Απολαυστικό Satay με μοσχάρι ή αρνί και σάλτσα φιστικιού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για απολαυστικό Satay με μοσχάρι ή αρνί, συνοδευόμενο από σάλτσα φιστικιού. Αρχικά, το κρέας μαρινάρεται με ελαιόλαδο, σκόρδο, σάλτσα σόγιας και μπαχαρικά, πριν ψηθεί σε δυνατή φωτιά.

Η σάλτσα φιστικιού ετοιμάζεται αναμειγνύοντας φυστικοβούτυρο, σκόρδο, τζίντζερ και σάλτσα σόγιας, αραιωμένη με νερό ή γάλα καρύδας. Το πιάτο σερβίρεται πάνω σε φύλλα μπανάνας ή με κίτρινο ρύζι και φρέσκα λαχανικά, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία γεμάτη αρώματα.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ (για 4–6 μερίδες)

Για το κρέας:

1 κιλό μοσχάρι (sirloin, flank ή rump) ή αρνί (σπάλα/μπουτί), κομμένο σε λεπτές λωρίδες (5 εκ.)

Για τη μαρινάδα:

2–3 κ.σ. ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας

1 κ.σ. χυμός lime ή λεμόνι

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες

2 κ.σ. σάλτσα σόγιας

1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη ή palm sugar

1 κ.γ. κουρκουμάς

1 κ.γ. κύμινο

1 κ.γ. κόλιανδρος τριμμένος

½ κ.γ. πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)

Ξύλινα καλαμάκια μουλιασμένα σε νερό (για να μην καούν)

Για τη σάλτσα φιστικιού:

200 γρ. φυστικοβούτυρο (χωρίς ζάχαρη, καλύτερα crunchy)

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο

2 κ.σ. σάλτσα σόγιας

1 κ.σ. χυμός lime

1 κ.σ. καφέ ζάχαρη ή μέλι

½ κ.γ. σάλτσα τσίλι (π.χ. sriracha) – προαιρετικά

100–150 ml ζεστό νερό ή γάλα καρύδας, για αραίωση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανάμειξε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε μπολ. Ρίξε το κρέας και ανακάτεψε καλά για να καλυφθεί παντού. Σκέπασε και βάλε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2–4 ώρες (ή όλη νύχτα για δυνατότερο άρωμα). Πέρασε το κρέας στα καλαμάκια. Ψήσε σε δυνατή φωτιά ή γκριλ. Σε σχάρα με κάρβουνα ή BBQ 2–3 λεπτά ανά πλευρά. Σε τηγάνι grill ή γκριλ φούρνου 3–4 λεπτά ανά πλευρά. Το κρέας πρέπει να καραμελώσει εξωτερικά και να μείνει ζουμερό μέσα.

Για τη σάλτσα φιστικιού (Peanut Satay Sauce), ανακάτεψε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Πρόσθεσε το νερό/γάλα σταδιακά μέχρι να έχει υφή σαν πηχτή σάλτσα. Δοκίμασε και προσαρμόσε: περισσότερο lime για πιο όξινη γεύση, περισσότερη σόγια γα πιο αλμυρή γεύση.

Σέρβιρε τα satay πάνω σε πράσινα φύλλα μπανάνας ή σε πιατέλα με Nasi Kuning (κίτρινο ρύζι καρυκευμένο με κουρκουμά και γάλα καρύδας) με φέτες αγγουριού και κρεμμυδιού, φρεσκοκομμένο κόλιανδρο ή φιστίκια για γαρνίρισμα.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιγράφει την παρασκευή Satay με μοσχάρι ή αρνί, μαριναρισμένο με μπαχαρικά και ελαιόλαδο.
  • Η σάλτσα φιστικιού παρασκευάζεται με φυστικοβούτυρο, σκόρδο, τζίντζερ και σάλτσα σόγιας, αραιωμένη με νερό ή γάλα καρύδας.
  • Το κρέας ψήνεται σε δυνατή φωτιά για να καραμελώσει εξωτερικά και να παραμείνει ζουμερό.
  • Το πιάτο σερβίρεται με φύλλα μπανάνας ή κίτρινο ρύζι και φρέσκα λαχανικά για μια γευστική εμπειρία.
Διαβάστε επίσης

Φλαμπέ πουτίγκα για τα Χριστούγεννα

Η χριστουγεννιάτικη φλαμπέ πουτίγκα είναι ένα εύκολο γλυκό που απαιτεί 5½ ώρες για την προετοιμασία του και μπορεί να σερβιριστεί σε 10-12 άτομα. Περιλαμβάνει αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, κράνμπερι...

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ