Απολαυστικό Satay με μοσχάρι ή αρνί και σάλτσα φιστικιού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για απολαυστικό Satay με μοσχάρι ή αρνί, συνοδευόμενο από σάλτσα φιστικιού. Αρχικά, το κρέας μαρινάρεται με ελαιόλαδο, σκόρδο, σάλτσα σόγιας και μπαχαρικά, πριν ψηθεί σε δυνατή φωτιά.

Η σάλτσα φιστικιού ετοιμάζεται αναμειγνύοντας φυστικοβούτυρο, σκόρδο, τζίντζερ και σάλτσα σόγιας, αραιωμένη με νερό ή γάλα καρύδας. Το πιάτο σερβίρεται πάνω σε φύλλα μπανάνας ή με κίτρινο ρύζι και φρέσκα λαχανικά, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία γεμάτη αρώματα.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ (για 4–6 μερίδες)

Για το κρέας:

1 κιλό μοσχάρι (sirloin, flank ή rump) ή αρνί (σπάλα/μπουτί), κομμένο σε λεπτές λωρίδες (5 εκ.)

Για τη μαρινάδα:

2–3 κ.σ. ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας

1 κ.σ. χυμός lime ή λεμόνι

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες

2 κ.σ. σάλτσα σόγιας

1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη ή palm sugar

1 κ.γ. κουρκουμάς

1 κ.γ. κύμινο

1 κ.γ. κόλιανδρος τριμμένος

½ κ.γ. πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)

Ξύλινα καλαμάκια μουλιασμένα σε νερό (για να μην καούν)

Για τη σάλτσα φιστικιού:

200 γρ. φυστικοβούτυρο (χωρίς ζάχαρη, καλύτερα crunchy)

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο

2 κ.σ. σάλτσα σόγιας

1 κ.σ. χυμός lime

1 κ.σ. καφέ ζάχαρη ή μέλι

½ κ.γ. σάλτσα τσίλι (π.χ. sriracha) – προαιρετικά

100–150 ml ζεστό νερό ή γάλα καρύδας, για αραίωση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανάμειξε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε μπολ. Ρίξε το κρέας και ανακάτεψε καλά για να καλυφθεί παντού. Σκέπασε και βάλε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2–4 ώρες (ή όλη νύχτα για δυνατότερο άρωμα). Πέρασε το κρέας στα καλαμάκια. Ψήσε σε δυνατή φωτιά ή γκριλ. Σε σχάρα με κάρβουνα ή BBQ 2–3 λεπτά ανά πλευρά. Σε τηγάνι grill ή γκριλ φούρνου 3–4 λεπτά ανά πλευρά. Το κρέας πρέπει να καραμελώσει εξωτερικά και να μείνει ζουμερό μέσα.

Για τη σάλτσα φιστικιού (Peanut Satay Sauce), ανακάτεψε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Πρόσθεσε το νερό/γάλα σταδιακά μέχρι να έχει υφή σαν πηχτή σάλτσα. Δοκίμασε και προσαρμόσε: περισσότερο lime για πιο όξινη γεύση, περισσότερη σόγια γα πιο αλμυρή γεύση.

Σέρβιρε τα satay πάνω σε πράσινα φύλλα μπανάνας ή σε πιατέλα με Nasi Kuning (κίτρινο ρύζι καρυκευμένο με κουρκουμά και γάλα καρύδας) με φέτες αγγουριού και κρεμμυδιού, φρεσκοκομμένο κόλιανδρο ή φιστίκια για γαρνίρισμα.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιγράφει την παρασκευή Satay με μοσχάρι ή αρνί, μαριναρισμένο με μπαχαρικά και ελαιόλαδο.
  • Η σάλτσα φιστικιού παρασκευάζεται με φυστικοβούτυρο, σκόρδο, τζίντζερ και σάλτσα σόγιας, αραιωμένη με νερό ή γάλα καρύδας.
  • Το κρέας ψήνεται σε δυνατή φωτιά για να καραμελώσει εξωτερικά και να παραμείνει ζουμερό.
  • Το πιάτο σερβίρεται με φύλλα μπανάνας ή κίτρινο ρύζι και φρέσκα λαχανικά για μια γευστική εμπειρία.
Διαβάστε επίσης

Πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα αρωματικό πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι, αναλύοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και...

Τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν τορτελλόνι με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα κόκκινου πέστο, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο,...

Μανιταρότο με κριθάρι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γευστικό πιάτο με κριθαράκι ολικής άλεσης και μανιτάρια portobello. Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και των μανιταριών στο ελαιόλαδο,...

Saccottini με τυρί και ντοματίνια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για saccottini με τυρί και ντοματίνια, που αποτελείται από πουγκιά με τέσσερα τυριά, μαγειρεμένα μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντοματίνια, λευκό κρασί, τυρί κρέμα και...

Ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, τριμμένη μοτσαρέλα, κατεψυγμένο σπανάκι, φρέσκα...

Λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια, δίνοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται χοιρινός κιμάς, φρυγανιά Panko, αυγό, παρμεζάνα, μαϊντανός,...

7 τρόφιμα που ένας νευροχειρουργός αποφεύγει πάντα στο πιάτο του

Ο νευροχειρουργός Dr. Brett Osborn επισημαίνει επτά τρόφιμα και ποτά που μπορεί να επιταχύνουν τη γνωστική φθορά και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή...

Κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες, ιδανική για ένα γεύμα με πλούσια γεύση. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως αρνίσιο κότσι, baby πατάτες, δενδρολίβανο και μια μαρινάδα...

Παραδοσιακές Πίτες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας παραδοσιακών πιτών, ξεκινώντας από την παρασκευή του σιροπιού με νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, η ζύμη φτιάχνεται με δύο...

Kobe και Wagyu Beef: Κοινά στοιχεία και διαφορές

Το βοδινό Kobe και το Wagyu είναι δύο εξαιρετικά είδη μοσχαρίσιου κρέατος, γνωστά για την πλούσια γεύση και την τρυφερότητά τους, όμως διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Το Wagyu, που...

Πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας, ιδανικά για υγιεινό σνακ. Τα μπισκότα παρασκευάζονται με λιωμένη μπανάνα, ελαιόλαδο, αυγό, βρώμη, αμύγδαλα, καρύδα, αλεύρι ολικής αλέσεως, μέλι...

Μηλόπιτα στρούντελ

Η συνταγή για μηλόπιτα στρούντελ περιλαμβάνει απλά υλικά όπως φύλλο σφολιάτας, μήλα, σταφίδες, καρυδόψιχα και κανέλα. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία των μήλων και τη δημιουργία ενός μείγματος...

Παρίσι, Τόκιο, Χανόι: Οι γευστικές περιπέτειες του Bourdain

Ο Anthony Bourdain, ο διάσημος σεφ και παρουσιαστής, εξερεύνησε τις παγκόσμιες γαστρονομικές κουλτούρες μέσα από τις ταξιδιωτικές του περιπέτειες σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Τόκιο, η Χανόι, η...

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: Το απόλυτο γαστρονομικό γεγονός επανέρχεται!

Το ραντεβού των κορυφαίων της εστίασης ανανεώθηκε. Ο πιο αναγνωρισμένος και έγκυρος θεσμός γαστρονομικών βραβείων επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Κύπρο, με…

Η προσωπική μου συνταγή για μπανόφι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για το επιδόρπιο μπανόφι, ξεκινώντας με την παρασκευή καραμέλας από ζαχαρούχο γάλα που βράζεται για τρεις ώρες. Στη συνέχεια, δημιουργείται μια βάση από θρυμματισμένα...

Μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα λαχταριστό μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη, ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που περιλαμβάνει μια ποικιλία λαχανικών, όπως καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια και σπανάκι,...

Ψητός μπακαλιάρος με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, που αποτελεί ένα εύκολο και γευστικό πιάτο. Αρχικά, προετοιμάζονται και ψήνονται τα λαχανικά με ελαιόλαδο και...

Σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα

Η σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα είναι μια φρέσκια και υγιεινή επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Περιλαμβάνει ψιλοκομμένα φύλλα kale και ρόκα, σπόρους ροδιού, καβουρδισμένα αμύγδαλα και,...

Ρωσική Shchi με τραγανό λάχανο και sour cream

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή ρωσική συνταγή για σούπα Shchi, η οποία περιλαμβάνει μοσχάρι ή χοιρινό, φρέσκο λάχανο και λαχανικά όπως καρότο και πατάτες. Η συνταγή ξεκινά με το σοτάρισμα...

Αυθεντική σούπα με λάχανο

Η αυθεντική σούπα με λάχανο είναι μια θρεπτική και εύκολη συνταγή που συνδυάζει απλά υλικά όπως λάχανο, πατάτες, καρότα, κρεμμύδι και σέλινο. Η εκτέλεση περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών σε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ