Κολοκυθάκια ογκρατέν με χαλούμι και άρωμα δυόσμου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κολοκυθάκια ογκρατέν με χαλούμι και άρωμα δυόσμου, ιδανική για ένα πλούσιο και γευστικό γεύμα. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν κολοκύθια, κρεμμύδι, σκόρδο, χαλούμι, αυγά, γάλα ή κρέμα γάλακτος, και φρέσκο δυόσμο.

Η διαδικασία περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών, την ανάμειξη με το μείγμα αυγών και χαλουμιού, και το ψήσιμο στον φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύεται ιδανικά από χωριάτικη σαλάτα ή γιαούρτι.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

4 μέτρια κολοκύθια (περίπου 700 γρ.), κομμένα σε λεπτές φέτες

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

200 γρ. χαλούμι, τριμμένο ή κομμένο σε μικρούς κύβους

2 αυγά

150 ml γάλα (ή κρέμα γάλακτος για πιο πλούσια γεύση)

3 κ.σ. φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος (ή 1½ κ.σ. αποξηραμένος)

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά ή ψίχα ψωμιού (για το ταψί)

Αλάτι και πιπέρι

1/4 φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα για το τελείωμα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.

Σε μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο και τις φέτες κολοκυθιού και σοτάρετε για άλλα 5-6 λεπτά, μέχρι να μειώσουν τον όγκο τους και να μαλακώσουν ελαφρώς. Αλατοπιπερώστε και αφήστε να κρυώσουν λίγο.

Σε μπολ, χτυπήστε τα αυγά με το γάλα ή την κρέμα. Προσθέστε τον ψιλοκομμένο δυόσμο, το χαλούμι και, αν θέλετε, λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι. Ανακατέψτε καλά.

Προσθέστε τα σοταρισμένα κολοκύθια στο μείγμα αυγών-χαλλουμιού και ανακατέψτε απαλά.

Αλείψτε ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος (περίπου 25×20 εκ.) με τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και πασπαλίστε με φρυγανιά. Ρίξτε μέσα το μείγμα.

Ψήστε στον φούρνο για 35-40 λεπτά, μέχρι να πήξει το μείγμα και να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια. Αν θέλετε, προς το τέλος πασπαλίστε με λίγη ακόμα φρυγανιά ή κεφαλοτύρι και ψήστε για 5 λεπτά ακόμα στο γκριλ.

Αφήστε το να σταθεί 10 λεπτά πριν το κόψετε. Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, ιδανικά με χωριάτικη σαλάτα ή γιαούρτι.

Συνοπτικά

  • - Η συνταγή περιλαμβάνει κολοκυθάκια, χαλούμι, αυγά, γάλα ή κρέμα γάλακτος, και φρέσκο δυόσμο για πλούσια γεύση.
  • - Τα λαχανικά σοτάρονται και αναμειγνύονται με το μείγμα αυγών και χαλουμιού πριν ψηθούν στον φούρνο.
  • - Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, συνοδευόμενο ιδανικά από χωριάτικη σαλάτα ή γιαούρτι.
  • - Το γεύμα είναι εύκολο στην παρασκευή και προσφέρει μια γευστική εμπειρία με άρωμα δυόσμου.
Διαβάστε επίσης

Γευστική αστακομακαρονάδα

Η αστακομακαρονάδα είναι ένα γευστικό πιάτο που συνδυάζει ζυμαρικά, προτιμότερα λιγκουίνι, με αστακό και μια αρωματική σάλτσα ντομάτας. Για την παρασκευή της, βράζουμε τα ζυμαρικά και τον αστακό ξεχωριστά, ενώ...

Μακαρόνια με κιμά από κοτόπουλο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μακαρόνια με κιμά από κοτόπουλο, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία μαγειρέματος. Για τον κιμά, χρησιμοποιείται ελαιόλαδο, κρεμμύδι, κιμάς κοτόπουλου, άσπρο κρασί,...

Γεωγραφικό κέικ με διπλή σοκολάτα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γευστικό κέικ με διπλή σοκολάτα, που συνδυάζει λευκή και μαύρη σοκολάτα. Αρχικά, προετοιμάζουμε τα υλικά, συμπεριλαμβανομένων του αλευριού, του μπέικιν πάουντερ και...

Γλυκό crumble με βρώμη και ζουμερά κεράσια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γλυκό crumble με βρώμη και ζουμερά κεράσια. Αρχικά, ετοιμάζετε μια βάση από κεράσια, ζάχαρη, νερό και ξύσμα λεμονιού, που μαγειρεύεται σε μέτρια...

Τορτελίνι με πορτσίνι και σάλτσα από κόκκινο κρασί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τορτελίνι με πορτσίνι και σάλτσα από κόκκινο κρασί. Αρχικά, τα τορτελίνι βράζονται και τα μανιτάρια πορτσίνι ενυδατώνονται. Στη συνέχεια, σε ένα τηγάνι, σοτάρεται σκόρδο...

Τηγανητό μπράουνι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για τηγανητό μπράουνι, η οποία συνδυάζει πλούσια υλικά όπως βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, εκχύλισμα βανίλιας, αλεύρι, κακάο, νέσκαφε και λιωμένη κουβερτούρα γάλακτος. Η διαδικασία περιλαμβάνει...

Παραδοσιακό ισπανικό ρύζι με κοτόπουλο (Arroz Con Pollo)

Το άρθρο παρουσιάζει τη συνταγή για το παραδοσιακό ισπανικό πιάτο "Arroz Con Pollo", δηλαδή ρύζι με κοτόπουλο. Η συνταγή περιλαμβάνει υλικά όπως κοτόπουλο, ρύζι Καρολίνα, ζωμό κότας, ντομάτα, πιπεριές...

Λαχταριστά καναπεδάκια σολομού

Το άρθρο παρουσιάζει μια απλή και γευστική συνταγή για καναπεδάκια σολομού, ιδανική για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Με καπνιστό σολομό και πατέ σολομού, η συνταγή συνδυάζει τυρί κρέμα, βούτυρο, λεμόνι,...

Ζουμερό κέικ σοκολάτας

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ζουμερό κέικ σοκολάτας, περιλαμβάνοντας τα απαραίτητα συστατικά και τα βήματα παρασκευής. Για το κέικ χρειάζεστε βασικά υλικά όπως βούτυρο, αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και...

Ρολάκι με προσούτο και χαλλούμι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ρολό κιμά κοτόπουλου γεμιστό με προσούτο και τυριά χαλλούμι και μοτσαρέλα. Περιγράφει τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής, τονίζοντας τη σημασία του καλού...

Μους με μαστίχα και φιστίκια χαλεπίου

Η συνταγή για μους με μαστίχα και φιστίκια χαλεπίου συνδυάζει αρωματικά συστατικά και γεύσεις για ένα ιδιαίτερο επιδόρπιο. Ξεκινά με την προετοιμασία ενός αρωματικού σιροπιού με μαστίχα και ανθόνερο,...

Φουρνιστή ομελέτα με λουκάνικα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για φουρνιστή ομελέτα με λουκάνικα. Ξεκινάμε καθαρίζοντας και κόβοντας πατάτες, τις οποίες ανακατεύουμε με ελαιόλαδο και τις απλώνουμε σε ταψί. Προσθέτουμε λεπτές φέτες λουκάνικου ανάμεσα...

Ποιοι είναι οι λόγοι να επιλέξω γάλα καρύδας;

Το γάλα καρύδας, αν και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά, προσφέρει σημαντικά οφέλη όταν εντάσσεται σε μια ισορροπημένη διατροφή. Περιέχει τριγλυκερίδια...

“Οι Μαγείρισσες: Κυπριακές γεύσεις παράδοσης στη Λακατάμια”

Στο κέντρο της Λακατάμιας, το εστιατόριο "Οι Μαγείρισσες" αποτελεί σημείο αναφοράς για την παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα, έχοντας αποσπάσει το Βραβείο Κυπριακής Κουζίνας στα γαστρονομικά βραβεία «Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου». Οι ιδιοκτήτριες...

Ομελέτα φούρνου με κολοκυθάκια και πατάτες

Η ομελέτα φούρνου με κολοκυθάκια και πατάτες είναι μια γευστική και θρεπτική επιλογή για κάθε γεύμα. Η συνταγή περιλαμβάνει πατάτες και κολοκυθάκια σε ροδέλες, τα οποία σοτάρονται σε ελαιόλαδο,...

Πατάτες Wedges µε τραγανή κρούστα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πατάτες wedges με τραγανή κρούστα. Αρχικά, οι πατάτες προετοιμάζονται στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, ετοιμάζεται ένα μείγμα από αλεύρι, γάλα, αυγό,...

Πίτα με αυθεντικά λουκάνικα και σάλτσα ντομάτας chutney

Η συνταγή για πίτα με αυθεντικά λουκάνικα και σάλτσα ντομάτας chutney περιλαμβάνει την παρασκευή μιας ζύμης από χωριάτικο αλεύρι, μαγιά, αυγά, ελαιόλαδο και νερό, η οποία ζυμώνεται μέχρι να...

Απλό cheesecake με μαρμελάδα άγριων μύρτιλων

Το άρθρο περιγράφει μια απλή συνταγή για cheesecake με μαρμελάδα άγριων μύρτιλων. Για τη βάση, χρησιμοποιούνται αλεσμένα μπισκότα Digestive και λιωμένο βούτυρο. Η κρέμα παρασκευάζεται με τυρί κρέμα, στραγγιστό γιαούρτι,...

Μιλφέιγ με κρέμα πραλίνας αμυγδάλου

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα μιλφέιγ με κρέμα πραλίνας αμυγδάλου, αναλύοντας βήμα προς βήμα την παρασκευή του. Αρχικά, περιγράφει πώς να ψήσετε τη σφολιάτα, έπειτα δίνει οδηγίες για...

Χοιρινά φιλετάκια με μανιταρένια σάλτσα και κουμανδαρία

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη συνταγή για χοιρινά φιλετάκια με μανιταρένια σάλτσα και κουμανδαρία, που μπορεί να ετοιμαστεί σε 40 λεπτά για τέσσερα άτομα. Τα φιλετάκια κόβονται σε ροδέλες,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ