Ιάκωβος Γιαννακού: «Επιδιώκω ο καλεσμένος να αισθανθεί ότι μαγειρεύω αποκλειστικά για εκείνον»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Ιάκωβος Γιαννακού, executive chef των εστιατορίων Bistrot 55 στη Λεμεσό, φέρνει την εμπειρία και τη δημιουργικότητά του από βραβευμένα με Michelin εστιατόρια της Νέας Υόρκης στη γαστρονομική σκηνή της Κύπρου.

Με έμφαση στα τοπικά και εποχιακά προϊόντα, ο Γιαννακού επιδιώκει να προσφέρει μια προσωπική και αυθεντική εμπειρία στους πελάτες του, είτε μέσω του κλασικού Bistrot 55 με τα συνεχώς εξελισσόμενα tasting menus είτε μέσω του πιο χαλαρού Summer Edition.

Το Chef’s Table αποτελεί το αποκορύφωμα της φιλοσοφίας του, συνδυάζοντας αυστηρό σχεδιασμό με χώρο για αυτοσχεδιασμό, προσφέροντας μια μοναδική και εξατομικευμένη γαστρονομική εμπειρία.

Διαβάστε παρακάτω

Ο executive chef των εστιατορίων Bistrot 55, με εμπειρία σε βραβευμένα με Michelin εστιατόρια της Νέας Υόρκης, έφερε στη Λεμεσό τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τη φρέσκια του ματιά, έχοντας πάντα την προσοχή του στραμμένη στον πελάτη.

Ποιο σημείο της ζωής σου ήταν και το πιο καθοριστικό, ώστε να γίνεις ο επαγγελματίας σεφ που είσαι σήμερα;
Από νεαρή ηλικία όταν πρωτοξεκίνησα, κατάλαβα πως για να φτάσω εκεί που ήθελα θα έπρεπε να αφιερώσω αρκετά χρόνια από τη ζωή μου και να δουλέψω σκληρά. Είχα συνειδητοποιήσει πως μόνο με θυσίες και επιμονή μπορείς να γίνεις ο σεφ που έχεις ως πρότυπο.

Σε ποιες επαγγελματικές κουζίνες έχεις πάρει τα περισσότερα μαθήματα;
Σε κουζίνες όπου το περιβάλλον ήταν πιο απαιτητικό και αυστηρό, γιατί η δουλειά ήταν πιο σκληρή και η προσοχή στη λεπτομέρεια απαραίτητη. Αυτά τα μέρη σε κάνουν να εξελίσσεσαι και να γίνεσαι καλύτερος σεφ.

Πώς βίωσες το διάστημα που πέρασες στην κουζίνα του Gabriel Kreuther στη Νέα Υόρκη; Τι διδάχτηκες από τους head chef σου;
Ήταν ένα πραγματικό σχολείο. Σε κάθε δύσκολη στιγμή άκουγα το “make it happen”. Σε ένα εστιατόριο όπου η τελειότητα είναι απαραίτητη, κατάλαβα πως δεν υπάρχει τίποτα ακατόρθωτο.

Υπήρξε κάποιος άνθρωπος που θα χαρακτήριζες μέντορά σου;
Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που με έχουν εμπνεύσει οπότε προσπαθώ να παίρνω το καλό από κάθε άνθρωπο και να προχωράω μαζί του.

Σήμερα, τι διδάσκεσαι καθημερινά μέσα από την τριβή σου με τους συνεργάτες σου, τα νέα σου projects, τους πελάτες, το κάθε μενού που δημιουργείς;
Η κάθε μέρα είναι μια καινούργια πρόκληση, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Στη δουλειά μας το πιο σημαντικό είναι η καθημερινή αφοσίωση, η επικοινωνία με τους συνεργάτες και τους πελάτες και η ανταλλαγή απόψεων.

Ποια υλικά ή τεχνικές χαρακτηρίζουν περισσότερο την κουζίνα σου;
Χρησιμοποιώ όσο περισσότερα εποχιακά και τοπικά προϊόντα γίνεται, με έμφαση στη νοστιμιά και την καθαρότητα της γεύσης. Μου αρέσει να παίρνω τεχνικές από όλο τον κόσμο και να τις προσαρμόζω με υλικά που έχουμε στην Κύπρο, ώστε να δημιουργείται κάτι αυθεντικό και ουσιαστικό.

Ποιο είναι ένα signature πιάτο σου που δεν φεύγει ποτέ από το (κάθε) μενού;
Δεν θα έλεγα ότι έχω ένα συγκεκριμένο πιάτο, αλλά υπάρχουν υλικά που πάντα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Το χαλούμι και η αναρή είναι κυπριακά τυριά που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε μενού που δημιουργώ, γιατί με εκφράζουν και προσφέρουν αυθεντικότητα σε κάθε πιάτο.

Πρόσφατα, έχεις εισάγει το concept του Chefs Table. Πώς διαμορφώνεται ένα τέτοιου είδους μενού και τι εμπειρία θέλεις να βιώσει ο καλεσμένος; Πόσο «αυτοσχεδιαστικό» είναι το Chefs Table και πόσο αυστηρά σχεδιασμένο;
Το Chef’s Table είναι για μένα μια πιο προσωπική εμπειρία. Θέλω ο καλεσμένος να νιώσει ότι μαγειρεύω για τον ίδιο, με βάση την εποχή, τα υλικά που έχουμε εκείνη τη στιγμή και τη διάθεση της ομάδας. Υπάρχει σχεδιασμός, αλλά αφήνω πάντα χώρο για αυτοσχεδιασμό και έμπνευση της στιγμής.
Είμαστε το μόνο εστιατόριο στην Κύπρο που προσφέρει την απόλυτη εμπειρία Chef’s Table με ένα multi-course μενού 15 διαφορετικών σταδίων. Κάθε τραπέζι είναι διαφορετικό, προσαρμοσμένο στους καλεσμένους και στις διατροφικές τους προτιμήσεις. Μερικές φορές, η εμπειρία διαμορφώνεται σαν cooking class κι αυτό το κάνει ακόμα πιο ζωντανό και μοναδικό.

Πώς προσαρμόζεται το μενού στις εποχές και στους διαφορετικούς χώρους του Bistrot; Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από το Bistrot 55 Classic και πώς διαφοροποιείται από το καλοκαιρινό Summer Edition;
Το Bistrot 55 Classic είναι ένα εστιατόριο όπου σερβίρουμε μόνο tasting menu, το οποίο αλλάζει κάθε δύο μήνες. Ο πελάτης επιστρέφει για να απολαύσει μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία που εξελίσσεται με τις εποχές. Από την άλλη, το Summer Edition είναι πιο χαλαρό, δίπλα στη θάλασσα, με επιλογές από a la carte μενού και αρκετά εποχιακά specials.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για τη νέα σεζόν; Σχεδιάζεις κάτι καινούριο;
Να συνεχίσουμε να εξελίσσουμε τα μενού μας. Υπάρχουν πλάνα για τη νέα σεζόν αλλά δεν μπορώ ακόμα να τα αποκαλύψω.

Bistrot 55 Classic, Ελευθερίας 55, Λεμεσός, 25 212100.

Bistrot 55 Summer Edition, Βασιλέως Γεωργίου Α’ 12 (Δασούδι), Λεμεσός, 25 212100.

Συνοπτικά

  • Ο Ιάκωβος Γιαννακού ενσωματώνει την εμπειρία του από βραβευμένα με Michelin εστιατόρια της Νέας Υόρκης στη γαστρονομική σκηνή της Κύπρου.
  • Επικεντρώνεται στη χρήση τοπικών και εποχιακών προϊόντων για να προσφέρει αυθεντικές και προσωπικές γαστρονομικές εμπειρίες.
  • Το Chef’s Table του Bistrot 55 συνδυάζει αυστηρό σχεδιασμό και αυτοσχεδιασμό για μια μοναδική και προσαρμοσμένη εμπειρία.
  • Το Bistrot 55 προσφέρει δύο διαφορετικές εμπειρίες, το κλασικό με tasting menus και το χαλαρό Summer Edition με a la carte επιλογές.
Διαβάστε επίσης

Πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα αρωματικό πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι, αναλύοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και...

Τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν τορτελλόνι με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα κόκκινου πέστο, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο,...

Μανιταρότο με κριθάρι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γευστικό πιάτο με κριθαράκι ολικής άλεσης και μανιτάρια portobello. Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και των μανιταριών στο ελαιόλαδο,...

Saccottini με τυρί και ντοματίνια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για saccottini με τυρί και ντοματίνια, που αποτελείται από πουγκιά με τέσσερα τυριά, μαγειρεμένα μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντοματίνια, λευκό κρασί, τυρί κρέμα και...

Ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, τριμμένη μοτσαρέλα, κατεψυγμένο σπανάκι, φρέσκα...

Λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια, δίνοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται χοιρινός κιμάς, φρυγανιά Panko, αυγό, παρμεζάνα, μαϊντανός,...

7 τρόφιμα που ένας νευροχειρουργός αποφεύγει πάντα στο πιάτο του

Ο νευροχειρουργός Dr. Brett Osborn επισημαίνει επτά τρόφιμα και ποτά που μπορεί να επιταχύνουν τη γνωστική φθορά και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή...

Κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες, ιδανική για ένα γεύμα με πλούσια γεύση. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως αρνίσιο κότσι, baby πατάτες, δενδρολίβανο και μια μαρινάδα...

Παραδοσιακές Πίτες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας παραδοσιακών πιτών, ξεκινώντας από την παρασκευή του σιροπιού με νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, η ζύμη φτιάχνεται με δύο...

Kobe και Wagyu Beef: Κοινά στοιχεία και διαφορές

Το βοδινό Kobe και το Wagyu είναι δύο εξαιρετικά είδη μοσχαρίσιου κρέατος, γνωστά για την πλούσια γεύση και την τρυφερότητά τους, όμως διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Το Wagyu, που...

Πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας, ιδανικά για υγιεινό σνακ. Τα μπισκότα παρασκευάζονται με λιωμένη μπανάνα, ελαιόλαδο, αυγό, βρώμη, αμύγδαλα, καρύδα, αλεύρι ολικής αλέσεως, μέλι...

Μηλόπιτα στρούντελ

Η συνταγή για μηλόπιτα στρούντελ περιλαμβάνει απλά υλικά όπως φύλλο σφολιάτας, μήλα, σταφίδες, καρυδόψιχα και κανέλα. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία των μήλων και τη δημιουργία ενός μείγματος...

Παρίσι, Τόκιο, Χανόι: Οι γευστικές περιπέτειες του Bourdain

Ο Anthony Bourdain, ο διάσημος σεφ και παρουσιαστής, εξερεύνησε τις παγκόσμιες γαστρονομικές κουλτούρες μέσα από τις ταξιδιωτικές του περιπέτειες σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Τόκιο, η Χανόι, η...

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: Το απόλυτο γαστρονομικό γεγονός επανέρχεται!

Το ραντεβού των κορυφαίων της εστίασης ανανεώθηκε. Ο πιο αναγνωρισμένος και έγκυρος θεσμός γαστρονομικών βραβείων επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Κύπρο, με…

Η προσωπική μου συνταγή για μπανόφι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για το επιδόρπιο μπανόφι, ξεκινώντας με την παρασκευή καραμέλας από ζαχαρούχο γάλα που βράζεται για τρεις ώρες. Στη συνέχεια, δημιουργείται μια βάση από θρυμματισμένα...

Μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα λαχταριστό μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη, ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που περιλαμβάνει μια ποικιλία λαχανικών, όπως καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια και σπανάκι,...

Ψητός μπακαλιάρος με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, που αποτελεί ένα εύκολο και γευστικό πιάτο. Αρχικά, προετοιμάζονται και ψήνονται τα λαχανικά με ελαιόλαδο και...

Σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα

Η σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα είναι μια φρέσκια και υγιεινή επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Περιλαμβάνει ψιλοκομμένα φύλλα kale και ρόκα, σπόρους ροδιού, καβουρδισμένα αμύγδαλα και,...

Ρωσική Shchi με τραγανό λάχανο και sour cream

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή ρωσική συνταγή για σούπα Shchi, η οποία περιλαμβάνει μοσχάρι ή χοιρινό, φρέσκο λάχανο και λαχανικά όπως καρότο και πατάτες. Η συνταγή ξεκινά με το σοτάρισμα...

Αυθεντική σούπα με λάχανο

Η αυθεντική σούπα με λάχανο είναι μια θρεπτική και εύκολη συνταγή που συνδυάζει απλά υλικά όπως λάχανο, πατάτες, καρότα, κρεμμύδι και σέλινο. Η εκτέλεση περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών σε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ