Arbi Masala (Ινδικό κάρι με ταρό)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για το Arbi Masala, ένα ινδικό κάρι με κολοκάσι (taro) που συνδυάζει αρωματικά μπαχαρικά και φρέσκα υλικά. Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο του κολοκάσι και το σοτάρισμα μπαχαρικών όπως κύμινο και μουστάρδα, μαζί με κρεμμύδι, σκόρδο, τζίντζερ και πιπερίτσες.

Στη συνέχεια, προστίθενται ντομάτες και μπαχαρικά για να δημιουργηθεί μια πάστα, πριν προστεθεί το κολοκάσι και σιγομαγειρευτεί μέχρι να απορροφήσει τις γεύσεις. Το πιάτο γαρνίρεται με φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρεται ιδανικά με ρύζι μπασμάτι ή ινδικά ψωμιά όπως chapati ή naan.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. κολοκάσι (arbi/taro), καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους

2 κ.σ. φυτικό λάδι ή γκι

1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο

2 ντομάτες ψιλοκομμένες ή τριμμένες

2 πράσινες πιπερίτσες τσίλι, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

1 κ.γ. σπόροι κύμινου

1/2 κ.γ. κουρκουμά

1 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη

1/2 κ.γ. τσίλι σε σκόνη

1/2 κ.γ. γκαράμ μασάλα

1/2 κ.γ. σπόροι μουστάρδας (προαιρετικά)

Αλάτι, πιπέρι

1/2 φλιτζάνι νερό (προαιρετικά, αν θέλετε πιο «σάλτσα»)

Φρέσκος κόλιανδρος ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα

Ολόκληρες κόκκινες πιπερίτσες για διακόσμηση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε το κολοκάσι, το κόβουμε σε κύβους και το βράζουμε για 8–10 λεπτά, ώστε να μαλακώσει ελαφρά (όχι να λιώσει). Στραγγίζουμε.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τους σπόρους κύμινου (και μουστάρδας αν χρησιμοποιούμε) μέχρι να σκάνε και να βγάλουν άρωμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γίνει χρυσαφί. Ρίχνουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και τις πιπερίτσες, ανακατεύοντας για 1–2 λεπτά.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα μπαχαρικά (κουρκουμά, κόλιανδρο, τσίλι) και αφήνουμε να γίνουν πάστα. Ρίχνουμε το κολοκάσι, αλάτι και λίγο νερό αν θέλουμε πιο υγρό αποτέλεσμα. Σιγομαγειρεύουμε σκεπασμένο για 10–15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κολοκάσι και να απορροφήσει τα μπαχαρικά. Στο τέλος προσθέτουμε το γκαράμ μασάλα.

Γαρνίρουμε με φρέσκο κόλιανδρο και κόκκινες πιπερίτσες όπως στη φωτογραφία.

Σερβίρεται με ζεστό ρύζι μπασμάτι ή με chapati/naan. Ταιριάζει και ως συνοδευτικό σε μεγαλύτερο ινδικό γεύμα με φακές και ρύζι.

Συνοπτικά

  • Το Arbi Masala περιλαμβάνει κολοκάσι μαγειρεμένο με αρωματικά μπαχαρικά όπως κύμινο, κουρκουμάς και γκαράμ μασάλα.
  • Το πιάτο ξεκινά με σοτάρισμα κρεμμυδιού, σκόρδου και τζίντζερ σε λάδι, προσθέτοντας στη συνέχεια ντομάτες και μπαχαρικά για να δημιουργηθεί πάστα.
  • Το κολοκάσι προστίθεται στη σάλτσα και σιγομαγειρεύεται μέχρι να απορροφήσει τα αρώματα, με την επιλογή να προσθέσετε νερό για πιο υγρή υφή.
  • Το πιάτο γαρνίρεται με φρέσκο κόλιανδρο και κόκκινες πιπερίτσες και σερβίρεται με ρύζι μπασμάτι ή chapati/naan.
Διαβάστε επίσης

Πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα αρωματικό πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι, αναλύοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και...

Τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν τορτελλόνι με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα κόκκινου πέστο, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο,...

Μανιταρότο με κριθάρι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γευστικό πιάτο με κριθαράκι ολικής άλεσης και μανιτάρια portobello. Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και των μανιταριών στο ελαιόλαδο,...

Saccottini με τυρί και ντοματίνια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για saccottini με τυρί και ντοματίνια, που αποτελείται από πουγκιά με τέσσερα τυριά, μαγειρεμένα μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντοματίνια, λευκό κρασί, τυρί κρέμα και...

Ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, τριμμένη μοτσαρέλα, κατεψυγμένο σπανάκι, φρέσκα...

Λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια, δίνοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται χοιρινός κιμάς, φρυγανιά Panko, αυγό, παρμεζάνα, μαϊντανός,...

7 τρόφιμα που ένας νευροχειρουργός αποφεύγει πάντα στο πιάτο του

Ο νευροχειρουργός Dr. Brett Osborn επισημαίνει επτά τρόφιμα και ποτά που μπορεί να επιταχύνουν τη γνωστική φθορά και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή...

Κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες, ιδανική για ένα γεύμα με πλούσια γεύση. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως αρνίσιο κότσι, baby πατάτες, δενδρολίβανο και μια μαρινάδα...

Παραδοσιακές Πίτες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας παραδοσιακών πιτών, ξεκινώντας από την παρασκευή του σιροπιού με νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, η ζύμη φτιάχνεται με δύο...

Kobe και Wagyu Beef: Κοινά στοιχεία και διαφορές

Το βοδινό Kobe και το Wagyu είναι δύο εξαιρετικά είδη μοσχαρίσιου κρέατος, γνωστά για την πλούσια γεύση και την τρυφερότητά τους, όμως διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Το Wagyu, που...

Πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας, ιδανικά για υγιεινό σνακ. Τα μπισκότα παρασκευάζονται με λιωμένη μπανάνα, ελαιόλαδο, αυγό, βρώμη, αμύγδαλα, καρύδα, αλεύρι ολικής αλέσεως, μέλι...

Μηλόπιτα στρούντελ

Η συνταγή για μηλόπιτα στρούντελ περιλαμβάνει απλά υλικά όπως φύλλο σφολιάτας, μήλα, σταφίδες, καρυδόψιχα και κανέλα. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία των μήλων και τη δημιουργία ενός μείγματος...

Παρίσι, Τόκιο, Χανόι: Οι γευστικές περιπέτειες του Bourdain

Ο Anthony Bourdain, ο διάσημος σεφ και παρουσιαστής, εξερεύνησε τις παγκόσμιες γαστρονομικές κουλτούρες μέσα από τις ταξιδιωτικές του περιπέτειες σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Τόκιο, η Χανόι, η...

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: Το απόλυτο γαστρονομικό γεγονός επανέρχεται!

Το ραντεβού των κορυφαίων της εστίασης ανανεώθηκε. Ο πιο αναγνωρισμένος και έγκυρος θεσμός γαστρονομικών βραβείων επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Κύπρο, με…

Η προσωπική μου συνταγή για μπανόφι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για το επιδόρπιο μπανόφι, ξεκινώντας με την παρασκευή καραμέλας από ζαχαρούχο γάλα που βράζεται για τρεις ώρες. Στη συνέχεια, δημιουργείται μια βάση από θρυμματισμένα...

Μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα λαχταριστό μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη, ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που περιλαμβάνει μια ποικιλία λαχανικών, όπως καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια και σπανάκι,...

Ψητός μπακαλιάρος με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, που αποτελεί ένα εύκολο και γευστικό πιάτο. Αρχικά, προετοιμάζονται και ψήνονται τα λαχανικά με ελαιόλαδο και...

Σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα

Η σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα είναι μια φρέσκια και υγιεινή επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Περιλαμβάνει ψιλοκομμένα φύλλα kale και ρόκα, σπόρους ροδιού, καβουρδισμένα αμύγδαλα και,...

Ρωσική Shchi με τραγανό λάχανο και sour cream

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή ρωσική συνταγή για σούπα Shchi, η οποία περιλαμβάνει μοσχάρι ή χοιρινό, φρέσκο λάχανο και λαχανικά όπως καρότο και πατάτες. Η συνταγή ξεκινά με το σοτάρισμα...

Αυθεντική σούπα με λάχανο

Η αυθεντική σούπα με λάχανο είναι μια θρεπτική και εύκολη συνταγή που συνδυάζει απλά υλικά όπως λάχανο, πατάτες, καρότα, κρεμμύδι και σέλινο. Η εκτέλεση περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών σε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ