Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λιβανέζικη κρέμα με τραγανό ψωμί crumble. Για την παρασκευή του crumble, αφαιρείται η κόρα από δύο φέτες ψωμί, τα οποία αναμειγνύονται με καστανή ζάχαρη, βούτυρο και αλεύρι, και ψήνονται στον φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Η κρέμα φτιάχνεται με γάλα, ζάχαρη, νισεστέ, ανθόνερο, κρέμα γάλακτος και μαστίχα, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει βελούδινη. Σερβίρεται σε μπολ με μια στρώση crumble, κρέμα και αλεσμένο φιστίκι Αιγίνης, και παγώνεται πριν το σερβίρισμα.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
Για το crumble ψωμιού:
2 φέτες ψωµί
4 κουταλιές καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά βούτυρο ανάλατο
1 κουταλιά αλεύρι
Για την κρέμα:
3 φλ. γάλα
1/3 φλ. ζάχαρη
3 γεµάτες κουταλιές νισεστέ (νισιαστό)
1 κουταλιά ανθόνερο
½ φλ. κρέµα γάλακτος
2 πρέζες µαστίχα
½ φλ. αλεσµένο φιστίκι Αιγίνης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το crumble: Αφαιρείτε την κόρα από το ψωµί και το κόβετε σε µικρά κοµµάτια. Στο µπλέντερ βάζετε όλα τα υλικά και αλέθετε. Σε ένα ταψί µε λαδόχαρτο απλώνετε το µίγµα και το ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο στους 190°C για 15-20’ ή µέχρι να ροδοκοκκινίσει το crumble. Αφήνετε να κρυώσει.
Για την κρέμα: Βάζετε το µισό γάλα, την κρέµα και τη ζάχαρη σε µια κατσαρόλα. Παράλληλα, µέχρι να ζεσταθεί το µίγµα στην κατσαρόλα, σε ένα µπολ διαλύετε το νισεστέ µε το υπόλοιπο γάλα. Αφού βράσει το γάλα και η κρέµα βάζετε µέσα τη µαστίχα, το ανθόνερο και το υπόλοιπο γάλα µε το νισεστέ και ανακατεύετε µέχρι να δέσει το µίγµα και να γίνει µια βελούδινη κρέµα. Σε κάθε µπολ σερβιρίσµατος βάζετε µια κουταλιά crumble, καλύπτετε από πάνω µε µπόλικη κρέµα και τέλος πασπαλίζετε από πάνω µε φιστίκι Αιγίνης. Παγώστε καλά στο ψυγείο πριν το σερβίρετε.
Συνοπτικά
- Το crumble φτιάχνεται με ψωμί, καστανή ζάχαρη, βούτυρο και αλεύρι, και ψήνεται μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Η κρέμα περιλαμβάνει γάλα, ζάχαρη, νισεστέ, ανθόνερο, κρέμα γάλακτος και μαστίχα, και ανακατεύεται μέχρι να γίνει βελούδινη.
- Η σύνθεση του πιάτου περιλαμβάνει στρώσεις από crumble, κρέμα και αλεσμένο φιστίκι Αιγίνης.
- Το γλυκό παγώνεται στο ψυγείο πριν το σερβίρισμα για καλύτερη υφή και γεύση.