Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κολοκυθάκια ογκρατέν με χαλούμι και άρωμα δυόσμου, ιδανική για ένα πλούσιο και γευστικό γεύμα. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν κολοκύθια, κρεμμύδι, σκόρδο, χαλούμι, αυγά, γάλα ή κρέμα γάλακτος, και φρέσκο δυόσμο.
Η διαδικασία περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών, την ανάμειξη με το μείγμα αυγών και χαλουμιού, και το ψήσιμο στον φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύεται ιδανικά από χωριάτικη σαλάτα ή γιαούρτι.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
4 μέτρια κολοκύθια (περίπου 700 γρ.), κομμένα σε λεπτές φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
200 γρ. χαλούμι, τριμμένο ή κομμένο σε μικρούς κύβους
2 αυγά
150 ml γάλα (ή κρέμα γάλακτος για πιο πλούσια γεύση)
3 κ.σ. φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος (ή 1½ κ.σ. αποξηραμένος)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά ή ψίχα ψωμιού (για το ταψί)
Αλάτι και πιπέρι
1/4 φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα για το τελείωμα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
Σε μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο και τις φέτες κολοκυθιού και σοτάρετε για άλλα 5-6 λεπτά, μέχρι να μειώσουν τον όγκο τους και να μαλακώσουν ελαφρώς. Αλατοπιπερώστε και αφήστε να κρυώσουν λίγο.
Σε μπολ, χτυπήστε τα αυγά με το γάλα ή την κρέμα. Προσθέστε τον ψιλοκομμένο δυόσμο, το χαλούμι και, αν θέλετε, λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι. Ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε τα σοταρισμένα κολοκύθια στο μείγμα αυγών-χαλλουμιού και ανακατέψτε απαλά.
Αλείψτε ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος (περίπου 25×20 εκ.) με τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και πασπαλίστε με φρυγανιά. Ρίξτε μέσα το μείγμα.
Ψήστε στον φούρνο για 35-40 λεπτά, μέχρι να πήξει το μείγμα και να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια. Αν θέλετε, προς το τέλος πασπαλίστε με λίγη ακόμα φρυγανιά ή κεφαλοτύρι και ψήστε για 5 λεπτά ακόμα στο γκριλ.
Αφήστε το να σταθεί 10 λεπτά πριν το κόψετε. Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, ιδανικά με χωριάτικη σαλάτα ή γιαούρτι.
Συνοπτικά
- - Η συνταγή περιλαμβάνει κολοκυθάκια, χαλούμι, αυγά, γάλα ή κρέμα γάλακτος, και φρέσκο δυόσμο για πλούσια γεύση.
- - Τα λαχανικά σοτάρονται και αναμειγνύονται με το μείγμα αυγών και χαλουμιού πριν ψηθούν στον φούρνο.
- - Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, συνοδευόμενο ιδανικά από χωριάτικη σαλάτα ή γιαούρτι.
- - Το γεύμα είναι εύκολο στην παρασκευή και προσφέρει μια γευστική εμπειρία με άρωμα δυόσμου.