Κόκκινα αβγά τη Μεγάλη Πέμπτη – Το πανάρχαιο έθιμο που επιβίωσε και η μυστική συνταγή για τέλειο αποτέλεσμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο εστιάζει στο παραδοσιακό έθιμο της βαφής των κόκκινων αβγών τη Μεγάλη Πέμπτη, μια πρακτική που συμβολίζει τη Σταύρωση του Χριστού και την Ανάσταση.

Αναφέρεται στην ιστορική σημασία των αβγών ως σύμβολα ζωής και ελπίδας, καθώς και στο κόκκινο χρώμα τους, που συνδέεται με το αίμα του Χριστού και άλλες παραδόσεις.

Παράλληλα, περιγράφεται μια συνταγή για τη βαφή των αβγών με φυσικό τρόπο, χρησιμοποιώντας φλούδες κρεμμυδιού, δίνοντας λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να επιτευχθεί το ιδανικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε παρακάτω

Στο πέρας των ετών και των δεκαετιών, συναντάμε τις νοικοκυρές να βάφουν τα πασχαλινά τους αβγά τη Μεγάλη Πέμπτη, όπου κορυφώνονται σε όλες τις εκκλησίες η κατάνυξη και ο πόνος των χριστιανών για τη Σταύρωση του Χριστού.

Την ίδια μέρα, στις αλησμόνητες πατρίδες και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας συνήθιζαν να βάζουν ένα κόκκινο πανί, ύφασμα ή ρούχο στο μπαλκόνι, το οποίο συμβόλιζε το αίμα του Χριστού και αποτελούσε ένδειξη ότι ξεκίνησε η βαφή αβγών. Πολλοί λένε ότι τα αβγά έπρεπε να βαφτούν κόκκινα πριν από τη Θεία Λειτουργία για να είναι γερά και να μη σπάνε εύκολα. Το έθιμο ήθελε την κατσαρόλα που θα έβαφαν τα αβγά να είναι καινούργια και ο αριθμός των αβγών ορισμένος.

Γιατί, όμως, επέλεγαν αβγά; Τα αβγά αποτελούσαν από αρχαιοτάτων χρόνων αφετηρία για δεκάδες μύθους, έθιμα και παραδόσεις. Το πασχαλινό αβγό φαίνεται ότι συμβολίζει, εκτός των άλλων, και τον τάφο από τον οποίο εξήλθε ο Θεάνθρωπος. Σε ό,τι αφορά τους συμβολισμούς, ο λαογράφος Γιώργος Μπόντας εξηγεί ότι «το βρασμένο αβγό συμβολίζει τον θανατωμένο Χριστό, που με το τσούγκρισμα κατά την Ανάσταση ανασταίνεται και μας γεμίζει με ελπίδα για νέα ζωή, πιο χαρούμενη και ευτυχισμένη. Το τσόφλι συμβολίζει τον τάφο του Κυρίου και το σπάσιμό του το άνοιγμα του τάφου, τη μετακίνηση της πέτρας που τοn σκεπάζει και την έξοδο του Χριστού. Το αβγό προσφέρεται εύκολα, είναι τόσο μικρό και δίνει τόσα πολλά. Μεταφέρει παντού την αγάπη, τη θυσία, την Ανάσταση, την ενότητα, την ανθρωπιά».

Oσον αφορά στο κόκκινο χρώμα, φαίνεται ότι υπάρχει παραπομπή με το αίμα του Χριστού. Μία δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει ότι το κόκκινο χρώμα οφείλεται στο γεγονός ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αβγά και τα πρoσέφερε στους φρουρούς του Υιού Της, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Οταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αβγά, τότε βάφτηκαν από άσπρα σε κόκκινα. Μία άλλη προσέγγιση συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Οταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, θεώρησε τόσο απίθανο το γεγονός «όσο και το να βαφτούν τα αβγά κόκκινα». Η Μαρία Μαγδαληνή τότε χρωμάτισε μερικά αβγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

Πώς να βάψετε τα αβγά σας με φύλλα από κρεμμύδια

Υλικά

12 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου

Φλούδες από 20 κρεμμύδια

5 κούπες νερό

2 κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι

Διαδικασία

Πλένετε απαλά τα αβγά για να απομακρυνθεί οποιαδήποτε ξένη ουσία που μπορεί να υπάρχει πάνω στο κέλυφος.
Μισογεμίζετε μια κατσαρόλα με το νερό, τοποθετείτε τα κρεμμυδόφυλλα και το λευκό ξίδι και το φέρνετε σε βρασμό.

Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 30 λεπτά, ώστε να απελευθερωθεί στο νερό η χρωστική του κρεμμυδιού.

Αποσύρετε από τη φωτιά, σουρώνετε τη βαφή και τη μεταγγίζετε σε ένα άλλο καθαρό σκεύος. Την αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Σε αυτό το σημείο η βαφή θα έχει πορτοκαλί χρώμα. Σε μια άλλη κατσαρόλα (ή στην ίδια που φτιάξατε τη βαφή) τοποθετείτε τα αβγά στον πάτο της κατσαρόλας και από πάνω ρίχνετε τη βαφή. Τα αβγά πρέπει να καλύπτονται εντελώς από το υγρό. Βάφετε μόνο μια σειρά κάθε φορά.

Βάζετε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι και βράζετε τα αβγά για 15-20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Μην τα βράσετε παραπάνω από 20 λεπτά.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζετε τα αβγά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα περνάτε με ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο με ελαιόλαδο ώστε να γυαλίσουν.

Διαβάστε επίσης

Φλαμπέ πουτίγκα για τα Χριστούγεννα

Η χριστουγεννιάτικη φλαμπέ πουτίγκα είναι ένα εύκολο γλυκό που απαιτεί 5½ ώρες για την προετοιμασία του και μπορεί να σερβιριστεί σε 10-12 άτομα. Περιλαμβάνει αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, κράνμπερι...

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ