Φιλέτο λαβράκι µε ψητά λαχανικά, αρωματικό πέστο και πικάντικη σάλτσα πιπεριάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για φιλέτο λαβράκι με συνοδευτικά ψητά λαχανικά, αρωματικό πέστο και πικάντικη σάλτσα πιπεριάς. Αρχικά, το ψάρι μαρινάρεται με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Στη συνέχεια, ετοιμάζονται οι σάλτσες πέστο και ντομάτας, καθώς και το ρατατούιλ από ποικιλία λαχανικών. Το λαβράκι ψήνεται στον φούρνο και σερβίρεται με το ρατατούιλ, τον πουρέ πατάτας και τις σάλτσες, προσφέροντας ένα γευστικό και υγιεινό πιάτο.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

2 φιλέτα λαβράκι (περίπου 160 γρ.)

ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

2 πατάτες για πουρέ

Για τη σάλτσα πέστο κόλιανδρου:

50 γρ. πινόλια

50 γρ. τυρί παρµεζάνα

300 ml ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο

Αλάτι, πιπέρι

1 δέσµη κόλιανδρο φρέσκο ή 1 δέσµη βασιλικό (φύλλα)

Για το ρατατούιλ:

1 κολοκυθάκι (κοµµένο σε κύβους)

1 µικρή µελιτζάνα (κοµµένη σε κύβους)

1 πιπεριά κόκκινη, 1 πράσινη, 1 κίτρινη (κοµµένη σε κύβους)

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκοµµένο

φρέσκο θυµάρι και δενδρολίβανο

1 κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο

1 φύλλο δάφνης

200-250 ml σάλτσα ντοµάτας

Για την πικάντικη σάλτσα ντοµάτας:

750 γρ. ώριµες ντοµάτες, ψιλοκοµµένες χωρίς σπόρους

1 κρεµµύδι ψιλοκοµµένο

1 φύλλο δάφνης

2 κλωναράκια φρέσκο θυµάρι

2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκοµµένο

Αλάτι, πιπέρι

20-25 ml λευκό κρασί

70 γρ. πάστα ντοµάτας

100 γρ. ζάχαρη

2 φρέσκα πικάντικα πιπεράκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζετε και φιλετάρετε το ψάρι. Το µαρινάρετε µε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το αφήνετε για 1 ώρα.

Ετοιµάζετε τη σάλτσα πέστο: Πλένετε καλά τον κόλιανδρο ή τον βασιλικό σε κρύο νερό και το αφήνετε να στραγγίσει. Το βάζετε στο µπλέντερ µαζί µε τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάτε καλά µέχρι να πολτοποιηθούν.

Ετοιµάζετε τη σάλτσα ντοµάτας: Σοτάρετε σε ελαιόλαδο τις ντοµάτες, το κρεµµύδι, το σκόρδο και τη δάφνη µέχρι να µαραθούν λιγάκι. Προσθέτετε λίγη ζάχαρη. Σβήνετε µε κρασί και διαλύετε την πάστα ντοµάτας µε νερό και προσθέτετε τα φρέσκα µπαχαρικά.

Ετοιµάζετε το ρατατούιλ: Σοτάρετε όλα τα υλικά µέχρι να πάρουν χρώµα εκτός το φρέσκο θυµάρι και το δενδρολίβανο. Σβήνετε µε κρασί και διαλύετε την πάστα ντοµάτας µε νερό και την προσθέτετε στα ήδη σοταρισµένα λαχανικά. Μετά προσθέτετε τη σάλτσα ντοµάτας την οποία έχετε ήδη ετοιµάσει από προηγουµένως και αφήνετε το ρατατούιλ να ψηθεί µέχρι να µείνει µε το λάδι του.

Ψήνετε το λαβράκι στο φούρνο στους 170οC για 10-15 λεπτά µέχρι να πάρει χρώµα. Σερβίρετε µε το ρατατούιλ ως βάση, το λαβράκι από πάνω και το πουρέ στο πλάι. Συνοδεύετε µε την πικάντικη σάλτσα ντοµάτας και περιχύνετε γύρω από το λαβράκι τη σάλτσα πέστο.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιγράφει την παρασκευή φιλέτου λαβράκι με συνοδευτικά ψητά λαχανικά και σάλτσες.
  • Το ψάρι μαρινάρεται με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι πριν το ψήσιμο.
  • Ετοιμάζονται σάλτσες πέστο και ντομάτας, καθώς και ρατατούιλ από ποικιλία λαχανικών.
  • Το πιάτο σερβίρεται με πουρέ πατάτας και περιχύνεται με τις σάλτσες για γεύση.
Διαβάστε επίσης

Πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα αρωματικό πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι, αναλύοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και...

Τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν τορτελλόνι με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα κόκκινου πέστο, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο,...

Μανιταρότο με κριθάρι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γευστικό πιάτο με κριθαράκι ολικής άλεσης και μανιτάρια portobello. Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και των μανιταριών στο ελαιόλαδο,...

Saccottini με τυρί και ντοματίνια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για saccottini με τυρί και ντοματίνια, που αποτελείται από πουγκιά με τέσσερα τυριά, μαγειρεμένα μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντοματίνια, λευκό κρασί, τυρί κρέμα και...

Ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, τριμμένη μοτσαρέλα, κατεψυγμένο σπανάκι, φρέσκα...

Λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια, δίνοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται χοιρινός κιμάς, φρυγανιά Panko, αυγό, παρμεζάνα, μαϊντανός,...

7 τρόφιμα που ένας νευροχειρουργός αποφεύγει πάντα στο πιάτο του

Ο νευροχειρουργός Dr. Brett Osborn επισημαίνει επτά τρόφιμα και ποτά που μπορεί να επιταχύνουν τη γνωστική φθορά και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή...

Κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες, ιδανική για ένα γεύμα με πλούσια γεύση. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως αρνίσιο κότσι, baby πατάτες, δενδρολίβανο και μια μαρινάδα...

Παραδοσιακές Πίτες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας παραδοσιακών πιτών, ξεκινώντας από την παρασκευή του σιροπιού με νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, η ζύμη φτιάχνεται με δύο...

Kobe και Wagyu Beef: Κοινά στοιχεία και διαφορές

Το βοδινό Kobe και το Wagyu είναι δύο εξαιρετικά είδη μοσχαρίσιου κρέατος, γνωστά για την πλούσια γεύση και την τρυφερότητά τους, όμως διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Το Wagyu, που...

Πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας, ιδανικά για υγιεινό σνακ. Τα μπισκότα παρασκευάζονται με λιωμένη μπανάνα, ελαιόλαδο, αυγό, βρώμη, αμύγδαλα, καρύδα, αλεύρι ολικής αλέσεως, μέλι...

Μηλόπιτα στρούντελ

Η συνταγή για μηλόπιτα στρούντελ περιλαμβάνει απλά υλικά όπως φύλλο σφολιάτας, μήλα, σταφίδες, καρυδόψιχα και κανέλα. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία των μήλων και τη δημιουργία ενός μείγματος...

Παρίσι, Τόκιο, Χανόι: Οι γευστικές περιπέτειες του Bourdain

Ο Anthony Bourdain, ο διάσημος σεφ και παρουσιαστής, εξερεύνησε τις παγκόσμιες γαστρονομικές κουλτούρες μέσα από τις ταξιδιωτικές του περιπέτειες σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Τόκιο, η Χανόι, η...

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: Το απόλυτο γαστρονομικό γεγονός επανέρχεται!

Το ραντεβού των κορυφαίων της εστίασης ανανεώθηκε. Ο πιο αναγνωρισμένος και έγκυρος θεσμός γαστρονομικών βραβείων επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Κύπρο, με…

Η προσωπική μου συνταγή για μπανόφι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για το επιδόρπιο μπανόφι, ξεκινώντας με την παρασκευή καραμέλας από ζαχαρούχο γάλα που βράζεται για τρεις ώρες. Στη συνέχεια, δημιουργείται μια βάση από θρυμματισμένα...

Μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα λαχταριστό μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη, ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που περιλαμβάνει μια ποικιλία λαχανικών, όπως καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια και σπανάκι,...

Ψητός μπακαλιάρος με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, που αποτελεί ένα εύκολο και γευστικό πιάτο. Αρχικά, προετοιμάζονται και ψήνονται τα λαχανικά με ελαιόλαδο και...

Σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα

Η σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα είναι μια φρέσκια και υγιεινή επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Περιλαμβάνει ψιλοκομμένα φύλλα kale και ρόκα, σπόρους ροδιού, καβουρδισμένα αμύγδαλα και,...

Ρωσική Shchi με τραγανό λάχανο και sour cream

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή ρωσική συνταγή για σούπα Shchi, η οποία περιλαμβάνει μοσχάρι ή χοιρινό, φρέσκο λάχανο και λαχανικά όπως καρότο και πατάτες. Η συνταγή ξεκινά με το σοτάρισμα...

Αυθεντική σούπα με λάχανο

Η αυθεντική σούπα με λάχανο είναι μια θρεπτική και εύκολη συνταγή που συνδυάζει απλά υλικά όπως λάχανο, πατάτες, καρότα, κρεμμύδι και σέλινο. Η εκτέλεση περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών σε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ