Δροσερή τούρτα λεμόνι καλοκαιριού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια δροσερή καλοκαιρινή τούρτα λεμόνι, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής της. Αρχικά, ανακατεύονται βασικά υλικά όπως το βούτυρο, το αλεύρι και το ξύσμα λεμονιού για να δημιουργηθεί το μείγμα του κέικ, το οποίο ψήνεται σε δύο φόρμες.

Στη συνέχεια, παρασκευάζεται ένα σιρόπι με φέτες λεμονιού για να ενισχύσει τη γεύση του κέικ, ενώ το γλάσο από ασπράδια αβγών και χυμό λεμονιού ολοκληρώνει την τούρτα, προσδίδοντας μια αφράτη και γυαλιστερή υφή. Η τούρτα γαρνίρεται με καραμελωμένες ροδέλες λεμονιού και διατηρείται στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

1 φλ. (240 γρ.) ανάλατο βούτυρο + επιπλέον για άλειµµα

2 ½ φλ. αλεύρι + επιπλέον για πασπάλισµα

½ κουταλάκι µπέικιν πάουντερ

½ κοφτό κουταλάκι µαγειρική σόδα

1 κοφτό κουταλάκι αλάτι

1 κοφτή κουταλιά ξύσµα λεµονιού

2 φλ. ζάχαρη

2 µεγάλα αβγά + 3 κρόκοι µεγάλων αβγών (κρατάτε τα ασπράδια για το γλάσο)

6 κουταλιές χυµό λεµονιού

1 φλ. γιαούρτι (όχι στραγγιστό) χαµηλών λιπαρών

1 λεµόνι κοµµένο σε λεπτές ροδέλες

Για το γλάσο:

3 ασπράδια µεγάλων αβγών

¾ φλ. ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

1/3 φλ. νερό

2 κουταλιές χυµό λεµονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε 2 φόρµες/ταψάκια για κέικ, διαµέτρου 20 εκ. περίπου και βάθους 5 εκ. Βάζετε σε ένα µπολ το αλεύρι µε το µπέικιν πάουντερ, τη µαγειρική σόδα, το αλάτι και το ξύσµα λεµονιού και τα ανακατεύετε. 

Χτυπάτε µε το µίξερ σε ένα µεγάλο µπολ το βούτυρο µε 1½ φλ. από τη ζάχαρη µέχρι να γίνει σαν κρέµα. Χαµηλώνετε την ταχύτητα του µίξερ και χτυπάτε µέσα ένα-ένα τα αβγά και τους κρόκους και 2 κουταλιές από το χυµό λεµονιού. Ύστερα, χτυπάτε µέσα λίγο-λίγο, εναλλάξ το γιαούρτι µε το αλεύρι, µέχρι να οµογενοποιηθεί το µίγµα. Μοιράζετε το µίγµα στις δυο φόρµες ταψάκια, ισιώνετε την επιφάνειά του και ψήνετε τα κέικ στο φούρνο για 32 – 35 λεπτά, µέχρι να αποτραβηχτούν από τις πλευρές της φόρµας. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν για 10 λεπτά. Ύστερα, περνάτε ένα µαχαιράκι στον περίγυρό τους να ξεκολλήσουν και τα αναποδογυρίζετε πάνω σε σχάρα.

Στο µεταξύ, µέχρι να ψηθούν τα κέικ, ετοιµάζετε ένα σιρόπι: Βράζετε την υπόλοιπη (½ φλ.) ζάχαρη µε ½ φλ. νερό σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύοντάς τη µέχρι να λιώσει. Όταν κοχλάσει, χαµηλώνετε τη φωτιά, βάζετε µέσα τις ροδέλες του λεµονιού (διαλέγετε τις 6 καλύτερες) και τις αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 – 25 περίπου λεπτά. Τις βγάζετε πάνω σε ένα πιάτο ντυµένο µε αντικολλητική λαδόκολλα και ρίχνετε στο κατσαρολάκι τις υπόλοιπες 4 κουταλιές χυµό λεµονιού. Χρησιµοποιώντας µια οδοντογλυφίδα, τρυπάτε σε µπόλικα σηµεία τα κέικ και τα αλείφετε µε το σιρόπι από το κατσαρολάκι. Τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.

Στο µεταξύ, ετοιµάζετε το γλάσο: Ανακατεύετε σε ένα πυρίµαχο µπολ τα ασπράδια µε τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό. Βάζετε το µπολ σε µπεν µαρί (πάνω από ένα κατσαρολάκι µε νερό που σιγοβράζει, χωρίς ο πάτος του να αγγίζει στο νερό) και ανακατεύετε το µίγµα συνεχώς µε το σύρµα, µέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη και να γίνει χλιαρό/ζεστό για 2 – 3 λεπτά. Το αποσύρετε από το µπεν µαρί και το χτυπάτε µε το µίξερ µέχρι να γίνει ένα λείο και γυαλιστερό, αφράτο γλάσο για 3 περίπου λεπτά (µην το παραχτυπήσετε). Χαµηλώνετε την ταχύτητα του µίξερ και χτυπάτε µέσα το χυµό λεµονιού µέχρι να απορροφηθεί.

Απλώνετε αµέσως το ¼ περίπου του γλάσου πάνω σε ένα κέικ, βάζετε από πάνω το δεύτερο και καλύπτετε την επιφάνεια και τις πλευρές µε το υπόλοιπο. Γαρνίρετε την επιφάνεια µε τις καραµελωµένες ροδέλες λεµονιού και κρατάτε την τούρτα στο ψυγείο µέχρι να τη σερβίρετε.

Συνοπτικά

  • Η τούρτα λεμόνι παρασκευάζεται με βούτυρο, αλεύρι και ξύσμα λεμονιού για το κέικ.
  • Το σιρόπι από φέτες λεμονιού ενισχύει τη γεύση του κέικ.
  • Το γλάσο από ασπράδια αβγών και χυμό λεμονιού δίνει αφράτη και γυαλιστερή υφή.
  • Η τούρτα γαρνίρεται με καραμελωμένες ροδέλες λεμονιού και διατηρείται στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Διαβάστε επίσης

Φλαμπέ πουτίγκα για τα Χριστούγεννα

Η χριστουγεννιάτικη φλαμπέ πουτίγκα είναι ένα εύκολο γλυκό που απαιτεί 5½ ώρες για την προετοιμασία του και μπορεί να σερβιριστεί σε 10-12 άτομα. Περιλαμβάνει αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, κράνμπερι...

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ