Η ιταλική λεμονόπιτα «κουλούρα» ή αλλιώς Ciambella, είναι ένα αρωματικό κέικ με λεμόνι, ιδανικό για κάθε περίσταση. Η συνταγή περιλαμβάνει βασικά υλικά όπως αβγά, ζάχαρη, λάδι, γάλα και λεμόνι, ενώ το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ προσθέτουν την απαραίτητη υφή.
Η προετοιμασία αρχίζει με το χτύπημα των αβγών και της ζάχαρης, ακολουθούμενο από την προσθήκη των υπόλοιπων υγρών υλικών και τέλος του αλευριού. Το μείγμα ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 35-40 λεπτά.
Το κέικ σερβίρεται με ζάχαρη άχνη, προσφέροντας μια γλυκιά και δροσερή γεύση λεμονιού.
Διαβάστε παρακάτω

Υλικά
4 μεγάλα αβγά
1 1/4 φλ. ζάχαρη
3/4 φλ. λάδι (ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο)
1/4 φλ. γάλα
1 μεγάλο λεμόνι, το ξύσμα + 1/3 φλ. χυμός
2 ½ φλ. απλό αλεύρι
3 κοφτά κ.γ. μπέικιν πάουντερ
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στις αντιστάσεις (χωρίς αέρα) στους 170⁰C . Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια φόρμα με τρύπα στη μέση (το κέικ πρέπει να είναι κουλούρα – Ciambella. (Προσωπικά, όταν βουτυρώσω και αλευρώσω μια φόρμα, τότε την βάζω στο ψυγείο για να πήξει το βούτυρο και η φόρμα να γίνει «αντικολλητική»).
Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά, μέχρι να αφρίσουν και να ξασπρίσουν. Προσθέτετε στη σειρά το λάδι, το γάλα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού συνεχίζοντας το χτύπημα. Τέλος, κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ απευθείας μέσα στο μίγμα και το χτυπάτε στα γρήγορα, με χαμηλή ταχύτητα του μίξερ απλά για να απορροφηθεί. Αδειάζετε το μίγμα στην προετοιμασμένη φόρμα.
Ψήνετε το κέικ για 35-40 λεπτά, ή μέχρι που ένα σουβλάκι που θα μπήξετε στο κέντρο του να βγαίνει στεγνό. Το αφήνετε να κρυώσει λίγο (για 10 λεπτά) μέσα στην φόρμα και ύστερα το ξεφορμάρετε αναποδογυρίζοντάς το πάνω σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς. Το σερβίρετε πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.
Συνοπτικά
- - Η ιταλική λεμονόπιτα «κουλούρα» είναι ένα αρωματικό κέικ με λεμόνι, ιδανικό για κάθε περίσταση.
- - Περιλαμβάνει βασικά υλικά όπως αβγά, ζάχαρη, λάδι, γάλα, λεμόνι, αλεύρι και μπέικιν πάουντερ.
- - Προετοιμάζεται με χτύπημα των υλικών και ψήνεται στους 170°C για 35-40 λεπτά.
- - Σερβίρεται με ζάχαρη άχνη, προσφέροντας γλυκιά και δροσερή γεύση λεμονιού.