Η μηλόπιτα επαναπροσδιορίζεται… Ανατρέψτε όλα τα δεδομένα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Νεκταρία Κοκκινάκη επαναστατεί στη κλασική μηλόπιτα, προτείνοντας μια νέα συνταγή για τάρτα μήλου με κρέμα και καραμέλα.

Το άρθρο περιγράφει αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής, από την καραμέλα και την κρέμα μέχρι τη ζύμη και την επικάλυψη με μήλα.

Η συνταγή συνδυάζει παραδοσιακές γεύσεις με σύγχρονες τεχνικές, προσκαλώντας τους αναγνώστες να ανακαλύψουν μια ανανεωμένη εκδοχή ενός αγαπημένου γλυκού.

Διαβάστε παρακάτω

Η μηλόπιτα είναι ένα από τα all time classic γλυκά, που αγαπάμε από την παιδική μας ηλικία. Η Νεκταρία Κοκκινάκη μάς κάνει όμως να ξεχάσουμε ό,τι ξέρουμε μέχρι τώρα, φτιάχνοντας μία φανταστική τάρτα μήλου με κρέμα.

Υλικά – Η μηλόπιτα αλλιώς

Για την καραμέλα
200 γρ. ζάχαρη
60 ml νερό
130 ml κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι βανίλια
30 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Αλάτι

Για την κρέμα
500 γρ. φρέσκο γάλα
90 γρ. ζάχαρη
70 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 αυγό
1 κουταλάκι βανίλια
¼ κουταλάκι κανέλα
30 γρ. φρέσκο βούτυρο

Για τη ζύμη
120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
60 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
1 κουταλάκι βανίλια
230 γρ. φαρίνα

Για επικάλυψη
1 μεγάλο μήλο ή 2 μικρά
1/3 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλιά ζάχαρη
Χυμό από μισό λεμόνι

Διαδικασία – Η μηλόπιτα αλλιώς

Για την καραμέλα: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, χωρίς να ανακατέψουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει το χρώμα της καραμέλας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσεκτικά ρίχνουμε την κρέμα και ανακατεύουμε, ξανά βάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς για ένα λεπτό. Κατεβάζουμε από την φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, τη βανίλια και το αλάτι και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε σε ένα μπόλ, κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και αφήνουμε μέχρι να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα. Όταν πήξη η κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το αυγό χτυπημένο και ανακατεύουμε γρήγορα. Βάζουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, τη βανίλιες και τη κανέλα και ανακατεύουμε, αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο, το αυγό, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα ανακατεύουμε. Τέλος ρίχνουμε τη φαρινάπ και ζυμώνουμε, πρέπει να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Κρατάμε ένα μικρό κομμάτι από τη ζύμη και το αφήνουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά.
Την υπόλοιπη, την απλώνουμε με τα χέρια σε βουτυρωμένη αποσπώμενη φόρμα διαμέτρου 20cm.

Για επικάλυψη: Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα, ρίχνουμε το χυμό από το λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Κόβουμε σε μικρά καρέ ή τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη και έπειτα ρίχνουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε πάνω στη ζύμη την κρέμα και στρώνουμε ομοιόμορφα, βάζουμε τα μήλα σε όλη την επιφάνεια. Παίρνουμε το κομμάτι της ζύμης που κρατήσαμε στην κατάψυξη και με το χοντρό μέρος του τρίφτη ρίχνουμε πάνω στα μήλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς στον αέρα, για περίπου μια ώρα. Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και ξεφορμάρουμε.
Τέλος ραντίζουμε την επιφάνεια με την καραμέλα.

Διαβάστε επίσης

Φλαμπέ πουτίγκα για τα Χριστούγεννα

Η χριστουγεννιάτικη φλαμπέ πουτίγκα είναι ένα εύκολο γλυκό που απαιτεί 5½ ώρες για την προετοιμασία του και μπορεί να σερβιριστεί σε 10-12 άτομα. Περιλαμβάνει αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, κράνμπερι...

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ