Η φασολάδα με τόνο και λαχανικά είναι μια δροσερή και θρεπτική σαλάτα που συνδυάζει λευκά φασόλια, τόνο, ελιές, ντοματίνια και κρεμμύδι με μυρωδικά όπως μαϊντανό ή βασιλικό.
Το πιάτο ολοκληρώνεται με ένα απλό dressing από ελαιόλαδο, λεμόνι, μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι.
Μπορεί να σερβιριστεί κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου, ως κύριο γεύμα ή συνοδευτικό, και ταιριάζει ιδανικά με φρυγανισμένο ψωμί ή κριθαροκουλούρα.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
1 κονσέρβα (400 γρ.) λευκά φασόλια (κατά προτίμηση βρασμένα ή καλά ξεπλυμένα από κονσέρβα)
1 κονσέρβα τόνο σε νερό ή ελαιόλαδο (160 γρ.), στραγγισμένο
1/2 φλ. ελιές πράσινες, χωρίς κουκούτσι
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
1 φλ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος ή φρέσκος βασιλικός
2 κ.σ. κάπαρη (προαιρετικά)
Για το dressing:
3 κ.σ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1 κ.σ. χυμός λεμονιού ή ξύδι από λευκό κρασί
1 κ.γ. μουστάρδα Dijon
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αν χρησιμοποιείτε ξερά φασόλια, μουλιάστε από το προηγούμενο βράδυ και βράστε μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν. Σουρώστε και αφήστε να κρυώσουν.
Σε μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τα φασόλια, τον τόνο, τις ελιές, τα ντοματίνια, το κρεμμύδι και τα μυρωδικά.
Σε μικρό μπολ ή βαζάκι, χτυπήστε το ελαιόλαδο με το λεμόνι, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.
Περιχύστε τη σαλάτα με το dressing, ανακατέψτε απαλά και αφήστε για 10 λεπτά στο ψυγείο πριν το σερβίρισμα, για να «δέσουν» οι γεύσεις.
Σερβίρεται κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου, ως κύριο ή συνοδευτικό. Συνοδεύεται ιδανικά με φρυγανισμένο ψωμί ή κριθαροκουλούρα.
Συνοπτικά
- Η φασολάδα με τόνο και λαχανικά είναι μια δροσερή και θρεπτική σαλάτα με λευκά φασόλια, τόνο, ελιές, ντοματίνια και κρεμμύδι.
- Το dressing αποτελείται από ελαιόλαδο, λεμόνι, μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι, προσφέροντας φρεσκάδα στο πιάτο.
- Μπορεί να σερβιριστεί κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου, ως κύριο γεύμα ή συνοδευτικό.
- Ιδανικά συνοδεύεται με φρυγανισμένο ψωμί ή κριθαροκουλούρα, προσφέροντας μια πλήρη γευστική εμπειρία.