Αυτά τα fast food μην τα παραγγείλεις ποτέ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι διατροφολόγοι εφιστούν την προσοχή στους καταναλωτές fast food, επισημαίνοντας ότι ορισμένα γεύματα μπορούν να επιβαρύνουν σοβαρά την υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο. Ιδιαίτερα ανθυγιεινά θεωρούνται τα τηγανητά τρόφιμα, τα επεξεργασμένα κρέατα, οι βαριές σάλτσες και τα γλυκά με πολλή ζάχαρη.

Μεγάλα πρωινά με τηγανητά αυγά και αλλαντικά, πολύπλοκα burger, καλάθια με τηγανητά κρέατα και γλυκά επιδόρπια, όπως milkshakes και παγωτά, είναι μερικά από τα γεύματα που συνιστάται να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται με μέτρο. Επιπλέον, προτείνεται προσοχή και στα παγωμένα ροφήματα, καθώς ο πάγος μπορεί να αποτελεί πηγή βακτηρίων.

Διαβάστε παρακάτω

Οι διατροφολόγοι προειδοποιούν ότι ορισμένες επιλογές σε fast food εστιατόρια μπορούν να επιβαρύνουν σοβαρά την υγεία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο.

Συγκεκριμένα, τα πιο ανθυγιεινά τρόφιμα στα fast food είναι εκείνα που συνδυάζουν τηγανητά, επεξεργασμένα κρέατα, βαριές σάλτσες, μεγάλες ποσότητες τυριού και γλυκά με πολλή ζάχαρη. Οι ειδικοί προτείνουν περιορισμό στην κατανάλωση τέτοιων επιλογών και έμφαση σε πιο απλά, λιγότερο επεξεργασμένα γεύματα.

Μεγάλα πρωινά γεύματα

Συνδυασμοί που περιλαμβάνουν τηγανητά αυγά, αλλαντικά, πατάτες και γλυκά αρτοσκευάσματα έχουν συχνά υπερβολικά υψηλές θερμίδες και αλάτι, ξεπερνώντας τις ημερήσιες συστάσεις σε μία μόνο μερίδα.

Πολύπλοκα burger και σάντουιτς

Τα γεύματα με πολλαπλά μπιφτέκια, μπέικον, λιπαρές σάλτσες και τυρί περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και νατρίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Καλάθια με τηγανητά κρέατα

Μερίδες που περιλαμβάνουν κοτόπουλο ή άλλα κρέατα τηγανισμένα σε λάδι, συνδυασμένα με πατάτες και γλυκές σάλτσες, θεωρούνται ιδιαίτερα επιβαρυντικές. Συχνά ξεπερνούν τις 2.000 θερμίδες και περιέχουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα αλατιού από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

Γλυκά επιδόρπια και shakes

Τα μεγάλα milkshakes, παγωτά με σιρόπια ή γλυκές πίτες περιέχουν υψηλή ποσότητα ζάχαρης και λιπαρών. Ένα μόνο επιδόρπιο μπορεί να ισοδυναμεί με την ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Παγωμένα ροφήματα με πάγο

Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν προσοχή και στον πάγο, καθώς οι μηχανές που τον παράγουν ενδέχεται να μην καθαρίζονται συχνά, αποτελώντας πιθανή πηγή βακτηρίων.

Συνοπτικά

  • Οι διατροφολόγοι προειδοποιούν ότι ορισμένα γεύματα fast food με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο μπορούν να επιβαρύνουν σοβαρά την υγεία.
  • Τηγανητά, επεξεργασμένα κρέατα, βαριές σάλτσες και γλυκά με πολλή ζάχαρη είναι από τις πιο ανθυγιεινές επιλογές στα fast food.
  • Μεγάλα πρωινά με τηγανητά αυγά και αλλαντικά, σύνθετα burger και καλάθια με τηγανητά κρέατα συνιστάται να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται με μέτρο.
  • Παγωμένα ροφήματα με πάγο μπορεί να αποτελούν πηγή βακτηρίων, καθώς οι μηχανές παραγωγής πάγου ενδέχεται να μην καθαρίζονται τακτικά.
Διαβάστε επίσης

Πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα αρωματικό πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι, αναλύοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και...

Τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν τορτελλόνι με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα κόκκινου πέστο, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο,...

Μανιταρότο με κριθάρι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γευστικό πιάτο με κριθαράκι ολικής άλεσης και μανιτάρια portobello. Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και των μανιταριών στο ελαιόλαδο,...

Saccottini με τυρί και ντοματίνια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για saccottini με τυρί και ντοματίνια, που αποτελείται από πουγκιά με τέσσερα τυριά, μαγειρεμένα μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντοματίνια, λευκό κρασί, τυρί κρέμα και...

Ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, τριμμένη μοτσαρέλα, κατεψυγμένο σπανάκι, φρέσκα...

Λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια, δίνοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται χοιρινός κιμάς, φρυγανιά Panko, αυγό, παρμεζάνα, μαϊντανός,...

7 τρόφιμα που ένας νευροχειρουργός αποφεύγει πάντα στο πιάτο του

Ο νευροχειρουργός Dr. Brett Osborn επισημαίνει επτά τρόφιμα και ποτά που μπορεί να επιταχύνουν τη γνωστική φθορά και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή...

Κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες, ιδανική για ένα γεύμα με πλούσια γεύση. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως αρνίσιο κότσι, baby πατάτες, δενδρολίβανο και μια μαρινάδα...

Παραδοσιακές Πίτες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας παραδοσιακών πιτών, ξεκινώντας από την παρασκευή του σιροπιού με νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, η ζύμη φτιάχνεται με δύο...

Kobe και Wagyu Beef: Κοινά στοιχεία και διαφορές

Το βοδινό Kobe και το Wagyu είναι δύο εξαιρετικά είδη μοσχαρίσιου κρέατος, γνωστά για την πλούσια γεύση και την τρυφερότητά τους, όμως διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Το Wagyu, που...

Πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας, ιδανικά για υγιεινό σνακ. Τα μπισκότα παρασκευάζονται με λιωμένη μπανάνα, ελαιόλαδο, αυγό, βρώμη, αμύγδαλα, καρύδα, αλεύρι ολικής αλέσεως, μέλι...

Μηλόπιτα στρούντελ

Η συνταγή για μηλόπιτα στρούντελ περιλαμβάνει απλά υλικά όπως φύλλο σφολιάτας, μήλα, σταφίδες, καρυδόψιχα και κανέλα. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία των μήλων και τη δημιουργία ενός μείγματος...

Παρίσι, Τόκιο, Χανόι: Οι γευστικές περιπέτειες του Bourdain

Ο Anthony Bourdain, ο διάσημος σεφ και παρουσιαστής, εξερεύνησε τις παγκόσμιες γαστρονομικές κουλτούρες μέσα από τις ταξιδιωτικές του περιπέτειες σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Τόκιο, η Χανόι, η...

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: Το απόλυτο γαστρονομικό γεγονός επανέρχεται!

Το ραντεβού των κορυφαίων της εστίασης ανανεώθηκε. Ο πιο αναγνωρισμένος και έγκυρος θεσμός γαστρονομικών βραβείων επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Κύπρο, με…

Η προσωπική μου συνταγή για μπανόφι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για το επιδόρπιο μπανόφι, ξεκινώντας με την παρασκευή καραμέλας από ζαχαρούχο γάλα που βράζεται για τρεις ώρες. Στη συνέχεια, δημιουργείται μια βάση από θρυμματισμένα...

Μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα λαχταριστό μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη, ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που περιλαμβάνει μια ποικιλία λαχανικών, όπως καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια και σπανάκι,...

Ψητός μπακαλιάρος με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, που αποτελεί ένα εύκολο και γευστικό πιάτο. Αρχικά, προετοιμάζονται και ψήνονται τα λαχανικά με ελαιόλαδο και...

Σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα

Η σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα είναι μια φρέσκια και υγιεινή επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Περιλαμβάνει ψιλοκομμένα φύλλα kale και ρόκα, σπόρους ροδιού, καβουρδισμένα αμύγδαλα και,...

Ρωσική Shchi με τραγανό λάχανο και sour cream

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή ρωσική συνταγή για σούπα Shchi, η οποία περιλαμβάνει μοσχάρι ή χοιρινό, φρέσκο λάχανο και λαχανικά όπως καρότο και πατάτες. Η συνταγή ξεκινά με το σοτάρισμα...

Αυθεντική σούπα με λάχανο

Η αυθεντική σούπα με λάχανο είναι μια θρεπτική και εύκολη συνταγή που συνδυάζει απλά υλικά όπως λάχανο, πατάτες, καρότα, κρεμμύδι και σέλινο. Η εκτέλεση περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών σε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ