Φιλέτο λαβράκι µε ψητά λαχανικά, αρωματικό πέστο και πικάντικη σάλτσα πιπεριάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για φιλέτο λαβράκι με συνοδευτικά ψητά λαχανικά, αρωματικό πέστο και πικάντικη σάλτσα πιπεριάς. Αρχικά, το ψάρι μαρινάρεται με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Στη συνέχεια, ετοιμάζονται οι σάλτσες πέστο και ντομάτας, καθώς και το ρατατούιλ από ποικιλία λαχανικών. Το λαβράκι ψήνεται στον φούρνο και σερβίρεται με το ρατατούιλ, τον πουρέ πατάτας και τις σάλτσες, προσφέροντας ένα γευστικό και υγιεινό πιάτο.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

2 φιλέτα λαβράκι (περίπου 160 γρ.)

ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

2 πατάτες για πουρέ

Για τη σάλτσα πέστο κόλιανδρου:

50 γρ. πινόλια

50 γρ. τυρί παρµεζάνα

300 ml ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο

Αλάτι, πιπέρι

1 δέσµη κόλιανδρο φρέσκο ή 1 δέσµη βασιλικό (φύλλα)

Για το ρατατούιλ:

1 κολοκυθάκι (κοµµένο σε κύβους)

1 µικρή µελιτζάνα (κοµµένη σε κύβους)

1 πιπεριά κόκκινη, 1 πράσινη, 1 κίτρινη (κοµµένη σε κύβους)

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκοµµένο

φρέσκο θυµάρι και δενδρολίβανο

1 κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο

1 φύλλο δάφνης

200-250 ml σάλτσα ντοµάτας

Για την πικάντικη σάλτσα ντοµάτας:

750 γρ. ώριµες ντοµάτες, ψιλοκοµµένες χωρίς σπόρους

1 κρεµµύδι ψιλοκοµµένο

1 φύλλο δάφνης

2 κλωναράκια φρέσκο θυµάρι

2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκοµµένο

Αλάτι, πιπέρι

20-25 ml λευκό κρασί

70 γρ. πάστα ντοµάτας

100 γρ. ζάχαρη

2 φρέσκα πικάντικα πιπεράκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζετε και φιλετάρετε το ψάρι. Το µαρινάρετε µε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το αφήνετε για 1 ώρα.

Ετοιµάζετε τη σάλτσα πέστο: Πλένετε καλά τον κόλιανδρο ή τον βασιλικό σε κρύο νερό και το αφήνετε να στραγγίσει. Το βάζετε στο µπλέντερ µαζί µε τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάτε καλά µέχρι να πολτοποιηθούν.

Ετοιµάζετε τη σάλτσα ντοµάτας: Σοτάρετε σε ελαιόλαδο τις ντοµάτες, το κρεµµύδι, το σκόρδο και τη δάφνη µέχρι να µαραθούν λιγάκι. Προσθέτετε λίγη ζάχαρη. Σβήνετε µε κρασί και διαλύετε την πάστα ντοµάτας µε νερό και προσθέτετε τα φρέσκα µπαχαρικά.

Ετοιµάζετε το ρατατούιλ: Σοτάρετε όλα τα υλικά µέχρι να πάρουν χρώµα εκτός το φρέσκο θυµάρι και το δενδρολίβανο. Σβήνετε µε κρασί και διαλύετε την πάστα ντοµάτας µε νερό και την προσθέτετε στα ήδη σοταρισµένα λαχανικά. Μετά προσθέτετε τη σάλτσα ντοµάτας την οποία έχετε ήδη ετοιµάσει από προηγουµένως και αφήνετε το ρατατούιλ να ψηθεί µέχρι να µείνει µε το λάδι του.

Ψήνετε το λαβράκι στο φούρνο στους 170οC για 10-15 λεπτά µέχρι να πάρει χρώµα. Σερβίρετε µε το ρατατούιλ ως βάση, το λαβράκι από πάνω και το πουρέ στο πλάι. Συνοδεύετε µε την πικάντικη σάλτσα ντοµάτας και περιχύνετε γύρω από το λαβράκι τη σάλτσα πέστο.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιγράφει την παρασκευή φιλέτου λαβράκι με συνοδευτικά ψητά λαχανικά και σάλτσες.
  • Το ψάρι μαρινάρεται με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι πριν το ψήσιμο.
  • Ετοιμάζονται σάλτσες πέστο και ντομάτας, καθώς και ρατατούιλ από ποικιλία λαχανικών.
  • Το πιάτο σερβίρεται με πουρέ πατάτας και περιχύνεται με τις σάλτσες για γεύση.
Διαβάστε επίσης

Φλαμπέ πουτίγκα για τα Χριστούγεννα

Η χριστουγεννιάτικη φλαμπέ πουτίγκα είναι ένα εύκολο γλυκό που απαιτεί 5½ ώρες για την προετοιμασία του και μπορεί να σερβιριστεί σε 10-12 άτομα. Περιλαμβάνει αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, κράνμπερι...

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ