Το άρθρο παρουσιάζει τη συνταγή για τα παραδοσιακά «παλληκάρια» ή «φωτοκόλυβα», ένα νόστιμο μείγμα οσπρίων που σερβίρεται ως σούπα ή σαλάτα και έχει ισχυρή θέση στην ελληνική διατροφή, λόγω της θρεπτικής τους αξίας.
Ανάλογα με την περιοχή, οι Κρητικοί τα ετοιμάζουν την παραμονή των Φώτων, οι Μακεδόνες στις 4 Δεκεμβρίου και οι Κεφαλονίτες στις 21 Νοεμβρίου.
Η συνταγή περιλαμβάνει φασόλια, φακές, ρεβίθια, κουκιά, σιτάρι και καλαμπόκι, και η διαδικασία παρασκευής περιγράφει τη μουλιάση των οσπρίων και το βράσιμο τους με κρεμμύδι, ελαιόλαδο και λεμόνι.
Διαβάστε παρακάτω
Τα «παλληκάρια » ή και «φωτοκόλυβα», όπως λέγονται στη Κρήτη, τα «μπουρμπουρέλια» όπως λέγονται στη Κεφαλονιά, είναι ένα μείγμα οσπρίων που βράζονται όλα μαζί και σερβίρονται σαν σούπα ή σαλάτα. Από περιοχή σε περιοχή στη Ελλάδα εθιμοτυπικά φτιάχνονται διαφορετικές ημέρες, στην Κρήτη την παραμονή των Φώτων, στη Μακεδονία στης 4 Δεκεμβρίου, ενώ στην Κεφαλονιά στης 21 Νοεμβρίου. Όμως, λόγω της θρεπτικής τους αξίας, αυτή η συνταγή έχει θέση στο καθημερινό μας διατροφικό πρόγραμμα.
Υλικά – Παραδοσιακά παλληκάρια ή φωτοκόλυβα
100 γρ. φασόλια ξερά
100 γρ. φακές
100 γρ.φασολια μαυρομάτικα
100 γρ. ρεβίθια
100 γρ. ξερά κουκιά
100 γρ. σιτάρι
100 γρ. καλαμπόκι
1 ξερό κρεμμύδι
Ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι
Χυμό λεμονιού
Διαδικασία
Από το προηγούμενο βράδυ, βάζουμε να μουλιάσουν σε αρκετό νερό με μισό κουταλάκι αλάτι σε διαφορετικά μπολάκια, τα φασόλια, τα ρεβίθια, τα κουκιά και το σιτάρι. Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε δυο φορές τα όσπρια που έχουμε μουλιάσει . Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε αρκετό νερό και βράζουμε πρώτα τα ρεβίθια για 10 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα όσπια και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1,5 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Τα τελευταία 10 λεπτά αλατίζουμε. Σερβίρουμε με το ζωμό τους και ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λεμόνι. Ξύνουμε αρκετό φρέσκο πιπέρι. Μπορούμε να τα απολαύσουμε και σαν σαλάτα προσθέτοντας φρέσκα μυρωδικά.
*H συνταγή είναι της Νεκταρίας Κοκκινάκη…