Μηλόπιτα με αμυγδαλένια κρέμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η συνταγή για μηλόπιτα με αμυγδαλένια κρέμα frangipane είναι ένας γευστικός συνδυασμός τρυφερών μήλων και πλούσιας γέμισης αμυγδάλου, που υπόσχεται να εντυπωσιάσει τους λάτρεις της ζαχαροπλαστικής. Η διαδικασία περιλαμβάνει την προετοιμασία μιας αφράτης ζύμης, την οποία γεμίζουμε με κρέμα αμυγδάλου και καλύπτουμε με λεπτές φέτες μήλου, προσδίδοντας κομψότητα και γεύση.

Η επιλογή των σωστών μήλων και η σωστή προετοιμασία της ζύμης είναι κρίσιμες για το τελικό αποτέλεσμα. Η μηλόπιτα ολοκληρώνεται με μια γυαλιστερή επικάλυψη από μαρμελάδα βερίκοκο και σερβίρεται με creme fraiche για μια απολαυστική εμπειρία.

Διαβάστε παρακάτω

Τακτοποιημένες φέτες μήλου. Μια λαχταριστή πινελιά βουτύρου. Ένας συνδυασμός από γλυκά, τρυφερά μήλα και μια πλούσια γέμιση αμυγδάλου. Αυτή η συνταγή για τάρτα μήλου με γέμιση κρέμας αμυγδάλου frangipane, είναι το εισιτήριό σας για ένα σπιτικό αριστούργημα που συνδυάζει υπέροχη γεύση, κομψότητα, και άνεση. Πιάστε λοιπόν την ποδιά σας και ετοιμαστείτε να μπείτε σε έναν υπέροχο κόσμο ζαχαροπλαστικής.

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
250γρ. Lurpak® Βούτυρο Αναλάτο Σε Αλουμινόφυλλο
1 κ.σ. Lurpak® Βούτυρο Αναλάτο Σε Αλουμινόφυλλο για τη φόρμα ψησίματος
125γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
1 μέτριο αυγό – ελευθέρας βοσκής
375γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μια πρέζα αλάτι
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ FRANGIPANE:
175γρ. Lurpak® Βούτυρο Αναλάτο Σε Αλουμινόφυλλο, μαλακωμένο
120γρ. αμύγδαλα στρογγυλά με τον φλοιό
100γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
2 μέτρια αυγά ελευθέρας βοσκής
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ:
4 κόκκινα μήλα
χυμός από 1λεμόνι
100ml μαρμελάδα βερίκοκο
25γρ. Lurpak® Βούτυρο Αναλάτο Σε Αλουμινόφυλλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΖΥΜΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ:

Βουτυρώνετε μια φόρμα για τάρτα 28εκ. Σε ένα μπολ, θρυμματίζετε το βούτυρο μέσα στο αλεύρι, προσθέτετε αλάτι και ζάχαρη άχνη και ανακατεύετε προσεκτικά τη ζύμη με τα αυγά.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η κρούστα της ζύμης είναι πολύ σημαντική για να φτιάξετε την καλύτερη τάρτα μήλου με κρέμα αμυγδάλου. Για μια λαχταριστή και αφράτη κρούστα, χρησιμοποιείτε κρύο βούτυρο και κρατάτε πάντα τη ζύμη κρύα. Μην παραβλέψετε αυτό το βήμα, επειδή η χαμηλή θερμοκρασία στη ζύμη είναι αυτό που κάνει την κρούστα αφράτη και τραγανή. Αν χρειάζεται, μπορείτε να την προετοιμάσετε απο πριν, βάζοντας την άψητη κρούστα στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες, ή την ψημένη κρούστα για έως και 5 ημέρες.

Ακουμπάτε επάνω σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ανοίγετε φύλλο. Το τυλίγετε σε μια μεμβράνη φαγητού και το αφήνετε να κρυώσει για 30 περίπου λεπτά στο ψυγείο.

ΚΡΕΜΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ FRANGIPANE:
Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δε χρειάζεται υπερβολικό ανακάτεμα. Καλύπτετε με μια μεμβράνη και το αφήνετε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΑΡΤΑ:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 185 βαθμούς (αέρα)
Ανοίγετε τη ζύμη σε έναν μεγάλο κύκλο, περίπου 35 εκ. σε διάμετρο και στη συνέχεια την τυλίγετε πάλι στον πλάστη ώστε να μπορέσετε να τη σηκώσετε και να την τοποθετήσετε εύκολα πάνω απο μια βουτυρωμένη φόρμα τάρτας. Στη συνέχεια την πιέζετε πάνω και κάτω στα τοιχώματα της φόρμας κόβοντας με ένα μικρό μαχαίρι όση ζύμη περισσεύει.

Τρυπάτε ελαφρά την βάση της τάρτας με ένα πιρούνι και τη βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά να κρυώσει.

Ψήνετε τη ζύμη για 20 λεπτά, σκεπάζοντάς τη με λαδόκολλα και ρίχνοντας απο πάνω φασόλια ψησίματος για να διατηρηθεί το σχήμα της. Στη συνέχεια , τη βγάζετε απο τον φούρνο , αφαιρείτε το χαρτί και τα φασόλια και την αφήνετε να κρυώσει λίγο.

Παίρνετε 4 μήλα και τα κόβετε σε τέταρτα, αφαιρώντας τον πυρήνα. Στη συνέχεια, με ένα μαχαίρι ή ένα μαντολίνο (κόφτη) κόβετε κάθε κομμάτι σε φέτες 2-3 χιλιοστών. Τοποθετείτε τις φέτες σε ένα μπολ με χυμό λεμονιού για να εμποδίσετε τον αποχρωματισμό των μήλων.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η επιλογή των σωστών μήλων είναι επίσης σημαντική. Επιλέξτε μήλα κατάλληλα για τάρτα (όχι πολύ γλυκά) ώστε να ισορροπούν τη γλυκύτητα της κρέμας frangipane. Θα πρέπει επίσης να επιλέγετε ποικιλίες που κρατάνε το σχήμα τους στο ψήσιμο.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 185 βαθμούς (αέρα)

Γεμίζετε την σχηματισμένη ζύμη με την κρέμα frangipane και καλύπτετε με τα λεπτοκομμένα μήλα, ξεκινώντας απο την εξωτερική πλευρά. Τοποθετείτε τις φέτες των μήλων σε κοντινή απόσταση, ελέγχοντας κάθε τόσο ότι το σχέδιό τους επάνω στην τάρτα μένει συμμετρικό.

Καθώς προχωράτε προς το κέντρο τοποθεντώντας τις φέτες του μήλου, τα μήλα θα γίνονται όλο και πιο δύσκολα στην τοποθέτησή τους. Αν οι φέτες αρχίσουν να σπάνε, χρησιμοποιήστε λεπτότερες φέτες. Τυλίγετε τις τελευταίες φέτες σε έναν κύκλο και τις βάζετε στο κέντρο.

Για την επικάλυψη λιώνετε την μαρμελάδα βερύκκοκο με 3 κουταλιές της σούπας νερό, την κοσκινίζετε για να αφαιρέσετε τυχόν σβώλους και στη συνέχεια την ξαναζεσταίνετε με το βούτυρο.

Στη συνέχεια αλείφετε τα μήλα με τη μαρμελάδα βερύκκοκο. Και ψήνετε για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετε απευθείας με creme fraiche.

Συνοπτικά

  • Η μηλόπιτα με αμυγδαλένια κρέμα frangipane συνδυάζει τα τρυφερά μήλα με πλούσια γέμιση αμυγδάλου για μοναδική γεύση.
  • Η σωστή επιλογή μήλων και η προετοιμασία της ζύμης είναι κρίσιμες για το τέλειο αποτέλεσμα.
  • Η τάρτα ολοκληρώνεται με επικάλυψη μαρμελάδας βερίκοκο και σερβίρεται με creme fraiche.
  • Η συνταγή απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια για να επιτευχθεί κομψότητα και γεύση.
Διαβάστε επίσης

Πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα αρωματικό πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι, αναλύοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και...

Τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν τορτελλόνι με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα κόκκινου πέστο, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο,...

Μανιταρότο με κριθάρι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γευστικό πιάτο με κριθαράκι ολικής άλεσης και μανιτάρια portobello. Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και των μανιταριών στο ελαιόλαδο,...

Saccottini με τυρί και ντοματίνια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για saccottini με τυρί και ντοματίνια, που αποτελείται από πουγκιά με τέσσερα τυριά, μαγειρεμένα μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντοματίνια, λευκό κρασί, τυρί κρέμα και...

Ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, τριμμένη μοτσαρέλα, κατεψυγμένο σπανάκι, φρέσκα...

Λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια, δίνοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται χοιρινός κιμάς, φρυγανιά Panko, αυγό, παρμεζάνα, μαϊντανός,...

7 τρόφιμα που ένας νευροχειρουργός αποφεύγει πάντα στο πιάτο του

Ο νευροχειρουργός Dr. Brett Osborn επισημαίνει επτά τρόφιμα και ποτά που μπορεί να επιταχύνουν τη γνωστική φθορά και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή...

Κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες, ιδανική για ένα γεύμα με πλούσια γεύση. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως αρνίσιο κότσι, baby πατάτες, δενδρολίβανο και μια μαρινάδα...

Παραδοσιακές Πίτες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας παραδοσιακών πιτών, ξεκινώντας από την παρασκευή του σιροπιού με νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, η ζύμη φτιάχνεται με δύο...

Kobe και Wagyu Beef: Κοινά στοιχεία και διαφορές

Το βοδινό Kobe και το Wagyu είναι δύο εξαιρετικά είδη μοσχαρίσιου κρέατος, γνωστά για την πλούσια γεύση και την τρυφερότητά τους, όμως διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Το Wagyu, που...

Πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας, ιδανικά για υγιεινό σνακ. Τα μπισκότα παρασκευάζονται με λιωμένη μπανάνα, ελαιόλαδο, αυγό, βρώμη, αμύγδαλα, καρύδα, αλεύρι ολικής αλέσεως, μέλι...

Μηλόπιτα στρούντελ

Η συνταγή για μηλόπιτα στρούντελ περιλαμβάνει απλά υλικά όπως φύλλο σφολιάτας, μήλα, σταφίδες, καρυδόψιχα και κανέλα. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία των μήλων και τη δημιουργία ενός μείγματος...

Παρίσι, Τόκιο, Χανόι: Οι γευστικές περιπέτειες του Bourdain

Ο Anthony Bourdain, ο διάσημος σεφ και παρουσιαστής, εξερεύνησε τις παγκόσμιες γαστρονομικές κουλτούρες μέσα από τις ταξιδιωτικές του περιπέτειες σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Τόκιο, η Χανόι, η...

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: Το απόλυτο γαστρονομικό γεγονός επανέρχεται!

Το ραντεβού των κορυφαίων της εστίασης ανανεώθηκε. Ο πιο αναγνωρισμένος και έγκυρος θεσμός γαστρονομικών βραβείων επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Κύπρο, με…

Η προσωπική μου συνταγή για μπανόφι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για το επιδόρπιο μπανόφι, ξεκινώντας με την παρασκευή καραμέλας από ζαχαρούχο γάλα που βράζεται για τρεις ώρες. Στη συνέχεια, δημιουργείται μια βάση από θρυμματισμένα...

Μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα λαχταριστό μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη, ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που περιλαμβάνει μια ποικιλία λαχανικών, όπως καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια και σπανάκι,...

Ψητός μπακαλιάρος με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, που αποτελεί ένα εύκολο και γευστικό πιάτο. Αρχικά, προετοιμάζονται και ψήνονται τα λαχανικά με ελαιόλαδο και...

Σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα

Η σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα είναι μια φρέσκια και υγιεινή επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Περιλαμβάνει ψιλοκομμένα φύλλα kale και ρόκα, σπόρους ροδιού, καβουρδισμένα αμύγδαλα και,...

Ρωσική Shchi με τραγανό λάχανο και sour cream

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή ρωσική συνταγή για σούπα Shchi, η οποία περιλαμβάνει μοσχάρι ή χοιρινό, φρέσκο λάχανο και λαχανικά όπως καρότο και πατάτες. Η συνταγή ξεκινά με το σοτάρισμα...

Αυθεντική σούπα με λάχανο

Η αυθεντική σούπα με λάχανο είναι μια θρεπτική και εύκολη συνταγή που συνδυάζει απλά υλικά όπως λάχανο, πατάτες, καρότα, κρεμμύδι και σέλινο. Η εκτέλεση περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών σε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ