Η Νεκταρία Κοκκινάκη επαναστατεί στη κλασική μηλόπιτα, προτείνοντας μια νέα συνταγή για τάρτα μήλου με κρέμα και καραμέλα.
Το άρθρο περιγράφει αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής, από την καραμέλα και την κρέμα μέχρι τη ζύμη και την επικάλυψη με μήλα.
Η συνταγή συνδυάζει παραδοσιακές γεύσεις με σύγχρονες τεχνικές, προσκαλώντας τους αναγνώστες να ανακαλύψουν μια ανανεωμένη εκδοχή ενός αγαπημένου γλυκού.
Διαβάστε παρακάτω
Η μηλόπιτα είναι ένα από τα all time classic γλυκά, που αγαπάμε από την παιδική μας ηλικία. Η Νεκταρία Κοκκινάκη μάς κάνει όμως να ξεχάσουμε ό,τι ξέρουμε μέχρι τώρα, φτιάχνοντας μία φανταστική τάρτα μήλου με κρέμα.
Υλικά – Η μηλόπιτα αλλιώς
Για την καραμέλα
200 γρ. ζάχαρη
60 ml νερό
130 ml κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι βανίλια
30 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Αλάτι
Για την κρέμα
500 γρ. φρέσκο γάλα
90 γρ. ζάχαρη
70 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 αυγό
1 κουταλάκι βανίλια
¼ κουταλάκι κανέλα
30 γρ. φρέσκο βούτυρο
Για τη ζύμη
120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
60 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
1 κουταλάκι βανίλια
230 γρ. φαρίνα
Για επικάλυψη
1 μεγάλο μήλο ή 2 μικρά
1/3 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλιά ζάχαρη
Χυμό από μισό λεμόνι
Διαδικασία – Η μηλόπιτα αλλιώς
Για την καραμέλα: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, χωρίς να ανακατέψουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει το χρώμα της καραμέλας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσεκτικά ρίχνουμε την κρέμα και ανακατεύουμε, ξανά βάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς για ένα λεπτό. Κατεβάζουμε από την φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, τη βανίλια και το αλάτι και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε σε ένα μπόλ, κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και αφήνουμε μέχρι να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα. Όταν πήξη η κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το αυγό χτυπημένο και ανακατεύουμε γρήγορα. Βάζουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, τη βανίλιες και τη κανέλα και ανακατεύουμε, αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο, το αυγό, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα ανακατεύουμε. Τέλος ρίχνουμε τη φαρινάπ και ζυμώνουμε, πρέπει να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Κρατάμε ένα μικρό κομμάτι από τη ζύμη και το αφήνουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά.
Την υπόλοιπη, την απλώνουμε με τα χέρια σε βουτυρωμένη αποσπώμενη φόρμα διαμέτρου 20cm.
Για επικάλυψη: Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα, ρίχνουμε το χυμό από το λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Κόβουμε σε μικρά καρέ ή τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη και έπειτα ρίχνουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε πάνω στη ζύμη την κρέμα και στρώνουμε ομοιόμορφα, βάζουμε τα μήλα σε όλη την επιφάνεια. Παίρνουμε το κομμάτι της ζύμης που κρατήσαμε στην κατάψυξη και με το χοντρό μέρος του τρίφτη ρίχνουμε πάνω στα μήλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς στον αέρα, για περίπου μια ώρα. Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και ξεφορμάρουμε.
Τέλος ραντίζουμε την επιφάνεια με την καραμέλα.