Το άρθρο αναφέρεται στη συνταγή για τα παραδοσιακά κρητικά σύζουμα, που είναι μακαρόνια σε ζωμό κρέατος, με συνταγή της Νεκταρίας Κοκκινάκη. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν 1 κιλό κρέας (ζυγούρι ή κατσίκα), 2 λίτρα νερό, 500 γρ.
μακαρόνια, αλάτι και τυρί. Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο του κρέατος, την παρασκευή του ζωμού και την προσθήκη των μακαρονιών, ώστε να απορροφήσουν τη γεύση.
Το πιάτο σερβίρεται ζεστό, πασπαλισμένο με τυρί.
Διαβάστε παρακάτω
Ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της κρητικής κουζίνας είναι τα σύζουμα ή μακαρόνια στο ζωμό κρέατος. Η συνταγή είναι της Νεκταρίας Κοκκινάκη .
Υλικά – Σύζουμα
1 κιλό κρέας (ζυγούρι ή κατσίκα)
2 λίτρα νερό
500 γρ. μακαρόνια Ν. 6 ή 10
Αλάτι
Ξυσμένο ανθότυρο ή κεφαλοτύρι ή γραβιέρα
Διαδικασία
Κόβουμε το κρέας σε μέτριες μερίδες και πλένουμε πολύ καλά. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κρέας με αρκετό νερό, σε δυνατή θερμοκρασία. Όταν αρχίσει να βγάζει αφρούς, αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα. Ξαφρίζουμε συνεχώς μέχρι να σταματήσει να βγάζει αφρούς.
Ρίχνουμε μια κουταλιά αλάτι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, ψήνουμε για 1,5 – 2 ώρες ανάλογα με το κρέας μέχρι να ψηθεί… Αφαιρούμε το κρέας σε μια πιατέλα και αλατίζουμε.
Σουρώνουμε το ζωμό για να μην έχει κοκαλάκια και ξανά βάζουμε να βράσει, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται λίγο ακόμα αλάτι. Ρίχνουμε τα μακαρόνια και αφήνουμε να ψηθούν, θα πρέπει να είναι ζουμερά τα μακαρόνια μας και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Σε ένα πιάτο πασπαλίζουμε λίγο τυρί και σερβίρουμε τα μακαρόνια με ζωμό, ρίχνουμε πάνω αρκετό τυρί. Ιδανικά τρώγονται ζεστά.