Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για κέικ με κολοκυθάκια και εκλεκτά τυριά, όπως φέτα και κεφαλοτύρι. Τα κολοκυθάκια τρίβονται και στραγγίζονται πριν αναμειχθούν με δυόσμο, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, ελαιόλαδο, γάλα και αυγά.
Το μείγμα ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου μία ώρα, μέχρι να στεγνώσει το εσωτερικό. Το κέικ σερβίρεται χλιαρό ή κρύο, προσφέροντας μια γευστική και αρωματική απόλαυση.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
3 µέτρια κολοκυθάκια
2 κουταλιές πολύ ψιλοκοµµένο φρέσκο δυόσµο
200 γρ. φέτα, θρυµµατισµένη
½ φλ. κεφαλοτύριτριµµένο
1 ½ φλ. αλεύρι
10 κουταλιές ελαιόλαδο
6 κουταλιές φρέσκο γάλα Ελαφρύ, 1,5% λιπαρά
3 κοφτά κουταλάκια µπέικιν πάουντερ
4 αβγά
Αλάτι, πιπέρι, βούτυρο και αλεύρι για τη φόρµα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Περνάτε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη, τα αλατίζετε και τα βάζετε σε ψιλό σουρωτήρι. Τα κρατάτε για ½ ώρα να κατεβάσουν το νερό τους και τα στύβετε. Προθερµαίνετε τον φούρνο στους 180οC, βουτυρώνετε και αλευρώνετε µια µακρόστενη φόρµα για κέικ. Κοσκινίζετε (ή αναµιγνύετε) το αλεύρι µε το µπέικιν πάουντερ.
Χτυπάτε σε ένα µπολ τα αβγά µε 2 πρέζες αλάτι µέχρι να αφρίσουν και προσθέτετε µέσα τµηµατικά το λάδι, το γάλα, το αλεύρι µε το µπέικιν πάουντερ και µπόλικο πιπέρι. Ύστερα, ανακατεύετε µέσα τα κολοκυθάκια, τη φέτα, το κεφαλοτύρι και τον δυόσµο.
Αδειάζετε το µίγµα στη φόρµα και ψήνετε το κέικ στο φούρνο για 1 περίπου ώρα, µέχρι που ένα σουβλάκι που θα µπήξετε στο κέντρο του, να βγαίνει στεγνό. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε στη φόρµα για 10 λεπτά πριν το ξεφορµάρετε. Το σερβίρετε χλιαρό ή κρύο.
Συνοπτικά
- Η συνταγή περιλαμβάνει κολοκυθάκια, φέτα, κεφαλοτύρι και δυόσμο σε συνδυασμό με αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, ελαιόλαδο, γάλα και αυγά.
- Τα κολοκυθάκια τρίβονται και αφήνονται να στραγγίσουν πριν αναμειχθούν με τα υπόλοιπα υλικά.
- Το μείγμα ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου μία ώρα.
- Το κέικ μπορεί να σερβιριστεί χλιαρό ή κρύο, προσφέροντας μια γευστική και αρωματική απόλαυση.