Το άρθρο παρέχει μια λεπτομερή συνταγή για την παρασκευή samosa με γέμιση πατάτας και αρακά. Ξεκινά με την παρασκευή της ζύμης, που περιλαμβάνει αλεύρι, λάδι και αλάτι, και αφήνεται να ξεκουραστεί.
Η γέμιση περιλαμβάνει βρασμένες πατάτες, αρακά, κρεμμύδι και διάφορα μπαχαρικά όπως κύμινο, κόλιανδρο, κουρκουμά και garam masala. Η ζύμη ανοίγεται σε φύλλα, γεμίζεται με το μείγμα και διπλώνεται σε τριγωνικό σχήμα.
Τα samosa τηγανίζονται μέχρι να γίνουν τραγανά και σερβίρονται ζεστά με συνοδευτικές σάλτσες όπως γιαούρτι-δυόσμο ή chutney μάνγκο.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κ.σ. φυτικό λάδι ή ghee
½ κ.γ. αλάτι
100 ml νερό (περίπου)
Για τη γέμιση:
3 μεσαίες πατάτες, βρασμένες και κομμένες σε κύβους
100 γρ. αρακά (κατεψυγμένος ή φρέσκος)
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1–2 πράσινες πιπερίτσες τσίλι (προαιρετικά, ψιλοκομμένες)
2 κ.σ. φυτικό λάδι ή ghee
1 κ.γ. σπόρους κύμινο
1 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
½ κ.γ. κουρκουμά
½ κ.γ. γκαράμ μασάλα
½ κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
Αλάτι
Φρέσκος κόλιανδρος (ή μαϊντανός) ψιλοκομμένος
Για το τηγάνισμα:
Μπόλικο φυτικό λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε με τη ζύμη: σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι. Τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 30 λεπτά.
Για τη γέμιση: σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε τους σπόρους κύμινο και αφήνουμε να απελευθερώσουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το τζίντζερ και (αν θέλουμε) τις καυτερές πιπερίτσες. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά (κουρκουμά, κόλιανδρο, garam masala), ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε τις πατάτες και τον αρακά. Αλατίζουμε, ανακατεύουμε καλά και στο τέλος προσθέτουμε τον φρέσκο κόλιανδρο. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η γέμιση.
Για το δίπλωμα: χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρές μπάλες. Ανοίγουμε φύλλο σε σχήμα κύκλου (διάμετρος περίπου 15 εκ.) και κόβουμε στη μέση ώστε να έχουμε δύο ημικύκλια. Παίρνουμε κάθε ημικύκλιο, το διπλώνουμε σε κώνο και κολλάμε τις άκρες με λίγο νερό. Γεμίζουμε τον κώνο με το μείγμα πατάτας–αρακά και κλείνουμε καλά σχηματίζοντας τρίγωνο.
Τηγανίζουμε τα samosa σε καυτό λάδι (170–180°C) μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Σερβίρονται ζεστά με σάλτσα γιαούρτι–δυόσμο, chutney μάνγκο ή πικάντικη σάλτσα tamarind.
Συνοπτικά
- Η συνταγή περιλαμβάνει την παρασκευή ζύμης από αλεύρι, λάδι και αλάτι που ξεκουράζεται πριν τη χρήση.
- Η γέμιση αποτελείται από βρασμένες πατάτες, αρακά και μπαχαρικά όπως κύμινο και garam masala.
- Τα φύλλα ζύμης γεμίζονται και διπλώνονται σε τριγωνικό σχήμα πριν τηγανιστούν μέχρι να γίνουν τραγανά.
- Τα samosa σερβίρονται ζεστά με συνοδευτικές σάλτσες όπως γιαούρτι-δυόσμο ή chutney μάνγκο.