Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για το Arbi Masala, ένα ινδικό κάρι με κολοκάσι (taro) που συνδυάζει αρωματικά μπαχαρικά και φρέσκα υλικά. Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο του κολοκάσι και το σοτάρισμα μπαχαρικών όπως κύμινο και μουστάρδα, μαζί με κρεμμύδι, σκόρδο, τζίντζερ και πιπερίτσες.
Στη συνέχεια, προστίθενται ντομάτες και μπαχαρικά για να δημιουργηθεί μια πάστα, πριν προστεθεί το κολοκάσι και σιγομαγειρευτεί μέχρι να απορροφήσει τις γεύσεις. Το πιάτο γαρνίρεται με φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρεται ιδανικά με ρύζι μπασμάτι ή ινδικά ψωμιά όπως chapati ή naan.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. κολοκάσι (arbi/taro), καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
2 κ.σ. φυτικό λάδι ή γκι
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
2 ντομάτες ψιλοκομμένες ή τριμμένες
2 πράσινες πιπερίτσες τσίλι, ψιλοκομμένες
1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κ.γ. σπόροι κύμινου
1/2 κ.γ. κουρκουμά
1 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
1/2 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
1/2 κ.γ. γκαράμ μασάλα
1/2 κ.γ. σπόροι μουστάρδας (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι
1/2 φλιτζάνι νερό (προαιρετικά, αν θέλετε πιο «σάλτσα»)
Φρέσκος κόλιανδρος ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα
Ολόκληρες κόκκινες πιπερίτσες για διακόσμηση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε το κολοκάσι, το κόβουμε σε κύβους και το βράζουμε για 8–10 λεπτά, ώστε να μαλακώσει ελαφρά (όχι να λιώσει). Στραγγίζουμε.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τους σπόρους κύμινου (και μουστάρδας αν χρησιμοποιούμε) μέχρι να σκάνε και να βγάλουν άρωμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γίνει χρυσαφί. Ρίχνουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και τις πιπερίτσες, ανακατεύοντας για 1–2 λεπτά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα μπαχαρικά (κουρκουμά, κόλιανδρο, τσίλι) και αφήνουμε να γίνουν πάστα. Ρίχνουμε το κολοκάσι, αλάτι και λίγο νερό αν θέλουμε πιο υγρό αποτέλεσμα. Σιγομαγειρεύουμε σκεπασμένο για 10–15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κολοκάσι και να απορροφήσει τα μπαχαρικά. Στο τέλος προσθέτουμε το γκαράμ μασάλα.
Γαρνίρουμε με φρέσκο κόλιανδρο και κόκκινες πιπερίτσες όπως στη φωτογραφία.
Σερβίρεται με ζεστό ρύζι μπασμάτι ή με chapati/naan. Ταιριάζει και ως συνοδευτικό σε μεγαλύτερο ινδικό γεύμα με φακές και ρύζι.
Συνοπτικά
- Το Arbi Masala περιλαμβάνει κολοκάσι μαγειρεμένο με αρωματικά μπαχαρικά όπως κύμινο, κουρκουμάς και γκαράμ μασάλα.
- Το πιάτο ξεκινά με σοτάρισμα κρεμμυδιού, σκόρδου και τζίντζερ σε λάδι, προσθέτοντας στη συνέχεια ντομάτες και μπαχαρικά για να δημιουργηθεί πάστα.
- Το κολοκάσι προστίθεται στη σάλτσα και σιγομαγειρεύεται μέχρι να απορροφήσει τα αρώματα, με την επιλογή να προσθέσετε νερό για πιο υγρή υφή.
- Το πιάτο γαρνίρεται με φρέσκο κόλιανδρο και κόκκινες πιπερίτσες και σερβίρεται με ρύζι μπασμάτι ή chapati/naan.