Η συνταγή περιγράφει πώς να φτιάξετε μια απλή γαλατόπιτα χωρίς φύλλο, χρησιμοποιώντας γάλα, αραβοσιτάλευρο, ζάχαρη, αυγά και βούτυρο. Ανακατεύουμε τα βασικά υλικά και τα ζεσταίνουμε μέχρι να γίνουν κρέμα, προσθέτοντας το παγωμένο βούτυρο.
Η κρέμα τοποθετείται σε βουτυρωμένο ταψί και επαλείφεται με μείγμα αυγού, ζάχαρης άχνης και κανέλας, πριν ψηθεί στον φούρνο. Μετά το ψήσιμο, αφήνεται να κρυώσει και τοποθετείται στο ψυγείο για να σφίξει.
Πριν το σερβίρισμα, πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Διαβάστε παρακάτω
Υλικά
1 λίτρο γάλα
100 γρ. αραβοσιτάλευρο (Corn Flour)
200 γρ. ζάχαρη
3 αβγά
1 κ.γ. ζάχαρη βανιλίνης
60 γρ. βούτυρο (παγωμένο)
Για το τελείωμα:
1 αβγό
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. κανέλα αλεσμένη
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την ζάχαρη Βανιλίνης, τη ζάχαρη, το Αραβοσιτάλευρο, τα 3 αυγά και ανακατεύουμε με σίρμα να δέσουν όλα τα υλικά για ένα λεπτό και μετά βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί και δέσει το μίγμα για 5 με 8 λεπτά.
Αφού το μίγμα δέσει και έχει γίνει σαν μια κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το κρύο βούτυρο και ανακατεύουμε για ένα λεπτό.
Βάζουμε την κρέμα σε ένα βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί και από επάνω ανακατεύουμε το αυγό με με την ζάχαρη άχνη και την σκόνη κανέλα και με ένα πινέλο αλείφουμε από επάνω την κρέμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για περίπου 25′ με 30 λεπτά.
Αφού περάσουν τα 30 λεπτά βγάζουμε από τον φούρνο (η κρέμα θα είναι λίγο ρευστή) και αφήνουμε να κρυώσει 20 λεπτά και μετά την βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ για να σφίξει καλά.
Κόβουμε σε μερίδες και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σκόνη κανέλα πριν σερβίρουμε.
Συνοπτικά
- Η γαλατόπιτα φτιάχνεται με γάλα, αραβοσιτάλευρο, ζάχαρη, αυγά και βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν κρέμα.
- Η κρέμα τοποθετείται σε βουτυρωμένο ταψί, επαλείφεται με μείγμα αυγού, ζάχαρης άχνης και κανέλας και ψήνεται στον φούρνο.
- Μετά το ψήσιμο, αφήνεται να κρυώσει και τοποθετείται στο ψυγείο για να σφίξει καλά.
- Πριν το σερβίρισμα, πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη και κανέλα για επιπλέον γεύση.