Greek salad και αμβροσία! Ντάκος και χωριάτικη στέφονται βασίλισσες των σαλατών παγκοσμίως

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο διαδικτυακός οδηγός Taste Atlas ανακήρυξε τον ντάκο ως την καλύτερη σαλάτα στον κόσμο, ακολουθούμενο από τη χωριάτικη σαλάτα, γνωστή διεθνώς ως “greek salad”.

Ο ντάκος, ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο, συνδυάζει ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι με τυρί μυζήθρα, ντομάτες και ελιές, ενώ η χωριάτικη περιλαμβάνει ντομάτες, κρεμμύδια, αγγούρι και φέτα.

Στη λίστα, τα χόρτα κατατάσσονται στην 28η θέση και η πατατοσαλάτα στην 40ή, επιβεβαιώνοντας την πλούσια γαστρονομική παράδοση της Ελλάδας.

Διαβάστε παρακάτω

Το Taste Atlas είναι ένας διαδικτυακός οδηγός για το παραδοσιακό φαγητό, που συχνά δημοσιεύει λίστες. Στην πιο πρόσφατη, για τις καλύτερες σαλάτες στον κόσμο, ο ντάκος βρέθηκε στην κορυφή.

«Είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο ολοκληρώνεται με θρυμματισμένο τυρί μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιολάδου υψηλής ποιότητας. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι», είναι η λιτή περιγραφή από το Taste Atlas για την λαχταριστή σαλάτα από την Κρήτη.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η χωριάτικη σαλάτα, ή όπως την ξέρουν οι τουρίστες «greek salad». To Taste Atlas γράφει: «Είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας και αποτελείται από τεμαχισμένες ντομάτες, κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες και χοντρές φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί επίσης να υπάρχουν ελιές, πράσινες πιπεριές, φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα τυπικό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι (προαιρετικά).

Όταν η φέτα υπάρχει στη σαλάτα, συνήθως είναι απλώς κομμένη σε φέτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αναμειγνύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί ελαφρώς. Το όνομά της υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν κάποια βασικά συστατικά στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί»

Να σημειωθεί ότι στην 28η θέση θα συναντήσει κανείς τα χόρτα. «Είναι μια παραδοσιακή σαλάτα που αποτελείται από χόρτα στον ατμό ή βρασμένα, τα οποία περιχύνονται με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο», γράφεται.

Greek salad και ξερό ψωμί! Ντάκος και χωριάτικη οι καλύτερες σαλάτες του κόσμου

Στην 40η θέση της ίδιας λίστας βρίσκεται η πατατοσαλάτα, με την γνωστή σελίδα να αναφέρει: «είναι εξαιρετικά ευέλικτη και μπορεί να συμπληρώσει διάφορα ελληνικά πιάτα. Συνήθως αποτελείται από μεγάλα κομμάτια πατάτας σε μέγεθος μπουκιάς που επικαλύπτονται με ένα γευστικό ντρέσινγκ με βάση το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το γιαούρτι ή τη μαγιονέζα. Διάφορες προσθήκες μπορεί να περιλαμβάνουν λαχανικά, βραστά αυγά, ελιές και φρέσκα μυρωδικά όπως άνηθο ή μαϊντανό. Ο χυμός λεμονιού θεωρείται απαραίτητο συστατικό σε κάθε πατατοσαλάτα, καθώς προσφέρει την απαραίτητη φρεσκάδα. Είτε σερβίρεται χλιαρή είτε καλά παγωμένη, η πατατοσαλάτα ταιριάζει εξαιρετικά με ψητό κρέας».
Διαβάστε επίσης

Πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα αρωματικό πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι, αναλύοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και...

Τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν τορτελλόνι με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα κόκκινου πέστο, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο,...

Μανιταρότο με κριθάρι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γευστικό πιάτο με κριθαράκι ολικής άλεσης και μανιτάρια portobello. Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και των μανιταριών στο ελαιόλαδο,...

Saccottini με τυρί και ντοματίνια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για saccottini με τυρί και ντοματίνια, που αποτελείται από πουγκιά με τέσσερα τυριά, μαγειρεμένα μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντοματίνια, λευκό κρασί, τυρί κρέμα και...

Ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, τριμμένη μοτσαρέλα, κατεψυγμένο σπανάκι, φρέσκα...

Λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια, δίνοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται χοιρινός κιμάς, φρυγανιά Panko, αυγό, παρμεζάνα, μαϊντανός,...

7 τρόφιμα που ένας νευροχειρουργός αποφεύγει πάντα στο πιάτο του

Ο νευροχειρουργός Dr. Brett Osborn επισημαίνει επτά τρόφιμα και ποτά που μπορεί να επιταχύνουν τη γνωστική φθορά και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή...

Κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες, ιδανική για ένα γεύμα με πλούσια γεύση. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως αρνίσιο κότσι, baby πατάτες, δενδρολίβανο και μια μαρινάδα...

Παραδοσιακές Πίτες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας παραδοσιακών πιτών, ξεκινώντας από την παρασκευή του σιροπιού με νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, η ζύμη φτιάχνεται με δύο...

Kobe και Wagyu Beef: Κοινά στοιχεία και διαφορές

Το βοδινό Kobe και το Wagyu είναι δύο εξαιρετικά είδη μοσχαρίσιου κρέατος, γνωστά για την πλούσια γεύση και την τρυφερότητά τους, όμως διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Το Wagyu, που...

Πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας, ιδανικά για υγιεινό σνακ. Τα μπισκότα παρασκευάζονται με λιωμένη μπανάνα, ελαιόλαδο, αυγό, βρώμη, αμύγδαλα, καρύδα, αλεύρι ολικής αλέσεως, μέλι...

Μηλόπιτα στρούντελ

Η συνταγή για μηλόπιτα στρούντελ περιλαμβάνει απλά υλικά όπως φύλλο σφολιάτας, μήλα, σταφίδες, καρυδόψιχα και κανέλα. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία των μήλων και τη δημιουργία ενός μείγματος...

Παρίσι, Τόκιο, Χανόι: Οι γευστικές περιπέτειες του Bourdain

Ο Anthony Bourdain, ο διάσημος σεφ και παρουσιαστής, εξερεύνησε τις παγκόσμιες γαστρονομικές κουλτούρες μέσα από τις ταξιδιωτικές του περιπέτειες σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Τόκιο, η Χανόι, η...

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: Το απόλυτο γαστρονομικό γεγονός επανέρχεται!

Το ραντεβού των κορυφαίων της εστίασης ανανεώθηκε. Ο πιο αναγνωρισμένος και έγκυρος θεσμός γαστρονομικών βραβείων επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Κύπρο, με…

Η προσωπική μου συνταγή για μπανόφι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για το επιδόρπιο μπανόφι, ξεκινώντας με την παρασκευή καραμέλας από ζαχαρούχο γάλα που βράζεται για τρεις ώρες. Στη συνέχεια, δημιουργείται μια βάση από θρυμματισμένα...

Μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα λαχταριστό μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη, ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που περιλαμβάνει μια ποικιλία λαχανικών, όπως καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια και σπανάκι,...

Ψητός μπακαλιάρος με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, που αποτελεί ένα εύκολο και γευστικό πιάτο. Αρχικά, προετοιμάζονται και ψήνονται τα λαχανικά με ελαιόλαδο και...

Σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα

Η σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα είναι μια φρέσκια και υγιεινή επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Περιλαμβάνει ψιλοκομμένα φύλλα kale και ρόκα, σπόρους ροδιού, καβουρδισμένα αμύγδαλα και,...

Ρωσική Shchi με τραγανό λάχανο και sour cream

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή ρωσική συνταγή για σούπα Shchi, η οποία περιλαμβάνει μοσχάρι ή χοιρινό, φρέσκο λάχανο και λαχανικά όπως καρότο και πατάτες. Η συνταγή ξεκινά με το σοτάρισμα...

Αυθεντική σούπα με λάχανο

Η αυθεντική σούπα με λάχανο είναι μια θρεπτική και εύκολη συνταγή που συνδυάζει απλά υλικά όπως λάχανο, πατάτες, καρότα, κρεμμύδι και σέλινο. Η εκτέλεση περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών σε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ