Είναι το κρασί από «παλιούς αμπελώνες» ανώτερης ποιότητας;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο εξετάζει τον όρο "παλαιά αμπέλια" που εμφανίζεται στις ετικέτες κρασιών, υποδηλώνοντας ότι το κρασί παράγεται από σταφύλια καλλιεργημένα σε παλαιούς αμπελώνες. Ωστόσο, δεν υπάρχει κοινά αποδεκτός ορισμός για το τι αποτελεί "παλαιό αμπελώνα", με τη σημασία να διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και τον παραγωγό.

Παρά την έλλειψη νομικών ορισμών, διάφορες περιοχές όπως η Barossa στην Αυστραλία και η Καλιφόρνια έχουν δημιουργήσει δικές τους ταξινομήσεις. Οι παλιοί αμπελώνες θεωρούνται ότι προσφέρουν πιο πλούσια αρώματα και γεύσεις λόγω των βαθύτερων ριζών που αντλούν θρεπτικά συστατικά και υδάτινους πόρους.

Αν και η επιστημονική τεκμηρίωση για την ανωτερότητα των κρασιών από παλιά αμπέλια λείπει, πολλοί ειδικοί συμφωνούν στην ποιοτική διαφορά που επιβεβαιώνεται γευστικά. Στην Κύπρο, ορισμένοι οινοποιοί επενδύουν σε τέτοιους αμπελώνες, παράγοντας κρασιά υψηλής ποιότητας.

Διαβάστε παρακάτω

Έχετε προσέξει ποτέ τον όρο “old vine”, το γαλλικό του αντίστοιχο “vieilles vignes” ή το ελληνικό «Παλαιά Κλήματα» στις ετικέτες των κρασιών και αναρωτηθήκατε τι σημαίνει; Σημαίνει απλά «παλιά αμπέλια» και υποδηλώνει ότι το κρασί που φέρει αυτή τη σήμανση έχει παραχθεί από σταφύλια καλλιεργημένα σε παλαιούς αμπελώνες. Αλλά πόσο παλαιοί πρέπει να είναι οι αμπελώνες για να δικαιούνται να χρησιμοποιούν τον όρο; Και σε τι εξυπηρετεί αυτό;

Οι οινοποιοί και οι αμπελουργοί σπεύδουν να επαινέσουν τα οφέλη των αμπελιών μεγάλης ηλικίας. Αρκετοί ισχυρίζονται ότι τα κρασιά που γίνονται από τους καρπούς τους, είναι πιο πλούσια σε αρώματα και γεύσεις από εκείνα που γίνονται από σταφύλια από νεότερα και πιο παραγωγικά αμπέλια.

Ωστόσο, δεν υπάρχει συναίνεση για το τι συνιστά «παλαιό αμπελώνα». Η έννοια του «παλαιού» διαφέρει από οινοποιό σε οινοποιό και από περιοχή σε περιοχή. Ευτυχώς, την τελευταία δεκαετία περίπου, κορυφαίοι ειδικοί έχουν αρχίσει να δημιουργούν τις δικές τους ταξινομήσεις για να βοηθήσουν τους αγοραστές κρασιού να καταλάβουν τι πίνουν.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει νομικός ορισμός για το τι είναι «παλαιός αμπελώνας». Στη Γαλλία, κάποιοι παραγωγοί θεωρούν ότι αμπελώνες ηλικίας 20 ετών είναι vieilles vignes, ενώ κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν τον όρο για αμπελώνες ηλικίας 70 ετών και άνω. Το Old Vine Project της Νότιας Αφρικής πιστοποιεί αμπελώνες που είναι 35 ετών και άνω.
Η περιοχή Barossa της Αυστραλίας είναι η μόνη ζώνη στον κόσμο που έχει έναν περίπου επίσημο ορισμό, αλλά πρόκειται για ονομασία που χρησιμοποιείται κατά βούληση και, ως εκ τούτου, έχει περιορισμένη επιρροή. Στην Barossa, ο Οργανισμός Χάρτης Παλαιού Αμπελώνα (Old Vine Charter) κατατάσσει ως «παλαιούς» αμπελώνες εκείνους που είναι τουλάχιστον 35 ετών. Ο Χάρτης χαρακτηρίζει ως «επιζώντες» τους αμπελώνες που έχουν περάσει τα 70 χρόνια, ως «εκατονταετείς» τους αμπελώνες άνω των 100 ετών και ως «πρόγονους» τους αμπελώνες άνω των 125 ετών.

Αν και δεν υπάρχουν κανονισμοί σχετικά με τη σήμανση αυτή στην Barossa, ο Οργανισμός παρακολουθεί για να διασφαλίσει ότι οι οινοποιοί δεν χρησιμοποιούν καταχρηστικά τις ταξινομήσεις που σχετίζονται με την παλαιότητα του αμπελώνα.
Στη συγκεκριμένη περιοχή, τα κρασιά από παλαιούς αμπελώνες είναι συνήθως single-vineyard. Εάν υπάρχει ανάμειξη σταφυλιών από παλιούς και νέους αμπελώνες, η σήμανση και η ταξινόμησή του στην αντίστοιχη κατηγορία, κρίνεται με βάση την ηλικία του νεότερου αμπελιού από το οποίο χρησιμοποιήθηκαν σταφύλια για να γίνει το χαρμάνι.
Στην άλλη άκρη του πλανήτη, η Εταιρεία Ιστορικών Αμπελώνων της Καλιφόρνιας (California’s Historic Vineyard Society) διατηρεί το λεγόμενο Μητρώο Αμπελώνων Κληρονομιάς. Για να κερδίσει μια θέση στον κατάλογο, ένας αμπελώνας πρέπει να έχει αρχική ημερομηνία φύτευσης τουλάχιστον 50 χρόνια πριν, με τουλάχιστον το ένα τρίτο των παραγωγικών φυτών να προέρχεται από εκείνη την αρχική καλλιέργεια.
Ανεξάρτητα από την περιοχή όπου βρίσκονται, τα παλαιά αμπέλια ξεχωρίζουν από τα νεότερα κυρίως ως προς τις ρίζες τους που είναι πιο βαθιές και έτσι μπορούν να αντλούν θρεπτικά συστατικά και υπόγεια ύδατα πολύ βαθύτερα από την επιφάνεια του εδάφους. Αυτό τα βοηθά να προσαρμόζονται στις μεταβολές των καιρικών συνθηκών και σε άλλα φυσικά φαινόμενα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και, όπως πιστεύουν οι υποστηρικτές τους, να εκφράζουν το terroir σε βαθύτερο επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά, τα νεαρά αμπέλια τείνουν να είναι ζωηρά και ιδιαίτερα παραγωγικά μέχρι τα 15 με 20 έτη περίπου. Ανάλογα με τον τρόπο κλαδέματος και συντήρησής τους, οι αποδόσεις συχνά αρχίζουν να μειώνονται μετά τα 20 χρόνια. Τα περισσότερα οινοποιεία τα ξεριζώνουν και φυτεύουν άλλα, για να διασφαλίσουν ότι θα πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα σταφύλια.

Ένας άλλος λόγος που τα παλιά αμπέλια μπορεί να είναι πιο ανθεκτικά από τα νεότερα είναι το ότι έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν περισσότερους υδατάνθρακες, οι οποίοι μπορούν δυνητικά να αντισταθμίσουν περιβαλλοντικές μεταβολές όπως καύσωνες, παγωνιές την άνοιξη και ξηρασία.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του κρασιού συμφωνούν ότι τα κρασιά από παλαιά αμπέλια είναι πιο σύνθετα, με καλύτερο χρώμα και υψηλότερη οξύτητα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Πολλοί πιστεύουν ότι σχετίζεται με το μικρότερο μέγεθος των τσαμπιών που παράγονται στα παλιά αμπέλια, τα οποία πιστεύεται ότι περιέχουν μεγαλύτερη αναλογία τανινών.
Κάποιοι ειδικοί βέβαια λένε ότι τα επίπεδα τανίνης είναι σε γενικές γραμμές τα ίδια σε παλιά και νέα αμπέλια, όταν αυτά ανήκουν στην ίδια ποικιλία και καλλιεργούνται στο ίδιο μέρος. Ωστόσο, η σύγκριση των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών, δείχνει ότι οι οίνοι που παρασκευάζονται από τους καρπούς παλαιότερων αμπελιών τείνουν να έχουν περισσότερες νότες κόκκινων φρούτων, ενώ οι νεότεροι αμπελώνες οδηγούν σε οίνους με περισσότερες νότες μπλε φρούτων. Παρόλα αυτά, οι διαφορές αυτές είναι δύσκολο να αναλυθούν επιστημονικά.

Υπάρχουν και στην Κύπρο μερικοί οινοποιοί οι οποίοι επενδύουν σε παλαιούς αμπελώνες και μάλιστα υπεραιωνόβιους. Ο ένας είναι ο Μάρκος Ζαμπάρτας ο οποίος αναβίωσε τον παλαιό αμπελώνα Margelina στο χωριό Άγιος Νικόλαος κοντά στο Όμοδος, φτιάχνοντας μια σειρά κρασιών Single Vineyard. Μια δεύτερη αξιόλογη προσπάθεια γίνεται από το οινοποιείο Santa Irene στον Φαρμακά το οποίο διέσωσε παλαιούς αμπελώνες σε μεγάλο μάλιστα υψόμετρο και απότομες πλαγιές παράγοντας την premium σειρά κρασιών Vinea Ardua.
Έστω κι αν δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για το ότι τα κρασιά που παράγονται από παλαιούς αμπελώνες είναι καλύτερα, καθώς θα χρειάζονταν πολλές δεκαετίες ακόμα για να ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες, η ποιοτική διαφορά συχνά επιβεβαιώνεται από τον ουρανίσκο όταν τα δοκιμάζουμε.

Συνοπτικά

  • Ο όρος "παλαιά αμπέλια" δεν έχει κοινά αποδεκτό ορισμό, με τη σημασία να διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και τον παραγωγό.
  • Πολλές περιοχές όπως η Barossa και η Καλιφόρνια έχουν δημιουργήσει δικές τους ταξινομήσεις για παλιούς αμπελώνες.
  • Τα παλιά αμπέλια θεωρούνται ότι προσφέρουν πιο πλούσια αρώματα και γεύσεις λόγω των βαθύτερων ριζών τους.
  • Στην Κύπρο, ορισμένοι οινοποιοί επενδύουν σε παλαιούς αμπελώνες, παράγοντας κρασιά υψηλής ποιότητας.
Διαβάστε επίσης

Φλαμπέ πουτίγκα για τα Χριστούγεννα

Η χριστουγεννιάτικη φλαμπέ πουτίγκα είναι ένα εύκολο γλυκό που απαιτεί 5½ ώρες για την προετοιμασία του και μπορεί να σερβιριστεί σε 10-12 άτομα. Περιλαμβάνει αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, κράνμπερι...

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ