«Λαμπερή» πίτσα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για πίτσα σε σχήμα αστεριού, περιλαμβάνοντας οδηγίες για την παρασκευή του ζυμαριού και της γέμισης. Η συνταγή ξεκινά με την παρασκευή του ζυμαριού, χρησιμοποιώντας αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, αλάτι, νερό και ελαιόλαδο, το οποίο αφήνεται να φουσκώσει.

Στη συνέχεια, το ζυμάρι χωρίζεται σε τέσσερα κομμάτια, ανοίγεται σε κύκλους και γεμίζεται με τυρί κρέμα, λούντζα, μοτσαρέλα, βασιλικό, ντομάτες και πιπέρι. Το ζυμάρι κλείνεται σε σχήμα αστεριού, αλείφεται με ελαιόλαδο και ρίγανη, και ψήνεται στο φούρνο.

Το άρθρο προτείνει επίσης εναλλακτικές για τη γέμιση, όπως φέτα, χαλούμι, ελιές και διάφορα αλλαντικά.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4
Για το ζυμάρι
• 500 γρ (3 1/3 φλ.) αλεύρι σκληρό (χωριάτικο)
• 1 ½ κουταλάκι ξηρή μαγιά
• 2 κουταλάκια ζάχαρη
• 2 κουταλάκια αλάτι
• 1 ½ φλ. νερό
• 1 κουταλιά ελαιόλαδο

Για να γεμίσετε 1 αστέρι (θα πρέπει να τετραπλασιάσετε τη δόση αν θέλετε να γεμίσετε όλα τα αστέρια με τα ίδια υλικά. Αυτή όμως η συνταγή προσφέρετε για αυτοσχεδιασμό):

• ¼ φλ. (50 γρ.) τυρί κρέμα «Cream Cheese)
• 4 κομμάτια λούντζα, μοιρασμένα κατά μήκος
• 8 λεπτές φέτες φρέσκια μοτσαρέλα
• 8 φυλλαράκια βασιλικό
• 4 ντοματίνια (όχι πολύ μικρά), κομμένα σε 4 φετούλες το καθένα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μεγάλες ντομάτες αν θέλετε, θα χρειαστείτε 4 στρογγυλές φέτες ντομάτας για την κάθε πίτσα, μοιρασμένες στη μέση)
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ελαιόλαδο για άλειμμα
• λίγη ρίγανη ξηρή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνετε πρώτα το ζυμάρι: Βάζετε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Κάνετε με το χέρι σας ένα βαθούλωμα στο κέντρο και περιχύνετε με το νερό και
το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε πρώτα με κουτάλι μέχρι να αρχίσει να σχηματίζετε το ζυμάρι.

Συνεχίζετε με τα χέρια και ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη. Μπορείτε να φτιάξετε όλη τη διαδικασία στο μίξερ, εφοδιασμένο με γάντζο για ζύμες.

Βάζετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μπολ και βάζετε μέσα τη ζύμη. Την περιστρέφετε να πάει παντού το λάδι. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ½ -2
ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.

Όταν φουσκώσει το ζυμάρι το βάζετε στον πάγκο της κουζίνας και το ζυμώνετε να ξεφουσκώσει λίγο. Το χωρίζετε σε 4 ίσα κομμάτια.

Πασπαλίζετε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί με αλεύρι. Βάζετε πάνω στο χαρτί το ένα κομμάτι ζυμάρι. Το ανοίγετε με τον πλάστη σε ένα στρογγυλό 30 περίπου εκατοστών. Αν η ζύμη “τραβάει” και σας δυσκολεύει, αφήστε την να ξεκουραστεί 5-10 λεπτά και μετά συνεχίστε.

Με ένα μαχαίρι ή ένα κυκλικό κόπτη πίτσας χαράζετε 4 μαχαιριές στο κέντρο του κύκλου, μήκους 10 εκατοστών περίπου. Με μια μικρή σπάτουλα ή ένα κουτάλι απλώνετε το τυρί κρέμα περιμετρικά στη ζύμη, αφήνοντας το κέντρο κενό και ένα περιθώριο 2 εκατοστών γύρω γύρω.

Συνεχίζετε να βάζετε τα υλικά σας περιμετρικά, προσέχοντας να ανταποκρίνονται στα τριγωνάκια που σχηματίσατε στη μέση. Πασπαλίζετε τη γέμιση με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Αρχίζοντας από την εξωτερική πλευρά του κύκλου, φέρτε το ζυμάρι που βρίσκεται απέναντι από το κομμένο τριγωνάκι στο κέντρο, μέχρι τη μέση της γέμισης. Παίρνετε το τριγωνάκι από
το κέντρο και το φέρνετε πάνω από το ζυμάρι, σπρώχνοντας τη μύτη του τριγώνου από κάτω για να κλείσει.

Συνεχίστε μέχρι να “κλείσετε” όλο τον κύκλο.

Αλείψετε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια του αστεριού με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με λίγη ξηρή ρίγανη. Μεταφέρετε το αστέρι με το χαρτί του σε ταψί.

Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.

Το κόβετε σε 8 κομμάτια.

Σημειωση:

1. Αν θέλετε μπορείτε να αλείψετε την επιφάνεια του αστεριού με αυγό, αυτό θα το κάνει πιο γυαλιστερό.

2. Κάποιες ιδέες για γέμισμα είναι, τυρί φέτα, χαλούμι, ελιές, ζαμπόν, λουκάνικο, σαλάμι, πιπεριές γλυκές και καυτερές, τυρί τσένταρ και γενικά ό,τι τραβάει η όρεξη σας.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή παρουσιάζει την παρασκευή πίτσας σε σχήμα αστεριού με οδηγίες για το ζυμάρι και τη γέμιση.
  • Το ζυμάρι γίνεται με αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, αλάτι, νερό και ελαιόλαδο, αφήνεται να φουσκώσει και χωρίζεται σε τέσσερα κομμάτια.
  • Η γέμιση περιλαμβάνει τυρί κρέμα, λούντζα, μοτσαρέλα, βασιλικό, ντομάτες και πιπέρι, ενώ το ζυμάρι κλείνεται σε σχήμα αστεριού και ψήνεται.
  • Προτείνονται εναλλακτικές γεμίσεις όπως φέτα, χαλούμι, ελιές και διάφορα αλλαντικά για αυτοσχεδιασμό.
Διαβάστε επίσης

Φλαμπέ πουτίγκα για τα Χριστούγεννα

Η χριστουγεννιάτικη φλαμπέ πουτίγκα είναι ένα εύκολο γλυκό που απαιτεί 5½ ώρες για την προετοιμασία του και μπορεί να σερβιριστεί σε 10-12 άτομα. Περιλαμβάνει αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, κράνμπερι...

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ