Arbi Masala (Ινδικό κάρι με ταρό)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για το Arbi Masala, ένα ινδικό κάρι με κολοκάσι (taro) που συνδυάζει αρωματικά μπαχαρικά και φρέσκα υλικά. Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο του κολοκάσι και το σοτάρισμα μπαχαρικών όπως κύμινο και μουστάρδα, μαζί με κρεμμύδι, σκόρδο, τζίντζερ και πιπερίτσες.

Στη συνέχεια, προστίθενται ντομάτες και μπαχαρικά για να δημιουργηθεί μια πάστα, πριν προστεθεί το κολοκάσι και σιγομαγειρευτεί μέχρι να απορροφήσει τις γεύσεις. Το πιάτο γαρνίρεται με φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρεται ιδανικά με ρύζι μπασμάτι ή ινδικά ψωμιά όπως chapati ή naan.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. κολοκάσι (arbi/taro), καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους

2 κ.σ. φυτικό λάδι ή γκι

1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο

2 ντομάτες ψιλοκομμένες ή τριμμένες

2 πράσινες πιπερίτσες τσίλι, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

1 κ.γ. σπόροι κύμινου

1/2 κ.γ. κουρκουμά

1 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη

1/2 κ.γ. τσίλι σε σκόνη

1/2 κ.γ. γκαράμ μασάλα

1/2 κ.γ. σπόροι μουστάρδας (προαιρετικά)

Αλάτι, πιπέρι

1/2 φλιτζάνι νερό (προαιρετικά, αν θέλετε πιο «σάλτσα»)

Φρέσκος κόλιανδρος ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα

Ολόκληρες κόκκινες πιπερίτσες για διακόσμηση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε το κολοκάσι, το κόβουμε σε κύβους και το βράζουμε για 8–10 λεπτά, ώστε να μαλακώσει ελαφρά (όχι να λιώσει). Στραγγίζουμε.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τους σπόρους κύμινου (και μουστάρδας αν χρησιμοποιούμε) μέχρι να σκάνε και να βγάλουν άρωμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γίνει χρυσαφί. Ρίχνουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και τις πιπερίτσες, ανακατεύοντας για 1–2 λεπτά.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα μπαχαρικά (κουρκουμά, κόλιανδρο, τσίλι) και αφήνουμε να γίνουν πάστα. Ρίχνουμε το κολοκάσι, αλάτι και λίγο νερό αν θέλουμε πιο υγρό αποτέλεσμα. Σιγομαγειρεύουμε σκεπασμένο για 10–15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κολοκάσι και να απορροφήσει τα μπαχαρικά. Στο τέλος προσθέτουμε το γκαράμ μασάλα.

Γαρνίρουμε με φρέσκο κόλιανδρο και κόκκινες πιπερίτσες όπως στη φωτογραφία.

Σερβίρεται με ζεστό ρύζι μπασμάτι ή με chapati/naan. Ταιριάζει και ως συνοδευτικό σε μεγαλύτερο ινδικό γεύμα με φακές και ρύζι.

Συνοπτικά

  • Το Arbi Masala περιλαμβάνει κολοκάσι μαγειρεμένο με αρωματικά μπαχαρικά όπως κύμινο, κουρκουμάς και γκαράμ μασάλα.
  • Το πιάτο ξεκινά με σοτάρισμα κρεμμυδιού, σκόρδου και τζίντζερ σε λάδι, προσθέτοντας στη συνέχεια ντομάτες και μπαχαρικά για να δημιουργηθεί πάστα.
  • Το κολοκάσι προστίθεται στη σάλτσα και σιγομαγειρεύεται μέχρι να απορροφήσει τα αρώματα, με την επιλογή να προσθέσετε νερό για πιο υγρή υφή.
  • Το πιάτο γαρνίρεται με φρέσκο κόλιανδρο και κόκκινες πιπερίτσες και σερβίρεται με ρύζι μπασμάτι ή chapati/naan.
Διαβάστε επίσης

Γαλακτερό μαχαλεπί με κόκκινη σάλτσα φορμόζας

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός γλυκού πιάτου που συνδυάζει μαχαλεπί γάλακτος με κόκκινη σάλτσα από φορμόζες. Για την παρασκευή του μαχαλεπιού, χρειάζεται γάλα, ζάχαρη, νησιαστό και μαστίχα,...

“Ιμάμ Μπαϊλντί: Η Γεύση που Μαγεύει”

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής του παραδοσιακού πιάτου "Ιμάμ Μπαϊλντί", που χαρακτηρίζεται από τις γεύσεις της μελιτζάνας, της ντομάτας και των κρεμμυδιών. Η συνταγή περιλαμβάνει την προετοιμασία και το...

Η γοητεία του κυπριακού αμπελώνα στο Kamara Hall

Το Kamara Hall στη Λευκωσία φιλοξενεί μια σειρά από Wine Masterclasses, που αναδεικνύουν την πλούσια οινική κληρονομιά της Κύπρου. Σε ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτήριο, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία...

Baguette; Όχι, banh mi: Το Βιετνάμ τιμά την απελευθέρωση από τη γαλλική κυριαρχία

Το Βιετνάμ γιορτάζει την 80ή επέτειο της Ανεξαρτησίας του από τη γαλλική αποικιοκρατία, με το banh mi, ένα διάσημο βιετναμέζικο σάντουιτς, να αναδεικνύεται ως το πιο αναγνωρίσιμο γαστρονομικό αποτύπωμα...

Γλυκιά τάρτα με καϊσιά

Η συνταγή για τη γλυκιά τάρτα με καϊσιά περιλαμβάνει παρασκευή μιας ζύμης με αλεύρι, αμυγδαλόψιχα, βούτυρο και άλλα βασικά υλικά, η οποία ψήνεται για λίγο πριν γεμίσει με μια...

Φουρνιστά μακαρόνια

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για φουρνιστά μακαρόνια, ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν κιμά, χοντρά μακαρόνια, κεφαλογραβιέρα και μια σάλτσα μπεσαμέλ. Η διαδικασία παρασκευής περιλαμβάνει το βράσιμο...

Είναι δυνατόν να τηγανίσω το κοτόπουλο χωρίς λάδι;

Μπορείς να τηγανίσεις κοτόπουλο χωρίς λάδι, αρκεί να προσέξεις ορισμένα σημεία για να πετύχεις καλό αποτέλεσμα. Χρησιμοποίησε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ζέστανέ το καλά πριν βάλεις το κοτόπουλο, ώστε...

Αυθεντικές ταχινόπιτες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για αυθεντικές ταχινόπιτες, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής τους. Η ζύμη, που περιλαμβάνει αλεύρι, ζάχαρη, μαγιά, και ελαιόλαδο, αφήνεται να φουσκώσει...

Παραδοσιακό Γιουβέτσι

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή συνταγή για γιουβέτσι με μοσχάρι, ιδανική για έξι άτομα. Η συνταγή περιλαμβάνει κριθαράκι, μοσχαρίσιο κρέας, λαχανικά και αρωματικά όπως θυμάρι και μπαχάρι. Το κρέας σοτάρεται...

Bittor Arginzoniz: Ο μάγος της φωτιάς στην αιχμή της ευρωπαϊκής γαστρονομίας

Ο Bittor Arginzoniz, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Asador Etxebarri στη χώρα των Βάσκων, αναγνωρίζεται ως κορυφαίος Ευρωπαίος σεφ για την απλότητα και την αυθεντικότητα στη χρήση της φωτιάς. Χωρίς επίσημη...

Μπιφτεκάκια με ζυμαρικά φιογκάκια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για μπιφτεκάκια με ζυμαρικά φιογκάκια, συνοδευόμενα από σάλτσα ντομάτας και φέτα. Τα μπιφτεκάκια παρασκευάζονται από βοδινό κιμά, τριμμένο κρεμμύδι και φρυγανιά, ενώ η σάλτσα φτιάχνεται...

Μινιμαλιστικό κανταΐφι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα ελαφρύ και γρήγορο γλυκό με κανταΐφι, ιδανικό για τους λάτρεις του μινιμαλισμού στη μαγειρική. Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο σιροπιού με ζάχαρη,...

“Μάφιν με γεύση ελιάς”

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μάφιν με γεύση ελιάς, χρησιμοποιώντας υλικά όπως μαύρες ελιές, αλεύρι Φαρίνα, κόλιανδρο, φρέσκα κρεμμυδάκια και δυόσμο. Η διαδικασία περιλαμβάνει το κοσκίνισμα των ξηρών υλικών...

Rocas Experience: Γαστρονομική απόλαυση δίπλα στο κύμα

Το Rocas Experience είναι ένα κομψό παραλιακό εστιατόριο στον Πρωταρά, προσφέροντας γαστρονομική απόλαυση από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα με θέα τη θάλασσα σε bohemian-chic ατμόσφαιρα. Το μενού δείπνου,...

Μπακλαβάς με αιγινήτικο φιστίκι

Το άρθρο παρέχει μια λεπτομερή συνταγή για την παρασκευή μπακλαβά με αιγινήτικο φιστίκι, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τα βήματα προετοιμασίας. Η διαδικασία περιλαμβάνει την προετοιμασία σιροπιού με νερό,...

Είναι το κρασί από «παλιούς αμπελώνες» ανώτερης ποιότητας;

Το άρθρο εξετάζει τον όρο "παλαιά αμπέλια" που εμφανίζεται στις ετικέτες κρασιών, υποδηλώνοντας ότι το κρασί παράγεται από σταφύλια καλλιεργημένα σε παλαιούς αμπελώνες. Ωστόσο, δεν υπάρχει κοινά αποδεκτός ορισμός...

Κεφτέδες κοτόπουλου με πουρέ ρόκας και διπλό τυρί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κεφτέδες κοτόπουλου με συνοδευτικό πουρέ ρόκας, εμπλουτισμένο με διπλό τυρί. Ο σεφ Πανίκος Χατζηττοφή αναλύει τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής, από το...

Καραμελένιο παγωμένο τσιζκέικ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για καραμελένιο παγωμένο τσιζκέικ, τονίζοντας τη χρήση καρυδιών, καραμελωμένου γάλακτος, τυριού κρέμας και θρυμματισμένων μπισκότων Digestive. Η διαδικασία περιλαμβάνει την καραμελοποίηση των καρυδιών, την ανάμειξη...

Ποιος καφές είναι πιο ωφέλιμος: ελληνικός, στιγμιαίος ή εσπρέσο;

Το άρθρο εξετάζει τις διαφορές μεταξύ στιγμιαίου καφέ, κυπριακού καφέ και εσπρέσο, εστιάζοντας στην επίδρασή τους στην υγεία. Ο στιγμιαίος καφές είναι πρακτικός και περιέχει χαμηλότερη καφεΐνη, αλλά μπορεί...

Γεμιστά κουπέπια με κιμά

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη και απολαυστική συνταγή για γεμιστά κουπέπια με κιμά, χρησιμοποιώντας φρέσκα αμπελόφυλλα και αρωματικό κιμά. Η διαδικασία περιλαμβάνει την προετοιμασία των αμπελόφυλλων και τη δημιουργία της...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ