεται σε ποτήρια για...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ