Χοιρινά φιλετάκια με μανιταρένια σάλτσα και κουμανδαρία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη συνταγή για χοιρινά φιλετάκια με μανιταρένια σάλτσα και κουμανδαρία, που μπορεί να ετοιμαστεί σε 40 λεπτά για τέσσερα άτομα. Τα φιλετάκια κόβονται σε ροδέλες, αλατοπιπερώνονται και σοτάρονται σε ελαιόλαδο και βούτυρο.

Στη συνέχεια, τα συνοδεύουν μανιτάρια, εσαλότ και μια πλούσια σάλτσα από κουμανδαρία, κρέμα γάλακτος και ζωμό κότας. Η συνταγή ολοκληρώνεται με την προσθήκη μαϊντανού και σερβίρεται ιδανικά με πουρέ, ρύζι ή ζυμαρικά.

Διαβάστε παρακάτω

Χρόνος: 40 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 4 άτομα)

2 μέτρια φιλετάκια χοιρινά

3 κουταλιές ελαιόλαδο

3 κοφτές κουταλιές βούτυρο

2 μέτρια εσαλότ (ροζ κρεμμύδια, Shallots) ή 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

350 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φετάκια (περίπου 4 φλ. φετάκια)

1 κοφτή κουταλιά απλό αλεύρι

½ φλ. κουμανδαρία

½ φλ. κρέμα γάλακτος (καλύτερα μειωμένων λιπαρών)

1 φλ. ζωμός κότας (σπιτικός, ή φτιαγμένος με ½ κύβο)

2 γεμάτες κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα φιλετάκια από τα παχάκια, τις ίνες και τις μεμβράνες τους και τα κόβετε σε ροδέλες πάχους 2 εκ. περίπου. Χτυπάτε λίγο κάθε ροδέλα για να λεπτύνουν και τις αλατοπιπερώνετε.

Ζεσταίνετε το λάδι με 1 κοφτή κουταλιά από το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια δυνατή φωτιά και όταν αφρίσει το βούτυρο προσθέτετε το κρέας και το ροδίζετε για 2-3 λεπτά. Το γυρίζετε και το ροδίζετε για 2 λεπτά από την άλλη πλευρά. Μην παραγεμίσετε το τηγάνι και αν χρειαστεί ψήνετε τα φιλετάκια σε δυο δόσεις. Τα βγάζετε σε ένα πιάτο και τα κρατάτε στην άκρη.

Λιώνετε στο ίδιο τηγάνι τις υπόλοιπες 2 κοφτές κουταλιές βούτυρο, σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε τα εσαλότ με μια πρέζα αλάτι και τα σοτάρετε μέχρι μόλις να γίνουν διάφανα, για ½ λεπτό. Με ένα ξύλινο κουτάλι ξύνετε ταυτόχρονα τον πάτο του τηγανιού, για να ξεκολλήσει ότι απόμεινε εκεί από το σοτάρισμα των φιλέτων. Προσθέτετε τα μανιτάρια και τα ψήνετε μέχρι να πιούν όσα υγρά κατεβάσουν και να ροδίσουν, για 3 περίπου λεπτά. Τα πασπαλίζετε με το αλεύρι και τα περιχύνετε με την κουμανδαρία. Την αφήνετε να κοχλάσει και να εξατμιστεί η περισσότερη και προσθέτετε τον ζωμό κότας. Αφήνετε να κοχλάσει και να μείνει ο μισός, για 3 περίπου λεπτά. Ύστερα, ανακατεύετε μέσα την κρέμα γάλακτος και 1 κουταλιά μαϊντανό, και επιστρέφετε στο τηγάνι τα φιλετάκια με όσο ζουμί κατέβασαν. Τα αφήνετε να ζεσταθούν και τα ψήνετε για 4 περίπου λεπτά, γυρίζοντάς τα μια φορά, για να ψηθούν σε βάθος (ελέγχετε κόβοντας ένα).

Ελέγχετε το αλατοπίπερο και σερβίρετε τα φιλετάκια με την σάλτσα τους, πασπαλισμένα με τον υπόλοιπο μαϊντανό. Τα συνοδεύετε, αν θέλετε, με πουρέ πατάτα, ή ρύζι, ή ζυμαρικά.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή παρουσιάζει χοιρινά φιλετάκια με μανιταρένια σάλτσα και κουμανδαρία, έτοιμα σε 40 λεπτά για τέσσερα άτομα.
  • Τα φιλετάκια σοτάρονται σε ελαιόλαδο και βούτυρο, και στη συνέχεια μαγειρεύονται με μανιτάρια και εσαλότ.
  • Η σάλτσα περιλαμβάνει κουμανδαρία, κρέμα γάλακτος και ζωμό κότας, προσφέροντας πλούσια γεύση.
  • Το πιάτο ολοκληρώνεται με μαϊντανό και σερβίρεται ιδανικά με πουρέ, ρύζι ή ζυμαρικά.
Διαβάστε επίσης

Φλαμπέ πουτίγκα για τα Χριστούγεννα

Η χριστουγεννιάτικη φλαμπέ πουτίγκα είναι ένα εύκολο γλυκό που απαιτεί 5½ ώρες για την προετοιμασία του και μπορεί να σερβιριστεί σε 10-12 άτομα. Περιλαμβάνει αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, κράνμπερι...

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ