Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το παραδοσιακό ιταλικό γλυκό τιραμισού, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του.
Χρησιμοποιούνται καφές espresso και λικέρ αμαρέτο για να εμποτιστούν τα μπισκότα σαβουαγιάρ, ενώ η κρέμα παρασκευάζεται με ασπράδια και κρόκους αυγών, άχνη ζάχαρη, κρέμα γάλακτος και τυρί κρέμα.
Το τιραμισού ολοκληρώνεται με πασπάλισμα κακάο και απαιτεί ψύξη για τουλάχιστον μία ώρα πριν το σερβίρισμα.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
200 ml καφέ (κατά προτίμηση espresso)
3 κ.σ. λικέρ, π.χ. αμαρέτο
200 γρ. σαβουαγιάρ
4 ασπράδια αυγών
2 κρόκοι αυγών
90 γρ. άχνη ζάχαρη
250 ml κρέμα γάλακτος (πλήρης, για σαντιγί)
450 γρ. τυρί κρέμα (ουδέτερο, όχι αλατισμένο)
Για το πασπάλισμα:
2 κ.σ. κακάο άγλυκο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακάτεψε τον καφέ με το λικέρ. Στρώσε τα μισά μπισκότα σε ένα πυρέξ περίπου 15×20 εκ. Ράντισε με τη μισή ποσότητα από τον καφέ.
Χτύπα τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Σε ξεχωριστό μπολ, χτύπα τους κρόκους με την άχνη μέχρι να αφρατέψουν. Χτύπα την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί.
Ρίξε το τυρί κρέμα στο μείγμα με τους κρόκους και ανακάτεψε καλά μέχρι να γίνει λείο.
Πρόσθεσε τη σαντιγί και τη μαρέγκα στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα για να μη χαθεί ο όγκος.
Άπλωσε τη μισή κρέμα πάνω από τα μπισκότα. Βάλε από πάνω τα υπόλοιπα μπισκότα και ράντισε με τον υπόλοιπο καφέ. Κάλυψε με την υπόλοιπη κρέμα και ισοπέδωσε την επιφάνεια.
Πασπάλισε με κακάο. Βάλε το τιραμισού στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα πριν το σερβίρεις.
Συνοπτικά
- Η συνταγή περιλαμβάνει καφέ espresso και λικέρ αμαρέτο για να εμποτιστούν τα μπισκότα σαβουαγιάρ.
- Η κρέμα παρασκευάζεται με ασπράδια και κρόκους αυγών, άχνη ζάχαρη, κρέμα γάλακτος και τυρί κρέμα.
- Το τιραμισού ολοκληρώνεται με πασπάλισμα κακάο και απαιτεί ψύξη για τουλάχιστον μία ώρα πριν το σερβίρισμα.
- Η διαδικασία περιλαμβάνει εναλλαγή στρώσεων μπισκότων και κρέμας, με ενδιάμεσο ράντισμα καφέ.