Γιγαντιαία Μαμούλια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής των γιγαντιαίων μαμουλιών, ενός γλυκού με βάση το σιμιγδάλι και γέμιση από χαλεπιανόψιχα. Αρχικά, το σιμιγδάλι αναμειγνύεται με λιωμένο βούτυρο και αφήνεται να σταθεί, ενώ έπειτα προστίθενται αλεύρι, μπέικινγκ πάουτερ και ζάχαρη άχνη.

Η ζύμη ζυμώνεται με γάλα και μαγιά, και αφήνεται να φουσκώσει ελαφρά. Η γέμιση ετοιμάζεται με χαλεπιανόψιχα, ζάχαρη και ανθόνερο, και τοποθετείται μέσα στη ζύμη που διαμορφώνεται σε ρολά.

Τα ρολά κόβονται σε κομμάτια και ψήνονται στο φούρνο μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα μαμούλια μπορούν να σερβιριστούν με ζάχαρη άχνη ή σκέτα.

Διαβάστε παρακάτω

Υλικά (για 35-40 μαμούλια)

250 γρ σιμιγδάλι ψιλό

125 γρ βούτυρο ανάλατο, λιωμένο

120 γρ αλέυρι φαρίνα

¼ κουταλάκι αλάτι

¼ κουταλάκι baking powder

60 ml γάλα, χλιαρό

30 ml (2 κουταλιές) νερό

50 γρ ζάχαρη άχνη

½ κουταλάκι μαγιά ξηρή

1 κουταλάκι ζάχαρη

Για τη γέμιση:

250 γρ χαλεπιανόψιχα «Λειβαδιώτη»

95 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

1 φακελάκι βανίλια

2 κουταλιές ανθόνερο

1 κουταλιά νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε το σιμιγδάλι σε ένα μπολ. Περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε καλά. Το σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε να σταθεί για 12-24 ώρες.

Αφού σταθεί, το ανακατεύετε ξανά με τα χέρια σας να αφρατέψει. Προσθέστε το αλεύρι, το μπέικινγκ πάουτερ και τη ζάχαρη άχνη και ανακατέψτε ξανά.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνετε κατά μέρος για 10 λεπτά να φουσκώσει λίγο. Στη συνέχεια το προσθέτετε στο μείγμα με το σιμιγδάλι. Ανακατεύετε μέχρι το μείγμα να ενωθεί και να μπορεί να πλάθετε. Αν είναι πολύ βρεγμένο προσθέστε λίγο αλεύρι. Αν είναι πολύ στεγνό και σπάει, προσθέστε λίγο νερό. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και εύπλαστη.

Σκεπάστε ξανά το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε να σταθεί για 3 ώρες. Η ζύμη δεν θα φουσκώσει πολύ απλά θα αφρατέψει.

Για να ετοιμάστε τη γέμιση αλέθετε τα χαλεπιανά μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να είναι πολύ ψιλοκομμένα. Προσθέστε το ανθόνερο και το νερό. Ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να ενωθεί και να θυμίζει αμυγδαλόπαστα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα. Στρώνετε 2 ταψιά φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.

Χωρίστε τη ζύμη και γέμιση σε τρία μέρη. Πάρτε το 1/3 από την ζύμη και απλώστε την με τα χέρια σας σε ένα ορθογώνιο περίπου 12 χ 13 εκατοστά. Πάρτε το 1/3 από τη γέμιση και φτιάξτε ένα χοντρό σκοινί μήκους 13 εκατοστά όσο και η ζύμη σας. Ακουμπήστε τη γέμιση στο κέντρο της ζύμης. Κλείνετε τη γέμιση στη ζύμη ώστε να φτιάξετε ένα ρολό. Με τα χέρια σας ανοίγετε το ρολό ώστε να μακρύνη και να λεπτύνει (θα γίνει 2,5 – 3 εκ. πάχος).

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε διαγώνια τις δύο άκριες του ρολού. Στη συνέχεια κόβετε το ρολό διαγώνια, σε διαστήματα 2 εκατοστών περίπου. Με το μαχαίρι σας κάνετε 4-5 παράλληλες χαρακιές στο κάθε κομμάτι.

Ψήνετε τα μαμούλια στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα στις άκριες. Τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Αν θέλετε μπορείτε να τα πασπαλήσετε με επιπλέον ζάχαρη άχνη ή να τα σερβίρετε σκέτα.

Συνοπτικά

  • Η παρασκευή των γιγαντιαίων μαμουλιών ξεκινά με την ανάμειξη σιμιγδαλιού και λιωμένου βουτύρου, που αφήνονται να σταθούν για 12-24 ώρες.
  • Η ζύμη περιλαμβάνει αλεύρι, μπέικινγκ πάουτερ, ζάχαρη άχνη, γάλα και μαγιά, και αφήνεται να φουσκώσει ελαφρά πριν τη χρήση.
  • Η γέμιση από χαλεπιανόψιχα, ζάχαρη και ανθόνερο τοποθετείται μέσα στη ζύμη, που διαμορφώνεται σε ρολά και κόβεται σε κομμάτια.
  • Τα μαμούλια ψήνονται στο φούρνο και μπορούν να σερβιριστούν με ζάχαρη άχνη ή σκέτα.
Διαβάστε επίσης

Πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα αρωματικό πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι, αναλύοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και...

Τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν τορτελλόνι με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα κόκκινου πέστο, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο,...

Μανιταρότο με κριθάρι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γευστικό πιάτο με κριθαράκι ολικής άλεσης και μανιτάρια portobello. Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και των μανιταριών στο ελαιόλαδο,...

Saccottini με τυρί και ντοματίνια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για saccottini με τυρί και ντοματίνια, που αποτελείται από πουγκιά με τέσσερα τυριά, μαγειρεμένα μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντοματίνια, λευκό κρασί, τυρί κρέμα και...

Ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, τριμμένη μοτσαρέλα, κατεψυγμένο σπανάκι, φρέσκα...

Λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια, δίνοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται χοιρινός κιμάς, φρυγανιά Panko, αυγό, παρμεζάνα, μαϊντανός,...

7 τρόφιμα που ένας νευροχειρουργός αποφεύγει πάντα στο πιάτο του

Ο νευροχειρουργός Dr. Brett Osborn επισημαίνει επτά τρόφιμα και ποτά που μπορεί να επιταχύνουν τη γνωστική φθορά και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή...

Κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες, ιδανική για ένα γεύμα με πλούσια γεύση. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως αρνίσιο κότσι, baby πατάτες, δενδρολίβανο και μια μαρινάδα...

Παραδοσιακές Πίτες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας παραδοσιακών πιτών, ξεκινώντας από την παρασκευή του σιροπιού με νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, η ζύμη φτιάχνεται με δύο...

Kobe και Wagyu Beef: Κοινά στοιχεία και διαφορές

Το βοδινό Kobe και το Wagyu είναι δύο εξαιρετικά είδη μοσχαρίσιου κρέατος, γνωστά για την πλούσια γεύση και την τρυφερότητά τους, όμως διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Το Wagyu, που...

Πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας, ιδανικά για υγιεινό σνακ. Τα μπισκότα παρασκευάζονται με λιωμένη μπανάνα, ελαιόλαδο, αυγό, βρώμη, αμύγδαλα, καρύδα, αλεύρι ολικής αλέσεως, μέλι...

Μηλόπιτα στρούντελ

Η συνταγή για μηλόπιτα στρούντελ περιλαμβάνει απλά υλικά όπως φύλλο σφολιάτας, μήλα, σταφίδες, καρυδόψιχα και κανέλα. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία των μήλων και τη δημιουργία ενός μείγματος...

Παρίσι, Τόκιο, Χανόι: Οι γευστικές περιπέτειες του Bourdain

Ο Anthony Bourdain, ο διάσημος σεφ και παρουσιαστής, εξερεύνησε τις παγκόσμιες γαστρονομικές κουλτούρες μέσα από τις ταξιδιωτικές του περιπέτειες σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Τόκιο, η Χανόι, η...

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: Το απόλυτο γαστρονομικό γεγονός επανέρχεται!

Το ραντεβού των κορυφαίων της εστίασης ανανεώθηκε. Ο πιο αναγνωρισμένος και έγκυρος θεσμός γαστρονομικών βραβείων επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Κύπρο, με…

Η προσωπική μου συνταγή για μπανόφι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για το επιδόρπιο μπανόφι, ξεκινώντας με την παρασκευή καραμέλας από ζαχαρούχο γάλα που βράζεται για τρεις ώρες. Στη συνέχεια, δημιουργείται μια βάση από θρυμματισμένα...

Μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα λαχταριστό μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη, ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που περιλαμβάνει μια ποικιλία λαχανικών, όπως καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια και σπανάκι,...

Ψητός μπακαλιάρος με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, που αποτελεί ένα εύκολο και γευστικό πιάτο. Αρχικά, προετοιμάζονται και ψήνονται τα λαχανικά με ελαιόλαδο και...

Σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα

Η σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα είναι μια φρέσκια και υγιεινή επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Περιλαμβάνει ψιλοκομμένα φύλλα kale και ρόκα, σπόρους ροδιού, καβουρδισμένα αμύγδαλα και,...

Ρωσική Shchi με τραγανό λάχανο και sour cream

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή ρωσική συνταγή για σούπα Shchi, η οποία περιλαμβάνει μοσχάρι ή χοιρινό, φρέσκο λάχανο και λαχανικά όπως καρότο και πατάτες. Η συνταγή ξεκινά με το σοτάρισμα...

Αυθεντική σούπα με λάχανο

Η αυθεντική σούπα με λάχανο είναι μια θρεπτική και εύκολη συνταγή που συνδυάζει απλά υλικά όπως λάχανο, πατάτες, καρότα, κρεμμύδι και σέλινο. Η εκτέλεση περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών σε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ